Ο Τζον Λένον "διέλυσε" τους Beatles!

Κρυφές ηχογραφημένες συντεντεύξεις του Τζον Λένον βγήκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα, ρίχνοντας άπλετο φως στις σχέσεις του δολοφονημένου τραγουδιστή των Σκαθαριών με τον Πωλ Μακάρτνεϋ, αλλά και στην υποτιθέμενη "διάλυση" του συγκροτήματος το 1969.
Ο Τζον Λένον διέλυσε τους Beatles!
"Αγαπητέ μου Πωλ. Βασικά, είσαι φοβερός". Μια σειρά από ξεχασμένες ηχογραφημένες συντεντέυξεις του Τζον Λένον στον δημοσιογράφο των Times Ρέι Κόνελι, έφεραν στο φως κρυφές πτυχές της σχέσης των δύο θρυλικών Σκαθαριών, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το άτομο που ήταν εν τέλει πίσω από την προσωρινή διάλυσή τους το 1969. Σε αυτές, ο δολοφονημένος μουσικός που έγινε ίνδαλμα για εκατομμύρια θαυμαστές του, παραδέχεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο Πωλ Μακάρτνεϋ ήταν περισσότερο ταλαντούχος από τον ίδιο και πως αρκετές φορές ανέτρεχε σε αυτόν για να τον διδάξει πως να παίζει κιθάρα. Στις ίδιες ηχογραφήσεις, ο Λένον ομολογεί πως εκείνος ήταν πίσω από την προσωρινή διάλυσή του συγκροτήματος το 1969 και ότι, αν δεν το είχε κάνει τότε, ίσως να μη μιλούσαμε μέχρι σήμερα για τους τέσσερις, ίσως και «πιο διάσημους και από τον Χριστό», Βρετανούς.

"Θέλω διαζύγιο". Είχε πει χαρακτηριστικά ο Λένον στον Μακάρτνεϋ τον Σεπτέμβρη του 1969, αλλά ήταν αναγκασμένος να μην πει κουβέντα δημοσίως. Βλέπετε, μόλις είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ Let It Be και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις πωλήσεις. Ο ίδιος ο Μακάρτνεϋ ανακοίνωσε την διάλυση του συγκροτήματος επτά μήνες μετά. Στην αναμπουμπούλα που ακολούθησε, ο Λένον έγραψε το καυστικό  "How do you sleep?", το οποίο συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Imagine. Συγκεκριμένα αναφερόταν στον Πωλ τραγουδώντας του: “The only thing you’ve done was Yesterday” και “The sound you make is Muzak to my ears.” Για τουλάχιστον 40 χρόνια ο Μακάρτνεϋ θα είναι το μαύρο πρόβατο για τους θαυμαστές του συγκροτήματος.



Ο ξεχασμένες ηχογραφήσεις του Λένον, 40 χρόνια μετά, έρχονται για να ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση.  "Ο Πωλ και εγώ ήμασταν οι Beatles". Δεν έγραφα πολύ υλικό στις αρχές, γιατί ο Πωλ ήταν αρκετά καλύτερος στην κιθάρα. Μου έμαθε πολλά πράγματα, αλήθεια.", ομολογεί ο Τζον Λένον. Στις ίδιες κασέτες ο Λένον περιγράφει πόσο πολύ θαύμαζε τον Μακάρτνεϋ, σε σημείο να τον εμπιστεύεται τόσο όσο και την Γιόκο Όνο. Παράλληλα, ήταν άκρως επικριτικός όσον αφορά τα δικά του κομμάτια. "Το I am the Walrus δεν σήμαινε τίποτα" λέει, συντρίβοντας τα όνειρα των θαυμαστών του που πίστευαν πως είχαν ερμηνεύσει σωστά τους στοίχους...

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Times Ρέι Κόνελι, που ακολουθούσε το συγκρότημα παντού, ο Μακάρτνεϋ δεν έκρινε ποτέ τον Λένον στις από κοινού συνεντεύξεις τους. "Ο Τζον ήταν πάντα σαρκαστικός για τα τραγούδια του Πωλ μπροστά στους δημοσιογράφους. Όταν όμως ήταν οι δυο τους, του έκανε συνέχεια κοπλιμέντα." Στις κασέτες αποδεικνύεται επίσης πως ο Λένον ήταν αυτός που αποφάσισε την διάλυση των Beatles. "Σε μια συνάντησή μας με την δισκογραφική ο Πωλ καυχιόταν συνέχεια για το τι πρόκειται να κάνουμε, οπότε στο τέλος του είπα 'Είσαι τρελός, θέλω διαζύγιο!'."

Δύο χρόνια μετά, ο Λένον δηλώνει σε μια άλλη ηχογράφηση: "Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες μέρες μας ήταν πριν γίνουμε τόσο γνωστοί. Όταν ακόμα παίζαμε για ώρες σε μικρά μπαράκια".

Δεν ξέρουμε κατά πόσο όλο αυτό το θέμα με την ανακάλυψη των 'χαμένων ηχογραφήσεων' του Λένον έγινε επίτηδες αυτήν την χρονική περίοδο ή όχι. Το γεγονός είναι πως το 2009 πολλοί μίλούν για μια καινούργια υποκινούμενη Beatle Mania στο οριζόντα. Ο Μακάρτνεϋ ξεκίνησε τις δημόσιες εμφανίσεις, σύντομα θα κυκλοφορήσει όλος ο κατάλογος των άλμπουμ τους, ψηφιακά επεξεργασμένων από τις αυθεντικές ηχογραφήσεις σε στούντιο και φυσικά το καινούργιο βιντεοπαιχνίδι με τίτλο «Τhe Beatles: Rock band» βρίσκεται ήδη στα ράφια των καταστημάτων.. Προφανώς κάποιοι προετοιμάζονται για δυνατές "αρπαχτές" με όχημα το όνομα του θρυλικού συγκροτήματος..

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v