Συνελήφθη ο Assange –το Wikileaks συνεχίζει

Παραδόθηκε τελικά σήμερα στις βρετανικές αρχές ο διάσημος επικεφαλής του Wikileaks Julian Assange, με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση. Η Αμερική δηλώνει ευτυχής, όμως εκπρόσωποι του site υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να δημοσιεύουν.
Συνελήφθη ο Assange –το Wikileaks συνεχίζει
Ο ιδρυτής του Wikileaks Julian Assange παραδόθηκε τελικά σήμερα το πρωί στην βρετανική αστυνομία, μετά από Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές, κατηγορώντας τον για σεξουαλικά εγκλήματα. Οι Σουηδοί ενάγοντες θέλουν να ανακρίνουν τον 39χρονο Αυστραλό σχετικά με κατηγορίες που τον θέλουν να έχει βιάσει, κακοποιήσει σεξουαλικά και εξαναγκάσει σε παράνομες ενέργειες. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.

Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, ο Assange πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Westminister προκειμένου να υποβληθεί σε ακρόαση 21 ημέρες μετά την σύλληψή του. Οι κατηγορίες αφορούν εγκλήματα τα οποία υποτίθεται πως διαπράχθηκαν στην Σουηδία, σε βάρος δύο εθελοντριών συνεργάτιδων του Wikileaks, τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις βρετανικές αρχές. Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι εις βάρος του Assange, τα εγκλήματα αυτά τιμωρούνται με το πολύ τέσσερα χρόνια φυλάκισης σε σουηδικές φυλακές.

Από την πλευρά του Assange, o Σουηδός δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο πελάτης του θα αντισταθεί στην έκδοσή του, ενώ συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι «είναι ξένες δυνάμεις που επηρεάζουν την Σουηδία», καθώς, ως γνωστών, ο Assange έχει πρόσφατα εξοργίσει την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και άλλες ανά τον κόσμο, δημοσιοποιώντας πληροφορίες που αφορούν τουλάχιστον 250.000 απόρρητα έγγραφα της διεθνούς διπλωματίας.

Ταυτόχρονα, και πιθανώς ως απάντηση στον Αμερικανό Υπουργό Αμύνης Robert Michael Walter Gates, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε πως «η σύλληψη του Assange είναι καλά νέα», εκπρόσωπος του Wikilieaks ανακοίνωσε δημόσια πως η σύλληψη του επικεφαλής του site αποτελεί άμεση επίθεση κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ότι δεν πρόκειται να αποτρέψει μελλοντικές δημοσιεύσεις από το site. Για την ακρίβεια, πρόσθεσε, πως το site θα συνεχίσει να λειτουργεί από ομάδες ατόμων που θα βρίσκονται στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλες περιοχές.

Ε.Μ.
Πηγή: 
Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v