MOm: Η προστασία του περιβάλλοντος "φοριέται" πολύ

Μπλουζάκια, καπέλα και άλλα αξεσουάρ με έξυπνα σλόγκαν που εκφράζουν τη συμπαράστασή μας στο αξιαγάπητο θηλαστικό και μας φτιάχνουν τη μέρα λανσάρει η οργάνωση για την προστασία της φώκιας Monachus Monachus που ζητά... συμμάχους συμμάχους.
MOm: Η προστασία του περιβάλλοντος φοριέται πολύ
Τη MOm, κατά πάσα πιθανότητα, την έχετε ακουστά. Είναι η μη κυβερνητική οργάνωση που, εδώ και 19 χρόνια, δίνει το δικό της αγώνα στο πλευρό του πλέον απειλούμενου θηλαστικού της Μεσογείου: τον αγώνα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας Μονάχους Μονάχους.

Στα 19 χρόνια της επιτυχημένης πορείας της, η MOm έχει καταφέρει να παρασύρει με τον ενθουσιασμό της 7000 υποστηρικτές, που στηρίζουν το έργο της οικονομικά ή μέσω εθελοντικής εργασίας, να αναγνωριστεί ως μια από τις πιο δραστήριες ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, να δημιουργήσει το μοναδικό στη Μεσόγειο κέντρο περίθαλψης μεσογειακής φώκιας, να απελευθερώσει υγιείς στο φυσικό τους περιβάλλον 15 φώκιες και να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά ερευνητικές δράσεις στις «γειτονιές» των συμπαθέστατων θηλαστικών, δημιουργώντας παράλληλα ενημερωτικά κέντρα σε νησιά όπως η Αλόννησος, η Σκόπελος και η Κίμωλος.

Από το 1990 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες των Κέντρων Ενημέρωσης της MOm έχουν ενημερωθεί για τη Μεσογειακή φώκια, το θαλάσσιο περιβάλλον και τους τρόπους προστασίας τους, πάνω από 150.000 παιδιά έχουν πάρει μέρος στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί περιστατικό θανάτωσης μεσογειακής φώκιας στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων –που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της MOm το 1992– εδώ και 10 χρόνια.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι η MOm λανσάρει κάθε χρόνο μπλουζάκια και αναμνηστικά είδη, με έξυπνα σλόγκαν σχετικά με την προστασία της μεσογειακής φώκιας, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων διατίθενται αποκλειστικά για τους σκοπούς της οργάνωσης, τη μελέτη και προστασία της Μονάχους Μονάχους, μέσω της σύστασης ερευνητικών και ενημερωτικών κέντρων, κέντρων περίθαλψης και της προώθησης στρατηγικών για την προστασία της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα, όπως αυτή που εγκρίθηκε το 1998 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με το σύνθημα «η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει μόδα», η MOm διαθέτει T-shirts, καπέλα, μαγνητάκια, κονκάρδες, μπρελόκ, αφίσες και κούπες που δε θα σας βοηθήσουν μόνο να εκφράσετε τη συμπαράστασή σας στα αξιαγάπητα θηλαστικά, αλλά θα σας φτιάξουν και τη μέρα. Δικά μας αγαπημένα, το ολοκαίνουριο σχέδιο της φώκιας – Τσε, που δηλώνει ότι «χωρίς συμμάχους… hasta na pane» και οι διαδηλωτές της εξαιρετικά επιτυχημένης περσινής καμπάνιας, με τα πλακάτ που γράφουν «Monachus monachus ζητάει συμμάχους συμμάχους».

Και τι να πει κανείς για τον ταλαντούχο καλλιτέχνη που τραγουδά με αυτοπεποίθηση “oh yes… I will survive” ή για τη φώκια κοσμοναύτη που εκπέμπει SOS διερωτώμενη αν είναι… “monachus στο σύμπαν”; Ή για τη συγκινητική αφίσα στην οποία η μικρή μας φώκια δηλώνει ότι τις νύχτες βλέπει το φεγγάρι και ονειρεύεται πως το βλέπει και αύριο; Στο γραφείο τα έχουμε ήδη κάνει μόδα.

Τα μπλουζάκια και όλα τα υπόλοιπα αναμνηστικά είδη της MOm διατίθενται σε μεγέθη παιδικά και ενηλίκων, μέσω του website της οργάνωσης –με αντικαταβολή, κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή χρέωση πιστωτικής κάρτας– σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15 ευρώ. Θα τα βρείτε, επίσης, στα περίπτερα της οργάνωσης σε συναυλίες και events. Για να τα αποκτήσετε, καθώς και για να ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα προγράμματα της MOm και να γίνετε σύμμαχοι ή εθελοντές, επισκεφθείτε σήμερα κιόλας την ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v