Ποιες είναι οι πιο.. αδηφάγες συσκευές στο νοικοκυριό σου; Τι καίνε και τι μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις ενέργεια;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Με την αβεβαιότητα της ενεργειακής κρίσης να κρατεί ακόμα, και τους λογαριασμούς να έρχονται ολοένα και πιο φουσκωμένοι, έχει νόημα να έχεις μια γενική εικόνα για το ποιες οικιακές συσκευές κάνουν… πάρτι κατανάλωσης στο σπίτι σου.
Στην κορυφή της λίστας, βρίσκουμε την ηλεκτρική κουζίνα και τον θερμοσίφωνα, τα οποία αποτελούν το πιο ενεργοβόρο δίδυμο στο σπίτι σου. Σκέψου πως μια τυπική κουζίνα καταναλώνει ισχύ από 3 έως 6kW, κάτι που σημαίνει πως με μία ώρα χρήσης θα έχει κάψει από 3 έως 6 κιλοβατώρες.
Όσο πιο… αρχαία η κουζίνα τόσο το χειρότερο, αφού τα παλιά μοντέλα όταν τα ανάψεις δουλεύουν συνολικά, σε αντίθεση με τα πιο εξελιγμένα, τα οποία καταναλώνουν ενέργεια αναλόγως τη ζήτηση και άρα προσφέρουν μια κάποια εξοικονόμηση.
Ένας τυπικός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας τώρα, θα κάψει περί τις 4 κιλοβατώρες, ενώ οι ταχυθερμοσίφωνες μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 6 κιλοβατώρες. Σκέψου λοιπόν μήπως σε συμφέρει να αλλάξεις σε ηλιακό.
Ένα παλιό πλυντήριο ρούχων ή πιάτων τώρα, ηλικίας 10 χρονών, μπορεί να έχει ισχύ 1,2 kW με 1,5kW ή και παραπάνω, ανάλογα την ενεργειακή του τάξη, ενώ τα πιο σύγχρονα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση.
Υψηλής κατανάλωσης συσκευές που όμως δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι όσες τοστιέρες και οι γκριλιέρες δουλεύουν με ηλεκτρική αντίσταση και μπορούν να φτάσουν ισχύ ακόμα και 2kW. Αν ανάψεις μια γκριλιέρα για 20 λεπτά δηλαδή, η κατανάλωση θα είναι σχεδόν η μισή από έναν θερμοσίφωνα.
Οι παλιές μονάδες κλιματιστικών, από την άλλη, έχουν αρκετά χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις σύγχρονες. Ενδεικτικά, ένα κλιματιστικό παραγωγής 2000 συγκριτικά με ένα τωρινό, έχει σχεδόν διπλάσια κατανάλωση για την ίδια απόδοση (2 με 2,5 σε αντίθεση με 5 για ένα σύγχρονο) και ισχύ που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5kW σε αντίθεση με τα περίπου 0,9kW ενός σύγχρονου.
Καλοριφέρ, θερμοπομποί και αερόθερμα που λειτουργούν καταναλώνοντας ρεύμα, από την άλλη, δεν συμφέρουν καθόλου, αφού αποδίδουν όσο ρεύμα καίνε σε θερμότητα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ασύμφορο ενεργειακά.
Ένας θερμοπομπός ισχύος 2kW για παράδειγμα, που λειτουργεί σε ένα δωμάτιο θα κάψει σε μία ώρα 2 κιλοβατώρες, για να ζεστάνει έναν και μόνο χώρο. Ένα σύγχρονο κλιματιστικό με την ίδια κατανάλωση ενέργειας θα «έβγαζε» περίπου 5kW θερμική ισχύ.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να γλιτώσεις όσο μπορείς την κατανάλωση ενέργειας από τις συσκευές σου; Ο γενικός κανόνας του «όσο πιο καινούργιο, τόσο το καλύτερο» ισχύει και επιβεβαιώνεται, με την προϋπόθεση ότι αγοράζοντας μια συσκευή θα πρέπει να δώσεις βάση στην αναγραφόμενη ενεργειακή κλάση της και να προτιμάς αυτήν με τη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση (A+++).
Δες εδώ αναλυτικά πόσο ρεύμα καίνε περίπου οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου και χρησιμοποίησε τα Watt σε αυτό εδώ το «κομπιουτεράκι» για να δεις το αναλυτικό κόστος ρεύματος.