Αθηναϊκά ξενοδοχεία και τουρισμός: Ζήτημα... τιμής;

Την ώρα που όλη η Ευρώπη ρίχνει τιμές για να προλάβει την κρίση, η Αθήνα βλέπει τα ποσοστά τουρισμού να πέφτουν, και κατηγορεί... τη γκρίνια μας και τους κουκουλοφόρους. Και κάπως έτσι, έφτασε η Βιέννη να έχει φτηνότερα ξενοδοχεία.
Αθηναϊκά ξενοδοχεία και τουρισμός: Ζήτημα... τιμής;
Άλλη μια πρωτιά κατακτήσαμε ως χώρα. Τώρα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Μετά τον ακριβότερο καφέ της Ευρώπης, τώρα διαθέτουμε και τα ακριβότερα ξενοδοχεία, αφού η κρίση έριξε τις τιμές των ξενοδοχείων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων έως και στο -18%, αλλά το αυτί των Ελλήνων δεν ίδρωσε (ποια κρίση και αηδίες, αυτά τα λένε οι κουτόφραγκοι) με αποτέλεσμα οι τιμές να σημειώσουν την… ιλιγγιώδη πτώση του 3%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η GBR Consulting.

Για να μιλάμε και με στοιχεία (τα οποία οι τακτικοί αναγνώστες θα έχουν ήδη εξαγάγει, από τις προσφορές και τα low budget ταξίδια στο εξωτερικό για τα οποία μιλάμε διαρκώς τον τελευταίο καιρό) στο Λονδίνο η πτώση των τιμών των ξενοδοχείων άγγιξε το -18%, στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη το -14%, στο Παρίσι το -11% και στο Άμστερνταμ το -10%. Κάπως έτσι, έφτασαν το Βερολίνο, το Μόναχο, η Βιέννη και η Μαδρίτη να διαθέτουν φτηνότερα ξενοδοχεία από την «παραδοσιακά οικονομική» (το 1980;) Αθήνα, ενώ το «παραδοσιακά ακριβό» Άμστερνταμ εξακολουθεί να μας ξεπερνά… κατά 2 ευρώ.

Φαντάζεστε, βέβαια, ότι επίπτωση των παραπάνω στρατηγικών κινήσεων ήταν και η πτώση της τάξεως του 10,5% στην πληρότητα των ξενοδοχείων το πρώτο τρίμηνο του 2009. Οιωνός μάλλον κακός για την τουριστική σαιζόν που ξεκινά. Η Ένωση Ξενοδόχων της Αττικής, βέβαια, επιμένει ότι «ανάμεσα στους δέκα βασικούς ανταγωνιστές της, η Αθήνα παραμένει ένας από τους τρεις φθηνότερους προορισμούς». Προφανώς, βασικούς ανταγωνιστές θα θεωρούν τη Νέα Υόρκη και τη Μόσχα.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Ρέτσος, δήλωσε, επίσης, χτες ότι τα ξενοδοχεία μας είναι από τα φτηνότερα της Ευρώπης, αφού, λέει, οι τιμές για τα 5άστερα ξεκινούν από 79 (!) ευρώ, ενώ για τα 4άστερα από 76 (ολογράφως, εβδομήντα έξι) ευρώ. Αυτό πρέπει να συνέβη πρόσφατα, γιατί την τελευταία φορά που κοιτάξαμε εμείς –κι αν δεν απατώμαι, αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα– 5άστερο κάτω από 120 ευρώ (το μονόκλινο) δεν υπήρχε.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης, κ. Τσακίρη, το πρόβλημα των ελληνικών ξενοδοχείων δεν είναι οι τιμές τους, αλλά «ο συνεχής θόρυβος γύρω τους» που «στοχοποιεί τους ξενοδόχους ως κλάδο» και «μόνο κακό μπορεί να κάνει στα ελληνικά ξενοδοχεία». Εκτός από τη γκρίνια μας για τις τιμές –που προφανώς αποθαρρύνει τους τουρίστες, οι οποίοι φυσικά και διαβάζουν τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου πριν οργανώσουν το ταξίδι τους στην ηλιόλουστη χώρα μας– για τη μείωση του τουρισμού φταίει, είπε, και η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας («που έχει κάνει την Ομόνοια και του Ψυρρή περιοχές απροσπέλαστες» –άλλο αν στη δεύτερη μαζεύεται κάθε βράδυ όλη η Αθήνα) και η ΕΛ.ΑΣ. που δεν κάνει αρκετές περιπολίες.

Εν ολίγοις, την επόμενη φορά που θα δείτε δημοσιευμένα θλιβερά ποσοστά πτώσης του τουρισμού, ξέρετε ποιους να κατηγορήσετε: δημοσιογράφους και κουκουλοφόρους. Ούτως ή άλλως, αυτοί δε φταίνε για όλα;

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v