Πώς θα γίνω πλούσιος;

«Τον πλούσιο πολύ μίσησαν, τα πλούτη ουδείς». Πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο, όπου τα πράγματα πάνε από το κακό στο... φτωχότερο. Πως μπορούμε να γίνουμε πλούσιοι;Tips και συμβουλές για επίδοξους εκατομμυριούχους.
Πώς θα γίνω πλούσιος;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όσο αληθινή και αν είναι η λαϊκή σοφία των Ιταλών που λέει πως «για να κερδίσεις λεφτά θα πρέπει να τα κληρονομήσεις, να τα παντρευτείς ή να τα κλέψεις», δεν παύει να αποτελεί παρά μόνο μια πολύ γενική άποψη πάνω στις τακτικές και τους κανόνες που θα μπορούσε πραγματικά να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει πλούσιος.
 
Ο δρόμος προς τα πλούτη όπως ήδη ξέρετε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι μερικές φορές συγκεκριμένα. Αν λοιπόν δεν στοχεύετε να γίνετε εκατομμυριούχοι παίζοντας Τζόκερ, τζογάροντας ή με το να παντρευτείτε έναν/ μια δισεκατομμυριούχο, ιδού οι «χρυσοί» κανόνες που πρέπει να έχετε πάντοτε υπ’ όψιν σας στον δρόμο προς τα πλούτη – και την δόξα.

* «Γιατί θέλω να γίνω πλούσιος;»
Προτού κάνετε οτιδήποτε, θα πρέπει αρχικά να προσδιορίσετε τι σημαίνει για εσάς η λέξη «πλούσιος». Είναι από αυτές τις λέξεις που όλοι μας χρησιμοποιούμε, αλλά ο καθένας τις έχει σχηματοποιήσει διαφορετικά στο μυαλό του. Ποια είναι λοιπόν, για εσάς τα στάνταρτ για να θεωρήσετε κάποιον πλούσιο; Συγκεκριμένα, τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη πλούτος; Δόξα; Οικονομική άνεση; Πολυτέλεια; Σεβασμός; Αεργία και εισόδημα; Μπορεί τα πλούτη να έχουν συνυφανθεί με τα πολυτελή αυτοκίνητα, τις τεράστιες βίλλες και τα ταξίδια σε εξωτικά νησιά, αλλά για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τα επιπλέον χρήματα αποτελούν εφεδρεία για την βοήθεια τις οικογένειάς τους, τον δανεισμό δίχως δεύτερη σκέψη σε φίλους και γνωστούς, την φιλανθρωπία και την απόκτηση των αναγκαίων αγαθών για μια άνετη και ευχάριστη ζωή. Εσείς λοιπόν, για ποιον λόγο θα θέλατε να γίνετε πλούσιος;

* Εδραιώστε μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα
Αν δεν υπολογίζετε στην κληρονομιά από την πλούσια θεία, τότε λυπούμαστε αλλά θα πρέπει να δουλέψετε εντατικά για να καταφέρετε κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνετε πλούσιοι. Και όχι μόνο αυτό, θα πρέπει επίσης να καθιερωθείτε στο επάγγελμά σας και να είστε από τους καλύτερους – αν όχι ο καλύτερος. Ανακαλύψτε ποιο είναι το πάθος σας, ποια δουλειά σας «γεμίζει». Βγάλτε στην επιφάνεια το ταλέντο σας και επενδύστε σε αυτό. Προσπαθήστε να πληρώνεστε κάνοντας αυτό που αγαπάτε και χτίστε σιγά σιγά την φήμη σας, «πουλώντας» έξυπνα τον εαυτό και τις ικανότητές σας. Αν τα κάνετε όλα αυτά, η αναγνώριση – και τα πλούτη – δεν θα αργήσουν να έρθουν.

* Αποταμιεύστε
Ανοίξτε προσωπικό λογαριασμό – ή αγοράστε ένα χρηματοκιβώτιο για το σπίτι – και αποταμιεύετε εκεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα μέρος από τα έσοδά σας. Μπορεί να σας φανεί αχρείαστο, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, αλλά στην συνέχεια θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ένα σημαντικό ποσό «στην πάντα» για να ενισχύσετε τυχόν μελλοντικές επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να σας αποφέρουν κέρδη. Η αποταμίευση – και κατά συνέπεια η οικονομία – είναι το παν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Φροντίστε να βάλετε κάθε εβδομάδα ή μήνα ένα ανώτατο όριο στα χρήματα που ξοδεύετε και προσπαθήστε να μην το υπερβείτε. Μπορείτε επίσης, να κάνετε μια ημερήσια καταγραφή εσόδων και εξόδων καθώς επίσης και να φτιάξετε έναν πρόχειρο οικογενειακό προϋπολογισμό, που θα σας βοηθήσει να κοντρολάρετε ευκολότερα τα οικονομικά σας «ανοίγματα». Βάλτε τέλος, ένα όριο στα έξοδα εορτών και διακοπών. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε όλο το επίδομα αδείας ή ολόκληρο τον μισθό σας σε ταξίδια και δώρα.

Στο βιβλίο τους The Millionaire Next Door: The Surprising Secrets of America's Wealth, οι Thomas J. Stanley και William D. Danko, ανέφεραν τις επτά μεγαλύτερες αλήθειες για τους πολυεκατομμυριούχους στην Αμερική. Αυτές ήταν:

- Όλοι ζουν «οικονομικά»
- Όλοι προγραμματίζουν τον χρόνο τους και επενδύουν ενέργεια και χρήματα, έτσι ώστε να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους
- Θεωρούν ότι η οικονομική ανεξαρτησία είναι πολύ πιο σημαντική από το να δείχνεις τα πλούτη σου
- Οι γονείς τους δεν τους παρείχαν καμία βοήθεια
- Τα ενήλικα παιδιά τους είναι οικονομικά αυτάρκη
- Ξέρουν να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες της αγοράς
- Διάλεξαν το σωστό επάγγελμα

* Επενδύστε
Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την αποταμίευση είναι η επένδυση. Από την στιγμή που έχετε «αποθηκεύσει» τις αποταμιεύσεις σας, αρχίστε να σκέφτεστε τρόπους για να τις επενδύσετε. Εδώ θα σας χρειαστεί ο ορισμός του «πλούσιου» που αναφέραμε πιο πάνω. Για ποιόν λόγο θέλετε να πλουτίσετε; Για κύρος; Για οικονομική άνεση; Σε κάθε περίπτωση αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε μετοχές υπάρχουν κίνδυνοι, τους οποίους τις περισσότερες φορές αγνοούμε, αλλάζοντας γνώμη όταν οι αγορές βρίσκονται στο ζενίθ ή το ναδίρ. Δηλαδή την χειρότερη στιγμή. Προτού λοιπόν, ξεκινήσετε οποιαδήποτε επένδυση σκεφτείτε τα εξής:

- Θα μπορείτε να... κοιμάστε ήσυχοι μετά την επένδυση που κάνατε; Συνήθως αν μετά από μια επένδυση έχετε αμφιβολίες και το θέμα συνεχίζει να σας απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μάλλον δεν ήταν η καταλληλότερη.

- Μην ενεργήσετε με την λογική της «αρπαχτής», αλλά σκεφτείτε περισσότερο μακροπρόθεσμα. Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε να ελέγχετε τις τυχόν μετοχές σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Από την στιγμή που θα κατανοήσετε το πώς πρέπει να επενδύετε, θα καταλάβετε ότι η αγορά κινείται συνεχώς. Επομένως ακολουθήστε την στρατηγική του «αγοράζω και κρατάω» (buy and hold) και τσεκάρετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους τίτλους σας.

- Επενδύετε τακτικά βάσει σχεδίου. Για παράδειγμα, αγοράστε ορισμένες μετοχές κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες και συνεχίστε με αυτήν την τακτική. Το «κλειδί» είναι να επενδύσετε σταδιακά και όχι να μπείτε με τα... μούτρα σε μία και μόνη τοποθέτηση

- Κάντε μια ολοκληρωμένη έρευνα και αγνοήστε τα «tips για γρήγορα κέρδη». Αγνοήστε τους κάθε λογής «συμβούλους» που σας ενθαρρύνουν να αγοράσετε μετοχές που «καίνε» και κάντε την δική σας, εμπεριστατωμένη έρευνα παραμένοντας πιστοί στο επενδυτικό σας σχέδιο.

- Επενδύστε σε κάτι που ξέρετε. Σας «σφύριξαν» ότι πρέπει να αγοράσετε μετοχές της τάδε φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία πρόκειται να κάνει το μεγάλο «μπαμ», αλλά δεν έχετε καμία επαφή με τον κλάδο; Πολύ απλά, αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό στο οποίο θα επενδύσετε τα χρήματά σας, μην το κάνετε. Επενδύστε σε περιουσιακά στοιχεία με βάση την λογική και αυτά που ξέρετε για αυτές και όχι με βάση τι σας είπαν τα «παπαγαλάκια».

* Παραμείνετε πλούσιοι
Όσο δύσκολο είναι να γίνετε πλούσιος, άλλο τόσο είναι και να παραμείνετε πλούσιος – πιθανώς και δυσκολότερο. Τα έσοδά σας θα επηρεάζονται πάντα από την κατάσταση στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές, επομένως αν «βολευτείτε» με τα χρήματα σε περιόδους οικονομικής ευημερίας, το πιο πιθανό είναι να χρεοκοπήσετε σε περιόδους κρίσης, κακή ώρα. Αν, για παράδειγμα, πάρετε προαγωγή ή αύξηση ή αν οι μετοχές σας ανέβουν, μην βιαστείτε να ξοδέψετε τα επιπλέον έσοδά σας. Κρατήστε τα στην άκρη για τους δύσκολους καιρούς που ενδεχομένως έρθουν.

Καλή επιτυχία!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v