Πώς θα εμπλουτίσω το λεξιλόγιό μου;

κούς ανθρώπους να παίζουν την ελληνική γλώσσα στα δάχτυλα και να χρησιμοποιούν πληθώρα λέξεων, τις οποίες δεν έχεις ακούσει ποτέ; Αν βούλεσαι, δύνασαι.
Πώς θα εμπλουτίσω το λεξιλόγιό μου;
Παρακολουθούσες τον Ηλία Φραγκούλη στην εκπομπή CINEMaD και ο μόνος λόγος που δεν άλλαζες κανάλι ήταν μήπως και πιάσεις καμία λέξη που να ξέρεις και δεν είναι πρόθεση, αντωνυμία ή άρθρο. Ίσως άκουγες και στο ραδιόφωνο Κωνσταντίνο Τζούμα και δυσκολευόσουν να παρακολουθήσεις -βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ο Κ. Τζούμας κάνει περίεργους συλλογισμούς και συνειρμούς. 

Καθημερινά ακούς καινούριες λέξεις. Μα στο ραδιόφωνο, μα στην τηλεόραση, μα σε podcast ή και σε μία είδηση που διάβασες. Την είδες την λέξη, την έψαξες τι σημαίνει, αλλά τώρα πια είναι καταχωνιασμένη κάπου στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και περιμένει να εμφανιστεί, όταν την ξαναπετύχεις κάπου. Όπως και με τις ξένες γλώσσες, το πρόβλημα με τις καινούριες λέξεις δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον ορισμό τους, αλλά ότι δεν τις χρησιμοποιούμε στον βαθμό που χρειάζεται ώστε να τις απομνημονεύσουμε. 

Συμβουλή #1: Όταν μαθαίνεις μία καινούρια λέξη, χρησιμοποίησέ την αμέσως, σε δύο τρεις διαφορετικές προτάσεις. Όχι προτάσεις όπως «καλό είναι να είσαι φειδωλός». Προτάσεις στις οποίες η καινούρια λέξη υποδηλώνει ξεκάθαρα τη σημασία της.

Συμβουλή #2: Διάβαζε κάθε μέρα. Ό,τι μπορείς. Εκτός από τα βιβλία, πλούσιο λεξιλόγιο θα βρεις και σε άρθρα κριτικών σινεμά, και άρθρα απόψεων. Γενικά, αν θέλεις να βάλεις το διάβασμα στη ζωή σου, εδώ έχουμε κάποια tips.

Συμβουλή #3: Ανάπτυξε πρακτικά το λεξιλόγιό σου. Τι σημαίνει αυτό; Δεν χρειάζεται να μάθεις να χρησιμοποιείς την λέξη «κενοφροσύνη» γιατί πιθανότατα δεν θα τη χρησιμοποιήσεις ποτέ. Προσπάθησε να εντάξεις στο λεξιλόγιό σου πιο χρήσιμες λέξεις, όπως π.χ. την λέξη «ειδεχθής» αντί του «σιχαμερός».

Συμβουλή #4: Βάλε στόχο να μαθαίνεις μία καινούρια λέξη κάθε μέρα. Αν βαριέσαι να ανοίγεις λεξικά, το Βικιλεξικό έχει το λήμμα «Η λέξη της ημέρας». Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον θα σου φανεί και το Λεξικό Ελληνικών με τις επιλεγμένες λέξεις και φράσεις του.

Συμβουλή #5: Κράτα ημερολόγιο λέξεων. Έμαθες την λέξη; Ωραία, γράφ’ τη στο ημερολόγιο, παράθεσε τον ορισμό της και γράψε και από κάτω μία πρόταση.

Συμβουλή #6: Παίξε παιχνίδια με λέξεις. Σταυρόλεξα κι άλλα πιο ευφάνταστα παιχνίδια σε εφαρμογές θα σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου με ενδιαφέροντα τρόπο. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Συμβουλή #7: Αν δεν είσαι και πολύ οργανωτικός ώστε να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας, μπορείς πάντα να γραφτείς σε σεμινάρια συγγραφής. Το Καποδιστριακό προσφέρει ενδιαφέροντα προγράμματα όπως και το Μικρό Πολυτεχνείο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v