Σε δημοπρασία το WC του John Lennon

Η λεκάνη της τουαλέτας του μεγάλου «Σκαθαριού» καθώς και ένα από τα σπανιότερα άλμπουμ του πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθούν στο Liverpool. Όσοι πιστοί των Beatles, σπεύσατε να πλειοδοτήσετε.
Σε δημοπρασία το WC του John Lennon
Την…λεκάνη της τουαλέτας του John Lennon θα βγάλει στο σφυρί το Ίδρυμα των Τεχνών του Liverpool το Σάββατο 28 Αυγούστου, μαζί με ένα σπανιότατο άλμπουμ του «Σκαθαριού», με τίτλο «Two Virgins».

Τα δύο ιδιαίτερα αντικείμενα αναμένεται να «πιάσουν» μια καλή τιμή, της τάξης των 1.000 και 2.500 στερλινών αντίστοιχα. Η υψηλότερη τιμή εκτιμάται ότι θα ανήκει στο «Two Virgins», καθώς απεικονίζει το ζευγάρι John Lennon – Yoko Ono γυμνό στο εξώφυλλό του.

Ακόμη και για τα δεδομένα μιας πιο απελευθερωμένης εποχής όπως ήταν τα τέλη των ’60s, ένα τέτοιο εξώφυλλο ήταν πολύ τολμηρό και αρκετό για να προκαλέσει σκάνδαλο. Το συγκεκριμένο άλμπουμ κυκλοφόρησε σε 200 μόλις κόπιες, κάτι που το καθιστά πολύτιμο στους κύκλους των συλλεκτών. «Σε όλη μου τη ζωή έχω δει μόνο δύο αντίτυπα του «Two Virgins» και σίγουρα αυτό θα είναι το αξιοπρόσεκτο κομμάτι της δημοπρασίας», είπε ο Stephen Bailey, διευθυντής του “Beatles Shop” της Mathew Street του Liverpool και διοργανωτής της δημοπρασίας.

Μάλιστα, λέγεται ότι όταν πρωτοκυκλοφόρησε το προκλητικό άλμπουμ, τα ήθη της εποχής επέβαλαν να πωλείται μέσα σε καφέ χαρτοσακούλα, λόγω των δύο γυμνών διασημοτήτων που φιγουράριζαν στο εξώφυλλο.

Όσον αφορά το πιο… περίεργο αντικείμενο της δημοπρασίας, η τουαλέτα του Lennon έχει τη δική της ιστορία. Ο Άγγλος σταρ την είχε δώσει στον John Hancock, χτίστη και φίλο του, ο οποίος την κράτησε στην αποθήκη του ως… γλάστρα επί 40 χρόνια, μέχρι τον πρόσφατο θάνατό του.

«Μπορεί η λεκάνη να αξίζει κάτι, ίσως πάλι και όχι, αλλά είναι σίγουρα ένα από τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που έχουμε πουλήσει», σημείωσε ο Stephen Bailey.

Αντικείμενο-έκπληξη που θα συμπληρώσει την δημοπρασία είναι μια αρμόνικα που ανήκε στον γιο του Lennon, Julian. Ο μπροστάρης των «Σκαθαριών» την έδωσε κρυφά στον Hancock, λέγοντάς του ότι ο γιος του τον είχε τρελάνει, ασχολούμενος με την αρμόνικα όλη την ημέρα. Το μουσικό όργανο έμεινε στα χέρια του φίλου του Lennon ενώ στον γιο του είπε ότι την έχασε.

Και για να μην μονοπωλεί το ενδιαφέρον ο John Lennon, οι φαν του Paul McCartney μπορούν να ασχοληθούν με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, που τον απεικονίζει σε ηλικία 21 ετών έξω από το σπίτι του, και θα είναι διαθέσιμη για προσφορές στην ίδια δημοπρασία.

Οι ειδήσεις όμως για τα «Σκαθάρια» δεν σταματούν εδώ. Ο σκηνοθέτης των δύο ταινιών των Beatles «A Hard Day’s Night» και «Help», Richard Lester δώρισε στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τα πρωτότυπα τυπωμένα σενάρια των ταινιών, επαναφέροντας στην επικαιρότητα τα παρασκήνια πίσω από τα κινηματογραφικά εγχειρήματα των «Beatles».

Τέλος, σύμφωνα με φήμες, το σπίτι που κατοικούσε για κάποιο διάστημα στην παιδική του ηλικία ο drummer του συγκροτήματος, Ringo Starr πρόκειται να γκρεμιστεί, δημιουργώντας διφορούμενες απόψεις γύρω από τη σημασία του γεγονότος. Μια μερίδα φανατικών των «Beatles» θεωρούν αυτό το σπίτι σημαντικό «αξιοθέατο», ενώ η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι το μέρος δεν παρουσιάζει κανένα τουριστικό ενδιαφέρον και πρέπει να κατεδαφιστεί.

Γ.Κ.
Πηγή: bbc.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v