Βρέθηκε (πάλι) η χαμένη Ατλαντίδα

Πολλοί είναι αυτοί που την έχουν αναζητήσει και όχι λιγότεροι αυτοί που ισχυρίζονται ότι την βρήκαν. Αυτή τη φορά, Αμερικανοί ερευνητές διατείνονται ότι εντόπισαν τη μυθική πόλη που περιγράφει ο Πλάτωνας, στο Κάντιθ της Ισπανίας.
Βρέθηκε (πάλι) η χαμένη Ατλαντίδα
Πολλοί είναι αυτοί που την έχουν αναζητήσει και όχι λιγότεροι αυτοί που ισχυρίζονται ότι την βρήκαν. Αυτή τη φορά, Αμερικανοί ερευνητές διατείνονται ότι εντόπισαν τη μυθική πόλη που περιγράφει ο Πλάτωνας, στο Κάντιθ της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την ομάδα γεωλόγων και αρχαιολόγων, ένα τεράστιο τσουνάμι, πριν από χιλιάδες χρόνια, έθαψε την περιβόητη μητρόπολη κάτω από στρώματα λάσπης στη νότια Ισπανία, στους αχανείς βαλτότοπους του παράκτιου Εθνικού Πάρκου Donana.

«Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι. Είναι απλώς τόσο δύσκολο να αντιληφθείς τι μπορεί να εξαφανίσει ένα νησί μήκους 60 μιλίων, γιατί περί αυτού μιλάμε», εξήγησε στο Reuters ο Richard Freund, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hartford του Κονέκτικατ και επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής που διήρκεσε δύο χρόνια.

Προκειμένου να λύσουν το πανάρχαιο μυστήριο, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν υπόγεια ραντάρ, ψηφιακή χαρτογράφηση και υποβρύχια τεχνολογία.

Κατά τα λεγόμενα του Freund, ο εντοπισμός στην κεντρική Ισπανία μιας σειράς μυστηριωδών «αναμνηστικών» πόλεων, χτισμένων κατ’ εικόνα της Ατλαντίδας από τους κατοίκους που γλίτωσαν από την καταστροφή, παρέχει επιπλέον αποδεικτική βαρύτητα στην ανακάλυψή τους. «Οι κάτοικοι της Ατλαντίδας που δεν χάθηκαν από το τσουνάμι, εγκατέλειψαν το νησί και έχτισαν νέες πόλεις εδώ», πρόσθεσε. «Βρήκαμε κάτι που δεν έχει δει κανείς άλλος μέχρι σήμερα, που του δίνει μία επίστρωση αξιοπιστίας, ειδικά για την αρχαιολογία - που βγάζει πολύ περισσότερο νόημα».

Ο καθηγητής διευκρινίζει ακόμα ότι στην περιοχή υπάρχουν ιστορικές καταγραφές τσουνάμι εδώ και αιώνες. Ένα από τα μεγαλύτερα μάλιστα, ήταν ένα παλιρροιακό κύμα ύψους 10 ορόφων που χτύπησε τη Λισαβόνα τον Νοέμβριο του 1755.

Η μόνη ιστορική μαρτυρία για την ύπαρξη της Ατλαντίδας είναι οι Διάλογοι του Πλάτωνα, στους οποίους ο φιλόσοφος αναφέρει ότι «το νησί βρισκόταν μπροστά από τον πορθμό που εσείς αποκαλείτε Ηράκλειες Στήλες» -όπως ήταν γνωστό κατά την αρχαιότητα το Στενό του Γιβραλτάρ- και ότι «εξαφανίστηκε στα βάθη της θάλασσας σε ένα μερόνυχτο». Με οδηγό αυτή την περιγραφή, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό.

Τα ευρήματα της ομάδας θα αποκαλυφθούν την Κυριακή, στο ειδικό αφιέρωμα του καναλιού του National Geographic, «Βρίσκοντας την Ατλαντίδα».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω ανασκαφές στο μέρος όπου πιστεύουν ότι εντόπισαν την Ατλαντίδα και στις μυστηριώδεις πόλεις στην κεντρική Ισπανία, 150 μίλια μακριά από τους «ύποπτους» γεωλογικούς σχηματισμούς.

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v