Βροχή αστεριών: Πλησιάζουν οι νύχτες των Λεοντιδών

Οι διαστημικές «τσάρκες» ενός κομήτη ευθύνονται για το θέαμα που κορυφώνεται την νύχτα της 17ης και 18ης Νοεμβρίου στον ουρανό. Η βροχή των Λεοντιδών φθάνει στο απόγειό της αυτές τις ημέρες και μας καλεί να μείνουμε άγρυπνοι στα μπαλκόνια μας.
Βροχή αστεριών: Πλησιάζουν οι νύχτες των Λεοντιδών
Οι πιο ρομαντικοί τα βλέπουν σαν το ιδανικό σκηνικό για να περάσουν ένα βράδυ στο μπαλκόνι, χεράκι-χεράκι με το ταίρι τους. Οι πιο αισιόδοξοι, τα βλέπουν σαν ευκαιρία για να «εξαπολύσουν» ένα τσουβάλι ευχές, με την ελπίδα ότι οι πτώσεις θα τις βοηθήσουν να πραγματοποιηθούν. Οι πιο λογικοί, τέλος, κοιτάζουν απλώς τα αστέρια που πέφτουν στα μέσα Νοεμβρίου, γνωρίζοντας πως πρόκειται για τις «Λεοντίδες», τα φωτεινά απομεινάρια ενός κομήτη που κάνουν την περιοδική τους «guest» εμφάνιση στους ουρανούς ανά τον κόσμο.

Στα ξημερώματα της 17ης και 18ης Νοεμβρίου λοιπόν, τοποθετείται η κορύφωση της βροχής των Λεοντιδών, οπότε και είναι η καλύτερη στιγμή παρατήρησής τους. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, λίγο πριν τα χαράματα, τα «πεφταστέρια» θα δώσουν ξεχωριστή ομορφιά στον ουρανό.

Οι Λεοντίδες ουσιαστικά είναι μετέωρα σωματίδια που άφησε πίσω της η ουρά του κομήτη Tempel-Tuttle, καθώς αυτός διέγραφε την πορεία του μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για διάττοντες αστέρες, οι οποίοι καθώς περνούν και συγκρούονται με την ατμόσφαιρα της Γης, ανεβαίνει η θερμοκρασία τους και γίνονται όλο και πιο φωτεινοί. Το ότι είναι ιδιαίτερα εμφανείς, ακόμη και με γυμνό μάτι, οφείλεται στο ότι η τροχιά του «φιγουρατζή» κομήτη είναι αντίθετη από αυτή της Γης, με αποτέλεσμα την σύγκρουση των σωματιδίων με την Γη.

Το όνομά τους προέρχεται από το τμήμα του ουρανού στο οποίο παρατηρείται η εμφάνισή τους, δηλαδή στον αστερισμό του Λέοντα. Για πρώτη φορά, οι Λεοντίδες παρατηρήθηκαν το 1883, ενώ η βροχή αστέρων γίνεται… θύελλα κάθε 33 χρόνια, όσα ακριβώς χρειάζεται ο κομήτης Tempel-Tuttle για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά.

Η τελευταία θύελλα Λεοντιδών παρατηρήθηκε το 2002, οπότε και οι άγρυπνοι της Γης είδαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, με δεκάδες χιλιάδες φωτεινά σώματα να πέφτουν κάθε ώρα. Η επόμενη έντονη βροχή αναμένεται το 2035, ενώ αύριο και μεθαύριο το φαινόμενο θα είναι ήπιο, αλλά εμφανές. Οι διάττοντες αστέρες περνούν από τον γήινο ουρανό κάθε Νοέμβριο για αρκετές ημέρες, αλλά την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται η κορύφωση. Όσοι πιστοί, ξενυχτήστε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v