Πιο κοντά μας έρχεται το φεγγάρι αύριο

Πιο μεγάλη και πιο φωτεινή θα είναι η αυριανή πανσέληνος, αφού το φεγγάρι θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο προς τη Γη, τα τελευταία 18 χρόνια. Χωρίς συννεφιά, οι απανταχού λάτρεις της αστρονομίας και οι ρομαντικοί θα ζήσουν φεγγαρόλουστες στιγμές.
Πιο κοντά μας έρχεται το φεγγάρι αύριο
Πιο μεγάλη και πιο φωτεινή θα είναι η αυριανή πανσέληνος, αφού το φεγγάρι θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο προς τη Γη, τα τελευταία 18 χρόνια. Αν τα σύννεφα «λάμψουν διά της απουσίας τους», οι απανταχού λάτρεις της αστρονομίας και οι ρομαντικοί θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν μοναδικές φεγγαρόλουστες στιγμές.

Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, γι’ αυτό και η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται. Το πλησιέστερο σημείο αποκαλείται «περίγειο», ενώ το μακρινότερο «απόγειο». Το Σάββατο 19 Μαρτίου, το περίγειο θα είναι 356.577 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη (η τελευταία φορά που έφτασε τόσο κοντά ήταν το 1992). Ο συνδυασμός του περιγείου με την πανσέληνο (φαινόμενο που παρατηρείται κάθε 2-3 χρόνια) θα μας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουμε το εντυπωσιακό θέαμα του φεγγαριού κατά 14% μεγαλύτερο και 30% λαμπρότερο συγκριτικά με μια κοινή πανσέληνο.



Για μία ακόμη φορά, όμως, δεν έλειψαν τα κρούσματα καταστροφολογίας, με διάφορους συνωμοσιολόγους να συσχετίζουν το φαινόμενο με τον πρόσφατο σεισμό στην Ιαπωνία και να το θεωρούν οιωνό επόμενων φυσικών καταστροφών. Οι επιστήμονες μας καθησυχάζουν ότι η έλξη του δορυφόρου της Γης δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να προκαλέσει σεισμούς ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 20:10 το βράδυ του Σαββάτου (ανατολή στις 18:34 το απόγευμα και δύση στις 05:52 το πρωί).

Αν στρέψετε την κάμερά σας προς τον ουρανό αύριο το βράδυ, στείλτε μας τις φωτογραφίες σας και δείτε τις δημοσιευμένες.

Για το περίγειο της Σελήνης, διαβάστε περισσότερα, κάνοντας κλικ εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v