Ξένα σίριαλ: Ο Κιτ, ο Μπράντον και τ’άλλα παιδιά

Από τον Ριτζ και την Μπρουκ έως το Gossip Girl, τα αμερικανικά serials καταφέρνουν περισσότερα από 20 χρόνια τώρα να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας με junk ψυχαγωγία που λατρεύουμε. Ξεχωρίσαμε τα καλύτερα εξ αυτών.
Ξένα σίριαλ: Ο Κιτ, ο Μπράντον και τ’άλλα παιδιά
Η δεκαετία του ’80, μαζί με όλα τα στοιχεία μοντερνισμού που εισήγαγε στην Ελλάδα εκ δυσμών, εγκαινίασε και μία νέα εποχή στην ελληνική τηλεόραση: Τα αμερικάνικα serials. Με πρώτο οικοδεσπότη τα κρατικά κανάλια της ΕΡΤ και στην συνέχεια, από το 1989 και μετά, τα πρώτα ιδιωτικά κανάλια, ο τηλεθεατής ήρθε για πρώτη φορά σε τόσο άμεση επαφή με πολιτιστικά στοιχεία πολύ πιο… προχωρημένα από τα ελληνικά: Μόδα, τεχνολογικές εξελίξεις, κατάρριψη κοινωνικών ταμπού κ.α. Αυτός ήταν, προφανώς, και ο λόγος που τα serial αυτά απέκτησαν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα –και ότι, φυσικά, γέμιζαν τον ελεύθερο χρόνο ευχάριστα, «εύπεπτα» και τζάμπα. Από την «Τόλμη και Γοητεία» (ΕΤ1 – 1988) μέχρι το Gossip Girl (2007-έως σήμερα, στο Star Channel), ανατρέχουμε στα serials που άφησαν εποχή και θυμόμαστε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές τους.

Ο Ριτζ, ο Μπράντον και… ο Κιτ
Φθινόπωρο 1988: Οι σημερινοί τριαντάρηδες θυμούνται χαρακτηριστικά να επιστρέφουν σπίτι μετά το σχολείο, την στιγμή που ο Ριτζ βρίσκεται σε μία νέα ίντριγκα, ανάμεσα στην Μπρουκ και την Κάρολαιν, στην «Τόλμη και Γοητεία». Οι πιο «προχωρημένοι», βέβαια, προτιμούν τον «Ιππότη της Ασφάλτου» και την «Ομάδα Δράσης 21», ενώ οι βραδινοί τύποι δεν χάνουν ούτε ένα επεισόδιο από το «Αυτός, αυτή και τα Μυστήρια», με τον Bruce Willis (με μαλλιά!) και την Cybill Shepherd.

Δείτε σκηνές από την πρώτη σεζόν του «Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια»


Δείτε σκηνές από την δεύτερη σεζόν της «Ομάδας Δράσης 21»


Αρχές δεκαετίας ’90: Το «Χτυποκάρδια στο Beverly Hills» έρχεται για να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους, χάρη στο αμερικάνικο lifestyle των πιτσιρικάδων που καταρρίπτει -καλώς ή κακώς- πολλά κοινωνικά ταμπού. Η Κέλλυ και ο Μπράντον, η Μπρέντα και ο Ντύλαν γίνονται πρότυπα για αμέτρητα ελληνόπουλα που θέλουν κολασμένα να τους μοιάσουν. Η σειρά ολοκληρώνεται στην Αμερική το 1994, και δύο χρόνια αργότερα σταματά να προβάλλεται στην Ελλάδα, όμως η αγάπη του κοινού προς αυτήν ωθεί την εταιρία παραγωγής να δημιουργήσει το 2008 νέα επεισόδια –τα βλέπουμε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σε αυτά εμφανίζονται αρκετοί από τους παλιούς πρωταγωνιστές -οι περισσότεροι ως guest-, χωρίς όμως να κερδίσουν τον θαυμασμό των πρώτων επεισοδίων. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι το 1990 πρωτοεμφανίζεται και η επιτυχημένη σειρά «Baywatch», με τον ‘πολύ’ David Hasselhoff ως δεινό ναυαγοσώστη και την σεξοβόμβα Pamela Anderson να συγκλονίζει το ανδρικό κοινό με το κατακόκκινο μαγιό της –επαναλήψεις του Baywatch συνεχίζουν να προβάλλονται ακόμα και σήμερα.

Θυμηθείτε σκηνές από την πρώτη σεζόν της σειράς «Beverly Hills 90210»


«Αυτό με τα Φιλαράκια που γίνονται φαινόμενο»
Φθινόπωρο 1994:
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τρεις, το πολύ τέσσερις, λέξεις για να κατηγοριοποιούμε με αυτές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές: κωμωδία, δράμα, περιπέτεια. Μετά έρχονται τα «Φιλαράκια» και ο όρος sitcom καθιερώνεται ως νέα κατηγορία, η οποία με το χαλαρό και ευχάριστο πνεύμα της κερδίζει ευρεία τηλεθέαση σε όλον τον πλανήτη. Ως παρακλάδια του sitcom εμφανίζονται, παράλληλα, οι ιατρικές σειρές, τα sci-fi δράματα, τα διαστημικά έπη, τα action comedy, τα reality series και πολλά ακόμα δημοφιλή είδη. Η νέα χιλιετία έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στον αχόρταγο (τηλε)θεατή.

Η αρχή γίνεται, λοιπόν, την συγκεκριμένη χρονιά με τα διάσημα «Φιλαράκια» που πέρα από το γέλιο και την συγκίνηση που μας προσφέρουν, καταφέρνουν να μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο, τόσο ώστε να συνεχίζουμε να καταβροχθίζουμε τις έξυπνες ατάκες τους, ακόμα και στην χιλιοστή επανάληψη. Η σειρά λατρεύεται τόσο πολύ από το παγκόσμιο κοινό που έφτασε να προβάλλεται σε περισσότερες από 100 χώρες επί δέκα συναπτά έτη. Την σκυτάλη της τρομερής επιτυχίας αρπάζει τέσσερα χρόνια μετά το «Sex and the City», το οποίο έως το 2004 καθηλώνει εκατομμύρια γυναίκες -λιγότερους άνδρες- με τις απολαυστικές περιπέτειες των σεξουαλικά απελευθερωμένων -όσο ποτέ άλλοτε- πρωταγωνιστριών του. Μετά την ολοκλήρωσή της, η σειρά γίνεται δύο φορές ταινία. Η τελευταία, μάλιστα, προβλήθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο.

Δείτε κάποιες από τις πιο αστείες στιγμές από τα Φιλαράκια


Και κάποιες από τις καλύτερες σκηνές της Carrie με τον Mr. Big από το Sex and the City


Lost στη νέα χιλιετία
Πολλές σειρές προσπαθούν να διατηρήσουν την επιτυχημένη πλατφόρμα του sitcom από το 2000 και μετά και, παρόλο που το κοινό γίνεται σιγά-σιγά όλο και πιο απαιτητικό, αρκετές τα καταφέρνουν. Το «How I Met Your Mother» (2005), για παράδειγμα, μας δείχνει τον πρωταγωνιστή Ted στο μακρινό 2030 να περιγράφει στα παιδιά του το πώς γνώρισε τη μητέρα τους (πέντε σεζόν αργότερα συνεχίζει να μην δίνει απάντηση). Από την άλλη, στο γενικότερο πεδίο της κωμωδίας το «Big Bang Theory» (2007) έρχεται να προσφέρει ευφυές χιούμορ αλά αμερικάνικα. Το story σχετικά απλό: Τέσσερις φίλοι nerds -τα επονομαζόμενα «φυτά» στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα- και η όμορφη, χαζούλα ξανθιά που μετακομίζει δίπλα τους. Ακούγεται κλισέ, όμως οι χαρακτήρες είναι τόσο καλά επεξεργασμένοι που, για τους θεατές της τουλάχιστον, προβιβάζουν τη σειρά στο να αποτελεί ένα από τα καλύτερα μισάωρα του τηλεοπτικού χρόνο τους.

Δείτε κάποιες από τις καλύτερες σκηνές του Big Bang Theory


Ο τηλεθεατής, ωστόσο, ζητά ακόμα περισσότερα: Ιατρικές σειρές, για παράδειγμα, οι οποίες, χωρίς να αποτελούν νέο είδος -ποιος δεν θυμάται το παλιό καλό General Hospital που ξεκίνησε το 1963 και παίζεται ακόμα στην Αμερική, ή το ER (Στην Εντατική) που ξεκίνησε την δεκαετία του ’90;- γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Έτσι, από το 2003 και μετά εμφανίζεται το αρκετά επιτυχημένο «Nip/Tuck», ενώ δύο χρόνια αργότερα ακλουθούν τα «μεγαθήρια» «House M.D.» και «Grey’s Anatomy», τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στο πρώτο, κάθε επεισόδιο μας καλεί, πέρα από την λύση του εκάστοτε μυστηρίου από τον ομώνυμο «Sherlock Holmes της ιατρικής», να απολαύσουμε τα σαρκαστικότατα σχόλιά του, από τη μία, και το διακριτικό φλερτ του προς την διευθύντρια του νοσοκομείου Lisa, από την άλλη. Στο δεύτερο, οι πρωταγωνιστές είναι πιο «άνθρωποι» -και συνήθως πιο ωραίοι, δείτε: McDreamy και McSteamy- από τους μέσους ανθρώπους. Δε λύνουν μυστήρια τόσο συχνά, βοηθούν τους ασθενείς τους υπερβάλλοντας εαυτούς, ερωτεύονται μεταξύ τους και αντιμετωπίζουν πιο συνηθισμένες ασθένειες. Σε όλα τα παραπάνω οφείλεται η μεγαλύτερη επιτυχία του Grey’s Anatomy.

Δείτε κάποιες από τις καλύτερες σκηνές στο Grey’s Anatomy


Από τα παραπάνω είδη σειρών δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπει και η περιπέτεια –ή ένας αχταρμάς μυστηρίου, κωμωδίας και love story. Πρωτοπόρος του είδους το φαινόμενο «Lost» (2004-2010), για το οποίο έχουν έξι χρόνια τώρα χυθεί τόνοι μελάνι, χωρίς ωστόσο να απαντηθούν τα μεγάλα του ερωτήματα: «Τί είναι το νησί;», «Ποιοι τελικά είχαν δίκιο: οι υποστηρικτές της επιστήμης ή αυτοί της πίστης;», κ.α. Οι εκατομμύρια μυημένοι στην σειρά, ωστόσο, δεν φάνηκαν στιγμή να προβληματίζονται και συνοψίζουν τον θαυμασμό τους για το «Lost», όπως διαβάσαμε σε σχετικά blogs, ως εξής: «Δε θα μπορούσαν ποτέ να εξηγήσουν τα πάντα και να τα μαζέψουν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι όλος ο κόσμος ικανοποιημένος… οπότε απλά δείτε το και ευχαριστηθείτε το!» και «Είναι η πρώτη φορά που απολαμβάνω για 45 λεπτά ένα επεισόδιο και για 3 ώρες μετά το να διαβάζω την ανάλυσή του!». Το «Lost» ακολούθησαν διάφορες σειρές που προσπάθησαν να μιμηθούν τη συνταγή της επιτυχίας του –αν και ακόμα δεν τις έχουμε δει όλες στην ελληνική τηλεόραση για να τις κρίνουμε (π.χ. Fringe, Flash Forward, The Event…κλπ).

Ένα ακόμα περιπετειώδες serial-φαινόμενο είναι το «24», με τον Kiefer Sutherland, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρσι. Το γεγονός ότι τα συμβάντα κυλούν σε πραγματικό χρόνο -κάθε σαιζόν είναι μία ολόκληρη μέρα- και το πώς ο χρόνος αυτός γέμιζε με παράλληλες εξελίξεις δημιουργεί ένα πολύ εθιστικό μείγμα για τον θεατή. Οι απλοποιήσεις και παρεκτροπές από την πραγματικότητα, π.χ. το Los Angeles που μοιάζει να έχει μέγεθος όσο οι Αμπελόκηποι, από το γήπεδο του Παναθηναϊκού μέχρι Κηφισίας και Αλεξάνδρας γωνία, είναι μεν υπερβολικές, απαραίτητες δε για την εξέλιξη της ιστορίας. Δεν λείπουν, βέβαια και από εδώ τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα, τύπου «πότε πηγαίνει τουαλέτα ο Jack Bauer;»

Θαυμαστής του Lost ξεχωρίζει τις top 5 καλύτερες σκηνές


Η πρώτη δεκαετία της χιλιετίας ολοκληρώνεται με αρκετές ακόμα επιτυχημένες, στην ελληνική τηλεόραση, σειρές όπως το αστυνομικό «CSI», το «NCIS» (με αμέτρητες ιστορίες για το ναυτικό), τις κωμωδίες δράσης «Chuck» και «Detective Monk», και φυσικά το δημοφιλές «Gossip Girl». Το τελευταίο, επίκαιρο και διασκεδαστικό, αναφέρεται σε μία νεαρή blogger, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να καταγράψει τα κακώς κείμενα του αριστοκρατικού Upper East Side της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών και διάφορα άλλα σκάνδαλα. Αν και θυμίζει αρκετά το «Sex and the City», το «Gossip Girl» είναι πολύ πιο σύγχρονο και απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό.

Δείτε σκηνές από την πρώτη σεζόν του Gossip Girl


Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας ξένη σειρά; Περιμένουμε τις απαντήσεις σας από κάτω!

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
*Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον… guru των αμερικανικών serials κ. Οδυσσέα Μανουσέλη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v