Αίγυπτος: 17 «νέες» πυραμίδες περιμένουν να έρθουν στο φως

Περισσότερους από 1.000 τάφους και 3.000 αρχαίες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 17 πυραμίδες, εντόπισαν στην Αίγυπτο επιστήμονες, χρησιμοποιώντας υπέρυθρες εικόνες από δορυφόρο.
Αίγυπτος: 17 «νέες» πυραμίδες περιμένουν να έρθουν στο φως
Όχι μία, όχι δύο, αλλά 17 χαμένες πυραμίδες είναι μεταξύ των αρχαίων κτισμάτων που βρήκαν στην Αίγυπτο επιστήμονες χρησιμοποιώντας υπέρυθρες δορυφορικές εικόνες. Η έρευνά τους αποκάλυψε συνολικά περισσότερους από 1.000 τάφους και 3.000 εγκαταστάσεις που βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Οι αρχικές ανασκαφές έχουν ήδη επιβεβαιώσει ορισμένα από τα ευρήματα.

Της νέας έρευνας ηγείται η Aμερικανίδα αιγυπτιολόγος Dr Sarah Parcak από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπίρμιγχαμ. «Κάναμε εντατική έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο. […] Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μπορούσαμε να εντοπίσουμε τόσα πολλά αρχαιολογικά σημεία σε όλη την Αίγυπτο. Να ανασκάψεις μία πυραμίδα είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα ανέλυσε εικόνες από δορυφόρους εξοπλισμένους με κάμερες ικανές να εντοπίσουν αντικείμενα με διάμετρο μικρότερη από 1 μέτρο στην επιφάνεια της Γης. Η υπέρυθρη τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευθούν διαφορετικά υλικά κάτω από το έδαφος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πλίνθους ως οικοδομικό υλικό, που έχουν πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα από το υπόλοιπο έδαφος, επομένως οι επιστήμονες ήταν σε θέση να δουν τα σχήματα των σπιτιών, των ναών και των τάφων. «Απλώς μας δείχνει πόσο εύκολα υποτιμούμε το μέγεθος και την κλίμακα των ανθρώπινων εγκαταστάσεων του παρελθόντος», λέει η Dr Parcak, η οποία πιστεύει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες αρχαιότητες που περιμένουν να ανακαλυφθούν. «Αυτά είναι απλώς μνημεία κοντά στην επιφάνεια. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες επιπλέον μνημεία που ο Νείλος έχει καλύψει με λάσπη. Αυτό είναι μόνο η αρχή».

Οι αιγυπτιακές αρχές αρχικά δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τα ευρήματα της αρχαιολόγου. Αλλά όταν ειδοποιήθηκαν ότι κατά πάσα πιθανότητα υπήρχαν δύο πυραμίδες κάτω από το έδαφος της νεκρόπολης της Σακάρα, ξεκίνησαν δοκιμαστικές ανασκαφές. Πλέον πιστεύουν ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία στην Αίγυπτο. Ωστόσο, η Dr Parcak θεωρεί πιο συγκλονιστική τη στιγμή που επισκέφθηκε τις ανασκαφές στην Τανίδα. «Θα ανέσκαφαν ένα σπίτι ηλικίας 3.000 ετών που είχαν δείξει οι δορυφορικές εικόνες και το περίγραμμα της δομής ταίριαζε σχεδόν απόλυτα. Αυτή ήταν πραγματική επιβεβαίωση της τεχνολογίας».

Οι αρχές σκοπεύουν να κάνουν χρήση της νέας τεχνολογίας για να καταπολεμήσουν την αρχαιοκαπηλία. «Μπορούμε να δούμε από τις δορυφορικές εικόνες αν ένας τάφος συλήθηκε και να ειδοποιούμε την Interpol να ερευνά για διακίνηση αρχαιοτήτων εκείνης της περιόδου».

Ελπίζει, τέλος, ότι η νέα μέθοδος θα βοηθήσει την αρχαιολογική επιστήμη. «Μας επιτρέπει να είμαστε πιο εστιασμένοι και επιλεκτικοί στη δουλειά που κάνουμε. Αντιμέτωπος με ένα μεγάλο χώρο, δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να εστιάσουμε το πού θα κάνουμε ανασκαφή. Μας δίνει μια πολύ μεγαλύτερη προοπτική των αρχαιολογικών χώρων. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη μεγάλη εικόνα και αυτό είναι που οι δορυφόροι μας επιτρέπουν να κάνουμε. Ο Indiana Jones είναι παλιομοδίτικος, έχουμε ξεπεράσει τον Indy, συγγνώμη Harrison Ford».

Πηγή: ΒΒC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v