Κερατέα: Γράμματα από το μέτωπο... των ΧΥΤΑ

Δύο μαθήτριες του λυκείου της Κερατέας γράφουν στο in2life για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην πόλη τους, τις εναλλακτικές λύσεις που κανείς δεν ακούει, την οργή των κατοίκων και την δημοκρατία που βλέπουν να καταπατάται.
Κερατέα: Γράμματα από το μέτωπο... των ΧΥΤΑ
Προ ολίγων ημερών, έφτασε στα γραφεία του in2life η παρακάτω επιστολή, την οποία υπογράφουν δύο μαθήτριες της Β' Λυκείου από την Κερατέα. Το θέμα της, όπως θα μαντέψατε, είναι η κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που εξακολουθούν να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, και οι εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που ίσως δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που θα έπρεπε.

Τη δημοσιεύουμε αυτούσια, γιατί κανείς δεν είναι "ειδικότερος" να μιλήσει επί του θέματος, από τις μικρές κατοίκους της περιοχής. 
 
Απαράδεκτη διαχείριση απορριμΜΑΤων…
Βαθιά η επιθυμία της γενιάς του '93 και του κάθε νέου
να χτίσει κόσμο ιδανικό για να ζήσει…
κι όλο σκάβει μες στο σαθρό
μέχρι να βρει κάτι γερό
να χτίσει κόσμο αληθινό!

Ως νέα γενιά, ως μαθητές που γινόμαστε ενεργοί πολίτες, θα θέλαμε να θίξουμε το θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στις περιοχές της Κερατέας και του Γραμματικού. Τα ΜΜΕ ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με τις αντιδράσεις των πολιτών σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί βλέποντας μια επερχόμενη οικολογική καταστροφή.

Η κυβέρνηση μέσω του ΠΕΣΔΑ (περιφερικοί σχεδιασμοί διαχείρισης στερεών απόβλητων) και της μελέτης του ΕΣΔΚΝ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμου και Κοινοτήτων) ενέκρινε την δημιουργία ΧΥΤΑ παρ' όλο που η τελευταία είναι αδιαφανής και μη τεκμηριωμένη. Με το έργο αυτό υπολογίζεται ότι θα επεξεργάζονται 700.000 τόνοι σκουπιδιών το χρόνο με τη μέθοδο της βιοξήρανσης. Στη συνέχεια, θα προκύπτουν 400.000 τόνοι SRF το οποίο είναι ένα μείγμα χαρτιού και πλαστικού που αντιμετωπίζεται μόνο με καύση. Η παραγόμενη τέφρα, που θα καταλήγει στα ΧΥΤΑ, υπολογίζεται σε 200.000 τόνους το χρόνο. Περιέχει υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα για αυτό εντάσσεται στα επικίνδυνα απόβλητα.
 
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το έργο αυτό είναι επιβλαβές για το περιβάλλον αλλά και πολυδάπανο, αφού το κόστος ανέρχεται σε 180 ευρώ ανά τόνο. Εκτός αυτών των αρνητικών, τα ΧΥΤΑ απορρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως λύση ξεπερασμένη αφού εδώ και χρόνια υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτές προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία, πράγμα που δεν λαμβάνεται υπόψη στα σχέδια των κυβερνόντων και των μεγαλοεργολάβων λόγω των αλληλοϋποστηριζόμενων συμφερόντων τους.

Πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι ο δήμος Λαυρεωτικής έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980). Αφενός η περιοχή του Οβριόκαστρου –για την οποία έχει γίνει μελέτη για την κατασκευή ΧΥΤΑ- είναι ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1070/Β/29.12.1995) και αφετέρου ο χώρος των εγκαταστάσεων διασχίζεται από το υδατόρευμα Μουζάκι και στο κέντρο του υπάρχει και πηγή.

Η περιοχή είναι πλούσια τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επιπλέον μέσα στον προτεινόμενο χώρο βρίσκεται νόμιμη κατοικία, ενώ η περιοχή απέχει λιγότερο από 1200 μέτρα από τα όριο οικισμού (Πλάκα) που προϋπήρχε του 1923. Ακόμη, η περιοχή έχει ανακηρυχτεί αναδασωτέα και πρέπει να αφεθεί να γίνει δάσος. Τέλος, σεισμικό ρήγμα τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο και την περιοχή διασχίζει αγωγός φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την αποθήκευση τοξικών αποβλήτων.
 
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η «πράσινη πρόταση» τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Οικολογικής εταιρίας Ανακύκλωσης, του Δικτύου Μεσόγειος SOS, της Greenpeace και της WWF Ελλάς που αντιτίθενται στην κατασκευή ΧΥΤΑ και στα συμφέροντα των ιθυνόντων και βασίζεται στο τρίπτυχο ευαισθητοποίηση – ανακύκλωση – κομποστοποίηση.

Οι τέσσερις Μ.Κ.Ο. προτείνουν τα εξής:
- Την επαναχρησιμοποίηση συσκευών και άλλων τυποποιημένων προϊόντων.
- Την χρήση μηχανικών κομποστοποιητών από τους μεγάλους παραγωγούς οργανικών, ή για όσους το επιθυμούν οικιακή κομποστοποίηση.
- Την κατασκευή αποκεντρωμένων μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης.
- Τη διαλογή στην πηγή με 4 κάδους:
1. χαρτί, που θα οδηγείται αρχικά στην πλησιέστερη εγκατάσταση κομποστοποίησης προκειμένου να αξιοποιείται στην ρύθμιση της υγρασίας του κομπόστ και στη συνέχεια, όσο πλεονάζει στην ανακύκλωση.
2. πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, ξύλο που θα οδηγούνται στη διαλογή σε ειδικά κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και μετά στην ανακύκλωση.
3. υπόλοιπα οργανικά και βιοαποδομήσιμα υλικά, που θα οδηγούνται για κομποστοποίηση, κατά προτίμηση, στις αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων.
4. υπολείμματα που θα οδηγούνται σε καταστάσεις διαχωρισμού, όπου ανακτώνται υλικά, τα όσα οργανικά υπάρχουν θα γίνονται κομπόστ, ενώ τα αδρανή θα υφίστανται κατεργασία για αξιοποίηση στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου.
- Τη δημιουργία δημοτικών ΚΔΑΥ που θα μπορούν να συστεγαστούν με τις αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης. Το κομπόστ που θα παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον αγροτικό τομέα.
- Την χρήση υφιστάμενου ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της Φυλής με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται τα πρόδρομα μέτρα πρόληψης-διαχωρισμού-κομποστοποίησης-ανακύκλωσης.

Το μοντέλο αυτό που προτείνεται κοστολογείται σε 70 ευρώ ανά τόνο σε αντίθεση με τα 180 ευρώ ανά τόνο της πρότασης του ΠΕΣΔΑ και του ΕΣΔΚΝΑ. Βέβαια θα χαθούν οι ήδη εγκεκριμένες ευρωπαϊκές πιστώσεις των 15 εκατομμυρίων ευρώ όμως το ποσό αντισταθμίζεται από το μειωμένο κόστος διαχείρισης. Συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη και δημιουργεί περισσότερες από 11.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι υπερέχει σε όλα τα σημεία σύγκρισης. Έχει κοινωνική αποδοχή και τόσο ο χρόνος κατασκευής όσο και η όχληση θα είναι πολύ μικρότερα.

Επομένως, με την εφαρμογή της «Πράσινης Πρότασης» λύνεται οριστικά το πρόβλημα της νοτιοανατολικής Αττικής και ανακουφίζεται το ΧΥΤΑ Φυλής. Στον αντίποδα το έργο που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η θυγατρική εταιρεία του «εθνικού εργολάβου», η βασική εταιρία που πουλάει την τεχνολογία βιοξήρανσης προβάλει ως επιχείρημα υπέρ της κατασκευής του την παραγωγή ενεργείας. Όμως, στην πραγματικότητα η εταιρεία που είναι βασικός παράγοντας στη διαχείριση αποβλήτων προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά της και να αυξήσει τα κέρδη της μέσω των δημοτικών τελών τα οποία θα ανέβουν κατά 63%.

Δικαίως, λοιπόν, οι πολίτες της Κερατέας αντιστέκονται βλέποντας την επερχόμενη οικολογική καταστροφή. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτούς που κυβερνούν να αποφασίζουν, να ενεργούν και να ορίζουν το μέλλον μας. Θέλουμε μια χώρα με αξίες, δικαιοσύνη, περηφάνια, ισότητα, αξιοκρατία και δημοκρατία. Δεν είναι δημοκρατία η καταστολή των πολιτών μέσω των δυνάμεων των ΜΑΤ και η επιβολή κατασκευής ΧΥΤΑ χωρίς την έγκριση και την αποδοχή τους.

Νιώθουμε οργή, θλίψη, απογοήτευση για την καταπάτηση και παραβίαση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας. Εκείνων που χτυπήθηκαν, που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, που κινδύνευσε η υγεία τους και η ζωή τους χωρίς λόγο και αιτία. Μόνο και μόνο επειδή θέλησαν να αντισταθούν με κάθε μέσο ενάντια σ’ αυτούς που προσπαθούν να καταλύσουν την ελευθερία και τον πατριωτισμό τους με τη βία. Ακραίο παράδειγμα η είσοδος των ΜΑΤ στην Κερατέα με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, χρήση χημικών, καταπατήσεις ατομικών περιουσιών και άλλες βιαιοπραγίες.

Καλούμε τους κυβερνώντες να μας πουν το γιατί; Γιατί πρέπει να μεγαλώνουμε σε ένα μολυσμένο περιβάλλον εκεί που υπήρχαν τοποθεσίες με ομορφιές απείρου κάλους; Γιατί με όλα αυτά που βιώνουμε μας αναγκάζετε να μεγαλώνουμε πριν την ηλικία μας; Γιατί μας κρατάτε στο σκοτάδι και το μόνο που προβάλετε από τα Μ.Μ.Ε. είναι επουσιώδη και ευτελή;

Μπορούμε και αντιδρούμε γιατί είμαστε ελεύθεροι και έχουμε ορθά αιτήματα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα δικαιωθούμε. Ακόμα και στη ζοφερή αυτή εποχή υπάρχει μια ακτίνα που πρέπει να ενισχυθεί και να φέρει το φως. Η ιστορία δικαιώνει αυτούς που πιστεύουν σε αξίες και ιδανικά, αυτούς που είναι Άνθρωποι, έχουν ευαισθησίες, κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη. Όλοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Κινητοποιηθείτε ΤΩΡΑ!

Ειρήνη Ράπτη
Αντωνία Μαγκαφώση
μαθήτριες της Β΄Λυκείου


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v