Ορφανή φώκια έσωσαν ερευνητές στην Αλόννησο

Την τελευταία στιγμή πρόλαβαν και έσωσαν μία νεογέννητη φώκια που έχασε τη μητέρα της, μέλη της οικολογικής οργάνωσης MOm. Η δύο μηνών φώκια ανήκει στο σπάνιο είδος Monachus monachus, το οποίο και αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης καθώς μετρά μόλις 600 ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.
Ορφανή φώκια έσωσαν ερευνητές στην Αλόννησο
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας μικρής φώκιας που έχασε τη μητέρα της. Μέλη της οικολογικής οργάνωσης MOm εντόπισαν το ορφανό μωρό και το μετέφεραν για περίθαλψη στο κέντρο αποκατάστασης στην Αλόννησο. Ο Νηρέας, όπως ονομάστηκε η δύο μηνών αρσενική φώκια, ανήκει στο σπάνιο είδος Monachus monachus, το οποίο και αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης καθώς μετρά μόλις 600 ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.

Ο βιολόγος Αλέξανδρος Καραμανλίδης, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, ανέφερε στο BBC ότι η διάσωση έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού η φώκια ήταν εξαιρετικά αδύναμη όταν βρέθηκε.

Όπως εξήγησε, ο Νηρέας εντοπίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου από ερευνητική ομάδα που παρακολουθούσε μία αποικία στα Κύθηρα. «Δύο μέρες αργότερα, το νεογέννητο άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας, καθώς δεν προσπαθούσε καθόλου να μπει στο νερό και δεν αντιδρούσε στην ανθρώπινη παρουσία». Είχε χωριστεί από τη μητέρα του και ήταν γεμάτο με εσωτερικά παράσιτα.

Μετά τις ιατρικές φροντίδες που δέχτηκε, ο Νηρέας αρχίζει να επανακτά γρήγορα το βάρος του και οι ειδικοί ελπίζουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ενταχθεί στη μικρή αποικία που υπάρχει στην Αλόννησο.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει συρρικνώσει τους φυσικούς οικότοπους που διαβιώνουν οι φώκιες με αποτέλεσμα να εξωθούνται από τις παραλίες στις σπηλιές, αυξάνοντας την πιθανότητα να παρασυρθούν τα νεογέννητα από την παλίρροια και να αποχωριστούν από τις μητέρες τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v