Tα spam που μας… τα σπαν!

Για να δείτε την καινούρια γυμνή φωτογράφηση της Αντζελίνα Τζόλι, να επενδύσετε στη Σουαζιλάνδη, να κερδίσετε λεφτά από τη Microsoft και να αγοράσετε φτηνά Viagra κάνετε click εδώ. Τι είναι τα spam, από πού μας έρχονται και …τι θέλουν από εμάς;
Tα spam που μας… τα σπαν!
του Γιώργου Φλώκα

Θα τα δείτε να διαφημίζουν διεγερτικά φάρμακα και εργαλεία μεγέθυνσης συγκεκριμένων… μελών του σώματος, να σε καλούν να δεις το νέο video που πρωταγωνιστεί η τάδε celebrity γυμνή, αλλά και να επενδύσεις στη Νιγηρία Σε ενημερώνουν ότι κέρδισες το πρώτο βραβείο του 1 εκατ. δολαρίων στον x διαγωνισμό και άλλα ευφάνταστα, με έναν και μοναδικό σκοπό: Να σε δελεάσουν να κάνεις click…

Αυτό ακριβώς είναι που δεν πρέπει να κάνεις για να σώσεις τον υπολογιστή σου από την καταστροφή, είτε άμεση, με απελευθέρωση ιών στο σύστημα, είτε έμμεση, καθώς το PC σου καθίσταται υποχείριο ενός χάκερ, που τον βάζει να στέλνει άλλα spam σε άλλους υπολογιστές και ούτω καθ’ εξής.

Άλλες φορές πάλι, είναι απλά διαφημιστικά, τα οποία ουδέποτε ζήτησες, δεν ενδιαφέρεσαι και απορείς πού στο καλό βρήκαν τη διεύθυνση του mail σου.

Ο επίσημος ορισμός της έννοιας spam είναι η εκμετάλλευση των συστημάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την αποστολή μηνυμάτων αδιακρίτως σε χιλιάδες παραλήπτες.

Εάν αναζητάτε τον βασικό υπαίτιο των spam, δεν είναι άλλος από τις διαφημιστικές εταιρίες ή τα τμήματα marketing των εταιριών. Το spamming είναι ο πιο φθηνός τρόπος διαφήμισης, καθώς δεν υπάρχουν λειτουργικά κόστη εκτός ίσως του κόστους διαχείρισης της λίστας των mail. Ωστόσο, τα αποτελέσματα -η προσέλκυση δηλαδή πελατών- μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον αμφίβολα.

Τα spam ξεκίνησαν να αποτελούν πρόβλημα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ταυτόχρονα με την εξάπλωση του διαδικτύου. Το φαινόμενο γιγαντώθηκε στα επόμενα χρόνια και πλέον, με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, ένα ποσοστό 80-85% του συνόλου της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι «διαφημιστικά σκουπίδια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Symantec, το 1/3 σχεδόν των spam e-mails ανά τον κόσμο προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ ένα ποσοστό περί το 7% του παγκόσμιου spam προέρχεται από την Τουρκία.

Στις χώρες που ευρύνονται για μεγάλη μερίδα της άχρηστης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συγκαταλέγονται ακόμη η Αγγλία (3%), η Κίνα (3%), η Ρωσία (7%), η Βραζιλία (4%), η Πολωνία (3%) και η Βραζιλία (4%).

Επίσης, το 27% των «σκουπιδιών» αφορούν ιντερνετικές υπηρεσίες, ένα συνολικό 11% προσπαθεί να σας εξαπατήσει με διάφορους τρόπους, ένα 20% αφορά προϊόντα, ένα 17% σχετίζεται με την υγεία, ένα 17% με οικονομικά θέματα ενώ μόλις ένα 4% αφορά δραστηριότητες για «ενήλικες».

Η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκτιμήσει ότι τα “junk mails” κοστίζουν στους χρήστες του internet περί τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Στις ΗΠΑ έχει εκτιμηθεί ότι το spam κόστισε μόνο στους δημόσιους οργανισμούς της χώρας 13 δισ. δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα, επιπρόσθετο εξοπλισμό, λογισμικό και ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως επισημαίνει η Symantec στο τελευταίο της report για το spam, το τελευταίο μεγάλο κύμα “spam” στοχεύει σε ανυποψίαστους γονείς, όπου τους ενημερώνει ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα απαγωγής και πρέπει να καταβάλλουν λύτρα. Στα μηνύματα spam επισυνάπτεται δήθεν και μια φωτογραφία του παιδιού, η οποία όμως στην πραγματικότητα περιέχει «βλαβερό» κώδικα.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τα mail με τον …ελκυστικό τίτλο «Ο ΜcCain επιλέγει την Πάρις Χίλτον για αντιπρόεδρο», καθώς κρύβουν «επιθετικό» λογισμικό (malware) με ιούς.

Η προέλευση του όρου spam
Ο όρος SPAM ήλθε στη ζωή μας από ένα, ομολογουμένως επιτυχημένο κωμικό σκετσάκι των Monty Python’s. Η ακριβής ετυμολογία είναι …μαγειρική καθώς το spam είναι καρυκευμένο κρέας σε κονσέρβα και η χρήση του στη μεταπολεμική Αγγλία ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη καθώς ήταν ένα από τα ελάχιστα προϊόντα κρέατος που δεν διατίθεντο με δελτίο.

Το σκετς, το οποίο μπορείτε να δείτε στο youtube, διαδραματίζεται σε ένα καφέ, όπου όλα τα προϊόντα στο μενού περιλαμβάνουν και …spam. Κάθε φορά που ο σερβιτόρος διαβάζει μια καταχώρηση στο μενού «μπαίνει» μια υπέροχα σουρεαλιστική χορωδία από βίκινγκς η οποία τραγουδά: «Spam, Spam, Spam, Spam, υπέροχο spam, καταπληκτικό spam…»
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v