Τα πράγματα που δεν ανήκουν στον κάδο ανακύκλωσης

Κάποια ανακυκλώνονται υπό προϋποθέσεις, άλλα επουδενί. Δες μερικά πράγματα τα οποία μάλλον δε γνώριζες ότι δεν ανακυκλώνονται.
Τα πράγματα που δεν ανήκουν στον κάδο ανακύκλωσης
Τι ανακυκλώνεται και τι όχι; Τι πρέπει να προσέχεις όταν ρίχνεις αντικείμενα στους κάδους ανακύκλωσης;

Η ανακύκλωση είναι ωφέλιμη, αρκεί να την κάνεις σωστά. Δες παρακάτω μερικά από τα αντικείμενα που δεν ανακυκλώνονται.

Φελιζόλ

Το φελιζόλ είναι ένα από τα πιο γνωστά μη ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι κατασκευασμένο από πολυστυρένιο, ένα υλικό που δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο. Η καλύτερη λύση είναι να το αποφεύγεις εντελώς προς όφελος πιο φιλικών προς τη γη υλικών.

Bubble Wrap

Αν και πολλά πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, το συγκεκριμένο είδος πλαστικού περιτυλίγματος με τις… εθιστικές φυσαλίδες που θες να σπας εσάει δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, επειδή το λεπτό του φιλμ μπορεί να μπερδευτεί στις μηχανές ανακύκλωσης.

Καλώδια

Αν και όλα τα επιμέρους υλικά ενός καλωδίου τροφοδοσίας είναι ανακυκλώσιμα, είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Μπορείς, ωστόσο, να βρεις μαγαζιά όπου ανακυκλώνονται ηλεκτρονικά είδη και καλώδια.

Αεροζόλ

Είτε περιέχουν μη επικίνδυνα υγρά όπως σαντιγί είτε επικίνδυνα όπως μπογιές, τα δοχεία αεροζόλ γενικά δεν πρέπει να ανακυκλώνονται. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πεπιεσμένο αέρα στο εσωτερικό τους.

Μπαταρίες

Οι μπαταρίες μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους, παρά μόνο σε ειδικά σημεία, όπως π.χ. μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη. Το ίδιο ισχύει για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και τις μπαταρίες αυτοκινήτου.

Καθρέφτες

Οι καθρέφτες είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της επικάλυψης που χρησιμοποιείται στο γυαλί για να το κάνει ανακλαστικό. Η ανακύκλωση γυαλιού από καθρέφτη με κανονικό γυαλί θα κάνει το κανονικό γυαλί άχρηστο. Εάν ο καθρέφτης σου είναι σε καλή κατάσταση, δοκίμασε να τον πουλήσεις ή να τον δώσεις.

Κρεμάστρες

Οι συρμάτινες κρεμάστρες δεν είναι συνήθως κατασκευασμένες από καθαρό μέταλλο και οι πλαστικές κρεμάστρες δεν αποτελούνται από καθαρό πλαστικό, επομένως δεν είναι ανακυκλώσιμες. Επίσης, τα κυρτά άκρα τους μπορεί να είναι προβληματικά κατά την ταξινόμηση.

Ενέσεις

Οι βελόνες και άλλα ιατρικά απόβλητα ανήκουν σε εγκαταστάσεις επικίνδυνων αποβλήτων ή θα πρέπει να συλλέγονται μέσω κάποιου ειδικού εθνικού προγράμματος ανακύκλωσης.

Χαρτί υγείας/χαρτί κουζίνας/χαρτοπετσέτες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτά τα είδη δεν πρέπει να ανακυκλώνονται. Το πρώτο είναι ότι συχνά έχουν τρόφιμα ή άλλα υπολείμματα πάνω τους που μπορούν να μολύνουν άλλα ανακυκλώσιμα. Το δεύτερο είναι ότι πιθανότατα έχουν ήδη ανακυκλωθεί και οι ίνες τους είναι πολύ κοντές για να περάσουν ξανά τη διαδικασία.

Κουτιά φαγητών

Οτιδήποτε έχει υπολείμματα, π.χ. το κουτί της πίτσας, δεν ανακυκλώνεται. Οποιαδήποτε συσκευασία πρέπει να ρίχνεται στην ανακύκλωση άδεια και καθαρή, ώστε να μην περιέχει υπολείμματα τροφών, απορρυπαντικών ή οτιδήποτε άλλο.

Πιάτα

Αν και τα κεραμικά είναι ανακυκλώσιμα, τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δεν τα δέχονται. Το ίδιο ισχύει για τα πυρέξ και άλλα θερμικά επεξεργασμένα γυάλινα πιάτα. Μπορούν να μολύνουν μια ολόκληρη παρτίδα ανακυκλωμένου γυαλιού και θα πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια.

Με πληροφορίες από Insider
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v