Time: Τα καλύτερα (και χειρότερα) websites για το 2007

Στον αχανή κόσμο του Internet υπάρχουν κάποια websites που καταφέρνουν -θετικά ή αρνητικά- να ξεχωρίσουν. Δείτε ποια από αυτά σκαρφάλωσαν στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Time για το 2007.
Time: Τα καλύτερα (και χειρότερα) websites για το 2007

Ο μαγικός κόσμος του Internet ξεδιπλώνεται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας και μας εντυπωσιάζει συνεχώς με νεώτερες και πιο συναρπαστικές δυνατότητες. Καινούργια websites «ανεβαίνουν», περισσότερες πληροφορίες «τρέχουν» και μπροστά στο χρήστη ανοίγονται πόρτες και παράθυρα για να μπει, να βγει, να ψάξει, να ενημερωθεί, να διασκεδάσει, να συγκινηθεί, να παίξει, να ψωνίσει, να ερωτευτεί και… the sky is the limit!

Για εμάς, που το διαδίκτυο δεν αποτελεί μόνο κομμάτι της ζωής αλλά και της δουλειάς μας, το να γνωρίζουμε τα καλύτερα και τα χειρότερα websites παγκοσμίως είναι ο σημαντικότερος ίσως τρόπος να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι. Για εσάς, το να τα μάθετε και να τα επισκέπτεστε είναι ο μοναδικός τρόπος να διεξάγετε με επιτυχία όλα τα παραπάνω αλλά και να αποφύγετε τις… κακοτοπιές.

Μάθετε, λοιπόν, ποια είναι τα 10 καλύτερα websites του 2007 σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Time, σε συνεργασία με το CNN, το καθένα στον τομέα του. Ακολουθούν τα 5 χειρότερα.

Web Services

Mozy.com

Ο μακράν καλύτερος διαδικτυακός τόπος γενικότερα αλλά και στον τομέα των Web Services ειδικότερα είναι ο Mozy.com. Ο σκοπός της δημιουργίας του είναι να σας βγάλει από το –αναγκαίο κατά τ’άλλα- άγχος του backup. Με διαθεσιμότητα χώρου για τον καθένα στα 2 gigabytes, μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια όλα τα ψηφιακά σας δεδομένα: αρχεία, βίντεο, φωτογραφίες, μουσική εντελώς δωρεάν.

Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να «κατεβάσετε» και να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Mozy στον υπολογιστή σας, να του «πείτε» τι ακριβώς θέλετε να προστατεύσετε και αυτό κάνει όλη τη δουλειά για εσάς. Η πρώτη φορά που θα κάνετε backup ίσως να είναι λίγο χρονοβόρα, από’κει και πέρα όμως το Mozy δουλεύει μόνο του.

Weebly.com

Αυτό το πανέξυπνο WYSIWYG (what you see is what you get) website αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όσους απέχουν κάπως από το άθλημα του να «στήνουν» μία ιστοσελίδα μόνοι τους. Χρησιμοποιώντας το μπορείτε να προσθέσετε υλικό που υπάρχει ήδη σε κάποια ιστοσελίδα, όπως βίντεο από το You Tube, ή ροές ειδήσεων από κάποιο ειδησεογραφικό website. Με λίγα λόγια, σας βοηθάει να δημιουργήσετε το δικό σας blog.

Το Weebly είναι εντελώς δωρεάν και ο αριθμός των σελίδων ή του υλικού που μπορείτε να ανεβάσετε είναι απεριόριστος. Δεν είστε καν υποχρεωμένοι να ανεβάσετε διαφημίσεις, αν δεν το επιθυμείτε. Ποιο είναι, λοιπόν, το κέρδος του δημιουργού; Ακόμα κανένα. Για 70 δολάρια το χρόνο, ωστόσο, μπορείτε να «ανεβάσετε» το δικό σας γαμήλιο website στο WedOrama.com.

Social Networking

StumbleUpon.com

To StumbleUpon, το οποίο πρόσφατα «τσίμπησε» το eBay, είναι ουσιαστικά ένας ηλεκτρονικός σελιδοδείκτης. Σας επιτρέπει, δηλαδή, στην «περιοχή» σας να αναρτήσετε «ταμπελίτσες» με τα websites που πιστεύετε πως π.χ. οι φίλοι σας θα έπρεπε να επισκεφθούν και σας προτείνει άλλα, σχετικά με τα δικά σας, websites που άλλοι χρήστες έχουν «ανεβάσει» στη δική τους περιοχή.

Το site αυτό σας βοηθάει πολύ αφού όταν το κατεβάσετε σας δίνεται και ένα βολικό Toolbar για όλες τις εργασίες. Και με 2.5 εκατομμύρια ήδη εγγεγραμμένους Stumblers τα διάφορα sites στα οποία θα πέσετε πάνω θα αποτελέσουν πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Απαραίτητα προϋπόθεση, να διαθέτετε ήδη ένα Google Toolbar.

LinkedIn.com

Ένας δικτυακός τόπος για επαγγελματίες και καριερίστες, που χρίζει σεβασμού από όλον τον επιχειρηματικό κόσμο (όλες οι εταιρίες Fortune 500 είναι εγγεγραμμένες). Οι εργοδότες το χρησιμοποιούν για να προσλάβουν νέα ταλέντα και οι εργαζόμενοι για να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα στον τομέα τους.

Δημιουργώντας ένα προφίλ στο LinkedIn πρέπει να το χειριστείτε σα να επρόκειτο για το βιογραφικό σας. Έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε τις προσωπικές σας επαφές, άτομα με τα οποία συνεργάζεστε, συστάσεις από το αφεντικό ή τα άτομα με τα οποία συνεργάζεστε και όλα αυτά να είναι εμφανή σε όσους μπουν στη σελίδα σας. Ο βασικός λογαριασμός είναι δωρεάν, ενώ με μία μικρή συνδρομή μπορείτε να αποκτήσετε επιπλέον υπηρεσίες και να έχετε μεγαλύτερη πρόσβαση στο σύστημα.

Audio & Video

Last.fm

Πληκτρολογήστε το όνομα του αγαπημένου σας καλλιτέχνη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ό,τι μουσική σχετίζεται με αυτόν, ή άλλους παρόμοιους καλλιτέχνες, θα ξεχυθεί στην οθόνη σας και θα παίζει όση ώρα ο υπολογιστής σας θα μένει ανοικτός.

Αν μάλιστα αφιερώσετε λίγο χρόνο για να γραφτείτε και να κατεβάσετε την αίτηση του Last.fm, οι υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται, το site σας φέρνει σε επαφή με το ταχέως αναπτυσσόμενο κοινό του και σας «ταιριάζει» με άλλους χρήστες που μοιράζονται τις ίδιες μουσικές προτιμήσεις με εσάς. Επίσης, οι μουσικές σας επιλογές καταγράφονται, μοιράζονται με «φίλους» και βοηθούν το site να γίνει ένας πιο ενημερωμένος DJ.

Lala.com

To Lala.com ξεκίνησε ως website ανταλλαγής CD. Οι υπηρεσίες του ωστόσο επεκτάθηκαν και σήμερα είναι ένα πλήρως ενημερωμένο μουσικό κατάστημα, στο οποίο μπορείτε να ακούσετε ολόκληρα (και για όχι μερικά μόνο δευτερόλεπτα) δείγματα μουσικής δωρεάν, ιδιαίτερα από δίσκους που ανήκουν στη Warner Music Group, και από εκατοντάδες μικρότερες indie εταιρίες. Θα πρέπει να πληρώσετε όμως ένα τραγούδι αν θέλετε να το κατεβάσετε.

Σημαντικά bonus: Τα τραγούδια από το Lala παίζουν και στο iPod σας, ενώ το site διαθέτει και δικό του music player, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε, αν το προτιμήσετε. Επίσης, αν εγγραφείτε στο site, το Lala θα σαρώσει τη μουσική σας βιβλιοθήκη, ανανεώνοντάς την και προτείνοντας όσα κομμάτια θεωρεί ότι σας λείπουν.

Arts & Leisure

DonorsChoose.org

Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό site που απευθύνεται στους γονείς που έχουν απηυδήσει με όλους αυτούς τους σχολικούς εράνους που στέλνουν παιδάκια να πουλάνε σοκολάτες για να αγοραστούν πράγματα για το σχολείο τους. Σε αυτό το «σχολείο» τα πράγματα είναι αλλιώς.

Το DonorsChoose ελέγχει προσεκτικά όλες τις προτάσεις πριν τις ανεβάσει και εσείς είστε που θα αποφασίσετε ποιο project θέλετε να χρηματοδοτήσετε, πληρώνοντας τελικά on line. Το site μετά αγοράζει τα υλικά που έχετε επιλέξει και τα στέλνει κατευθείαν στο σχολείο. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας.

Wotartist.com

Αυτό το κομψότατο portal είναι ουσιαστικά μία όμορφη είσοδος σε websites καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο. Οι λίστες του οργανώνονται σύμφωνα με περιοχές (Αμερική, Αγγλία, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία/ Μέση Ανατολή) και σύμφωνα με καταλόγους ανάλογα με τον τύπο και την τεχνοτροπία του κάθε καλλιτέχνη (γλυπτική, ζωγραφική και φωτογραφία, Συμβολισμός, Σουρεαλισμός και Εξπρεσιονισμός).

Με ένα κλικ στα pop-up παράθυρα μπορείτε να ανατρέξετε στο website του καλλιτέχνη, να δείτε περισσότερες φωτογραφίες της δουλειάς του, να μάθετε για τις εκθέσεις του καθώς και όποια άλλη σχετική πληροφορία. Μπορεί να είστε σοβαρός συλλέκτης ή απλά περίεργος, θα σας φανεί, όμως, εξίσου ενδιαφέρον να περιηγηθείτε στα animation του Nick Milliner ή στα πολύχρωμα πήλινα βάζα της Pippin Drysdale.

Αν ωστόσο αναζητάτε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτέχνη είναι προτιμότερο να τον ψάξετε μέσω Google, καθώς το Wotartist δεν έχει δικό του search. Ενώ, αν είστε ο ίδιος καλλιτέχνης και θέλετε να προβάλετε τη δουλειά σας, το site έχει δική του ομάδα που μπορεί να σας βοηθήσει με το σχεδιασμό της σελίδας σας.

News & Information

Prosper.com

To Prosper αποτελείται από μία κοινότητα δανειστών και δανειοληπτών που λειτουργεί άσχετα με οποιαδήποτε τράπεζα, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να είναι καλύτερα. Αναρτήστε την αίτησή σας για δάνειο, συμπεριλαμβανομένου του ποσού και του υψηλότερου επιτοκίου που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε και, από την άλλη, οι υποψήφιοι δανειστές θα θέσουν προσφορές με τα ποσά που προτίθενται να δανείσουν.

Το Prosper συνδυάζει τις καλύτερες προσφορές και δημιουργεί ένα πλάνο δανεισμού, διαχειριζόμενο την αποπληρωμή μέσα σε τρία χρόνια (ο standard όρος). Ένα δάνειο από το Prosper δεν διασφαλίζεται με κάποιο ενέχυρο αλλά με νομικούς όρους, τους οποίους οφείλετε να τηρήσετε. Μπορείτε, επίσης, να συμμετέχετε σε κάποια ομάδα και με τις τακτικές δόσεις αποπληρωμής σας να βοηθήσετε τη «φήμη» της και έτσι τα επιτόκια να χαμηλώνουν σταδιακά για όλους.

I'm too young for this.com

Ο καρκίνος είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον καθένα, πόσο μάλλον αν είστε κάτω των 40. Τέτοιες και άλλες πληροφορίες σχετικά με την επάρατη νόσο που έχει χτυπήσει νέους ανθρώπους παρέχονται στο Im too young for this, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Matthew Zachary, έναν πιανίστα που επέζησε από καρκίνο στον εγκέφαλο και ίδρυσε το Steps for Living, μία μη κερδοσκοπική συμβουλευτική ομάδα.

Το site παρέχει link και πληροφορίες για οργανισμούς υποστήριξης, υποτροφίες και άλλες χρηματικές παροχές, επαφή με άλλα άτομα, καλοκαιρινές εξορμήσεις, Σαββατοκύριακα με θεραπείες spa, καθώς και πολλές συμβουλές από γιατρούς.

Τα 5 χειρότερα websites σύμφωνα με τους Times:

1. eHarmony.com: Διαδικτυακός τόπος γνωριμιών με την ικανότητα να προκαλεί την απόλυτη απόγνωση. Χρειάζεται να απαντήσει κανείς σε ένα ατελείωτο ερωτηματολόγιο, να πληρώσει μία βασική συνδρομή και τελικά να ανησυχεί μήπως οι ειδικοί του site τον «κόψουν». Επίσης, κάνει διακρίσεις ενάντια στους gay.

2. Evite.com: Έχει τη δυνατότητα να στέλνει προσκλητήρια και να δίνει ιδέες για parties. Είναι όμως πολύ αργό και καθόλου χρηστικό.

3. Meez.com: Μέσα από αυτό μπορεί κανείς να δημιουργήσει τρισδιάστατους –εντελώς ενοχλητικούς- χαρακτήρες και να κατεβάσει εικόνες, logos, φωτογραφίες κλπ. με καθόλου εύχρηστο, ωστόσο, τρόπο.

4. MySpace.com: Το δημοφιλέστερο social network στον κόσμο, τον τελευταίο καιρό ακολουθεί τη φθίνουσα, αφού –πέρα του φτωχού πλέον σχεδιασμού του- έχει γεμίσει με υποτιθέμενους «φίλους», που στην πραγματικότητα είναι μαρκετίστες και καιροσκόποι, και για να δει κανείς το MySpace τους πρέπει πρώτα να αγοράσει π.χ. ένα ring tone.

5. SecondLife.com: Ο εντυπωσιακός αυτός αχανής εικονικός κόσμος αργεί πάρα πολύ να φορτώσει, είναι δύσχρηστος στην πλοήγηση, η δημιουργία ενός avatar είναι βαρετή, οι κινήσεις του ασύγχρονες και, το χειρότερο, σε κάθε γωνία ξεπετάγονται ενοχλητικοί τύποι που γεμίζουν με γκράφιτι τους τοίχους και μπαίνουν στο δρόμο μας, παρεμποδίζοντας την πορεία μας.

Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v