10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μουντιάλ

Γενικά και ειδικά. Γιατί τι θα έχετε να λέτε στους φίλους σας στα ημίχρονα, μεταξύ «τυρού και… μπύρας» για την φετινή -και όχι μόνο- σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση; Έτσι, θα το απολαύσετε όλοι πολύ περισσότερο.
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μουντιάλ
της Έλενας Μπούλια

Ίσως επειδή η ελπίδα και μόνο να προσεγγίσει η Εθνική το όνειρο της κατάκτησης του Μουντιάλ είναι τόσο μα τόσο μακρινή. Ίσως απλά επειδή πρόκειται για μία τεράστια διοργάνωση με πολλές παραμέτρους που διαφέρουν σε σημεία από τα μικρότερης εμβέλειας πρωταθλήματα, οι γνώσεις μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA είναι σχετικά περιορισμένες. Όμως συνήθως, όσο καλύτερα μαθαίνεις κάτι τόσο περισσότερο το καταλαβαίνεις, το αποδέχεσαι -είναι αλήθεια κυρίες μου- και τελικά το εκτιμάς.

Έτσι συμβαίνει και με το Μουντιάλ, το οποίο, καθώς έχει δρόμο ακόμα μπροστά του, οι περισσότεροι από εμάς θα (αναγκαστούμε ή επιδιώκουμε να) το βλέπουμε για αρκετό καιρό ακόμα, οπότε αξίζει να το γνωρίσουμε λίγα καλύτερα –και λίγα λεπτά στον εαυτό μας για να διαβάσει τις δέκα ενδιαφέρουσες παρακάτω πληροφορίες.

1. Οι πρώτοι αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου διοργανώθηκαν το 1930 και από τότε πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια –με εξαίρεση τα έτη 1942 και 1946 που δεν έλαβαν χώρα λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πρώτη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη, το πρώτο γκολ που μπήκε ποτέ -στις 13 Ιουλίου 1930- ήταν αυτό που σκόραρε ο Γάλλος Lucien Laurent, στο 19ο λεπτό, εναντίον του Μεξικό.

2. Η Βραζιλία έχει κερδίσει μέχρι σήμερα πέντε τίτλους Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον Ronaldo να διατηρεί ατομικό ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ όλων των ετών της διοργάνωσης: 15.

3. Το σύστημα κόκκινης και κίτρινης κάρτας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ το 1970. Ο πρώτος παίκτης που έλαβε ποτέ κόκκινη κάρτα ήταν ο Χιλιανός Carlos Caszely το 1974, σε αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας, κατά το 67ο λεπτό.

4. Ο νεώτερος παίκτης που έχει ποτέ συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο Norman Whiteside, για την ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, το 1982. Ήταν μόνο 17 ετών και 41 ημερών.

5. Η πολυπληθέστερη συμμετοχή σε έναν μόνο αγώνα του Μουντιάλ καταμετρήθηκε στον τελικό του 1950 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ανάμεσα στην Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Ο επίσημος αριθμός φιλάθλων στο γήπεδο ήταν 199.854.

6. Η χώρα που έχει υποστεί τους περισσότερους αλλεπάλληλος αποκλεισμούς σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα από τον πρώτο κιόλας γύρο είναι η Σκοτία, με οκτώ αποκλεισμούς τα έτη 1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990 και 1998.

7. Η βουβουζέλα, η εκνευριστική αυτή καραμούζα που ακούμε σε κάθε παιχνίδι του φετινού Μουντιάλ, έχει εμφανιστεί και σε άλλα μέρη της γης –πέραν της Αφρικής που κρατά τα «σκήπτρα». Σχεδόν όπου κι αν εμφανίστηκε, όμως, τόσο σε άλλες διοργανώσεις όσο και σε καταστήματα με αθλητικά είδη, κρίθηκε ως ιδιαίτερα ενοχλητική και απαγορεύτηκε. Είχε σκεφτεί και η FIFA να απαγορεύσει την χρήση της βουβουζέλας στο φετινό Μουντιάλ, όμως τελικά συμφώνησε με την πρόταση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής, ότι οι καραμούζες αυτές είναι σημαντικές για αυθεντική νοτιοαφρικανική ποδοσφαιρική εμπειρία και τις δέχτηκε. Ο πρόεδρος της FIFA Sepp Blatter, για την ακρίβεια, είπε «δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να εξευρωπαΐσουμε ένα Αφρικανικό Παγκόσμιο Κύπελλο».

8. Νικήτριες του Μουντιάλ μέχρι σήμερα έχουν στεφθεί 9 χώρες της Ευρώπης και 9 χώρες της Νοτίου Αμερικής. Καμία άλλη ήπειρος δεν έχει «βγάλει» χώρα-πρωταθλητή στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι σήμερα.

9. Καμία ευρωπαϊκή χώρα, όμως, μέχρι σήμερα δεν κέρδισε ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA εκτός Ευρώπης.

10. Το πιο κοινό επώνυμο παίκτη που έχει καταγραφεί σε όλα τα Μουντιάλ μέχρι σήμερα είναι Gonzalez ή Gonzales. Το πιο σύνηθες σκορ στους τελικούς μέχρι σήμερα είναι 1-0.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v