Διεθνής φιλανθρωπία ύψους 4,3 δισ. για παιδικά εμβόλια

Η φιλανθρωπική προσπάθεια που οδήγησε στη συγκέντρωση του ποσού των 4,3 δισ. δολαρίων για τον εμβολιασμό παιδιών στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τη διαμάχη για το πόσο αλτρουιστικά μπορεί να είναι τα κίνητρα της γενναιοδωρίας.
Διεθνής φιλανθρωπία ύψους 4,3 δισ. για παιδικά εμβόλια
Δωρητές από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν τη Δευτέρα 4,3 δισ. δολάρια που θα διατεθούν για τον εμβολιασμό παιδιών στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη και την προστασία τους από ασθένειες όπως διάρροια και πνευμονία. Η οργάνωση «Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση» (GAVI) υποστηρίζει ότι έτσι θα σωθούν περισσότερες από 4 εκ. ανθρώπινες ζωές, όμως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αμφισβητούν τις αγαθές προθέσεις.

To ομολογουμένως τεράστιο ποσό των 4,3 δισ. δολαρίων θα επιτρέψει την αγορά των τόσο απαραίτητων εμβολίων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού 250 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2015.

«Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή στη συλλογική μας δέσμευση να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις ασθένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε η Λιβηριανή πρόεδρος της οργάνωσης, Ellen Johnson Sirleaf. «Ωστόσο, κάθε 20 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από κάποια αρρώστια που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

Η βρετανική κυβέρνηση δώρισε στο GAVI 1,3 δισ. δολάρια (περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ποσού), ενώ ο Bill Gates δεσμεύτηκε για 1 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πάρουν τα ίδια εμβόλια ενάντια στη διάρροια και την πνευμονία με τα παιδιά στα πλούσια κράτη», σχολίασε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft.

Η ανθρώπινη ζωή σε αριθμούς

Όπως υποστηρίζει η GAVI, την τελευταία δεκαετία η οργάνωση έχει βοηθήσει στην αποτροπή περισσότερων από 5 εκατομμύρια παιδικούς θανάτους στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά (και οικονομικά) μέτρα δημόσιας υγείας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 2-3 εκ. θάνατοι κάθε χρόνο αποτρέπονται χάρη στα εμβόλια.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνουν ότι αν το 90% των παιδιών στις περίπου 70 φτωχές χώρες που υποστηρίζει η GAVI, είχε πλήρη εμβολιασμό, θα σώζονταν περίπου 6,4 εκ. παιδικές ζωές μέσα σε μία δεκαετία, οι δαπάνες για έξοδα θεραπείας θα μειώνονταν κατά 151 δισ. δολάρια, ενώ τα οικονομικά οφέλη που θα εξοικονομούνταν από τη χαμένη παραγωγικότητα θα άγγιζαν τα 231 δισ. δολάρια.

Ο αντίλογος

Παρ’ όλα αυτά, η GAVI έχει δεχτεί έντονη κριτική από την εθελοντική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που την κατηγορεί ότι πληρώνει τα εμβόλια σε πολύ υψηλές τιμές, συνάπτοντας «ύποπτα» συμβόλαια με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer και την βρετανική ανταγωνίστρια εταιρεία GlaxoSmithKline. Και οι δύο υπέγραψαν τον προηγούμενο Μάρτιο δεκαετείς συμφωνίες με τις οποίες δεσμεύονται να προμηθεύουν κάθε χρόνο 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων εναντίον του πνευμονόκοκκου στη μειωμένη τιμή των 7 δολαρίων ανά δόση για το πρώτο 20% της ποσότητας και στην τιμή των 3,5 δολαρίων για το υπόλοιπο 80%.

Ο Gates υπερασπίστηκε το σύστημα αγορών της GAVI δηλώνοντας ότι πάντα ήταν προσεκτικός ώστε να μην πληρώνει περισσότερα απ’ όσο πρέπει. «Δεν πρόκειται να δώσω λεφτά που δεν πάνε απευθείας να βοηθήσουν αυτά τα φτωχά παιδιά. Αισθάνομαι καλά για τις τιμές που έχουμε πάρει».

Όπως και να ‘χει, όταν πρόκειται να σωθούν παιδικές ζωές, αξίζει να παρακάμψει κανείς τα (πιθανώς) μη αλτρουιστικά κίνητρα. Ή μήπως όχι;

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v