Ένα σπάνιο αριστούργημα εκτίθεται για πρώτη φορά στη Σαντορίνη

Για πρώτη φορά βγαίνει από τις αποθήκες και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης ένα αριστούργημα της γλυπτικής του 7ου αιώνα π.Χ.
Ένα σπάνιο αριστούργημα εκτίθεται για πρώτη φορά στη Σαντορίνη
Την πανέμορφη Κόρη της Θήρας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σαντορίνη. Το πανέμορφο μαρμάρινο άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ. βγαίνει για πρώτη φορά από τις αρχαιολογικές αποθήκες και εκτίθεται στο κοινό από την Εφορεία Κυκλάδων σε περιοδική έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Αύγουστο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμπλήρωσε το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας με την έκθεση «Θηραϊκές Τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», με την οποία αποδόθηκε στο κοινό, για πρώτη φόρα, ολόκληρο το μοναδικής σημασίας σύνολο των συντηρημένων προϊστορικών τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η πλήρης ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Κεντρικό έκθεμα του υπό ανακαίνιση μουσείου προβλέπεται να αποτελέσει η Κόρη της Θήρας, η οποία ήρθε ανέλπιστα στο φως τον Νοέμβριο του 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Ελλάδα, από τον σαντορινιό αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.



«Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48 μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στη βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, η οποία εκφράζεται με τους αγαλματικούς τύπους του κούρου και της κόρης, τις αρχετυπικές αυτές εκφράσεις του κάλλους της εποχής. Το άθικτο, σχεδόν, άγαλμα της ενδεδυμένης με μακρύ δωρικό πέπλο γυναικείας μορφής συμπληρώνει με μοναδικό τρόπο τις γνώσεις μας για τον τύπο της κόρης στο β μισό του 7ου αι. π.Χ., καθώς η άρτια διατήρησή του αναδεικνύει τα τεχνοτροπικά του χαρακτηριστικά και την μοναδική καλλιτεχνική του αξία» διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Συμπληρώνοντας παλαιότερα, της ίδιας περιόδου, ευρήματα, επίσης από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας -τμήματα κόρης και κούρων στην πρωτοπόρα ναξιακή παράδοση, σε κακή, όμως, κατάσταση διατήρησης-, αναδεικνύει επιπλέον την οικονομική ευμάρεια και τη διάθεση προβολής της θηραϊκής αριστοκρατίας της εποχής, καθώς και τις αισθητικές προτιμήσεις της και τη στενή επαφή της με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Η ανασκαφική διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής εύρεσης του αγάλματος για τον εντοπισμό της βάσης του ή την σύνδεσή του με συγκεκριμένη ταφή δεν απέδωσε επιπλέον σχετικά στοιχεία, ωστόσο η ερμηνεία του αγάλματος από τον ανασκαφέα ως επιτύμβιου γλυπτού θεωρείται ασφαλής, καθώς, εκτός των άλλων, βρέθηκε τοποθετημένο σε ύπτια θέση σε περιοχή αρχαϊκών ταφών, παραπλεύρως της αρχαίας λιθόστρωτης οδού, που διέσχιζε το νεκροταφείο οδηγώντας στην αρχαία πόλη» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v