Τέσσερις λόγοι για να (μην) είμαστε αισιόδοξοι για το 2022

Παρά την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται αισιόδοξοι για το νέο έτος, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα.
Τέσσερις λόγοι για να (μην) είμαστε αισιόδοξοι για το 2022
Τα δύο τελευταία χρόνια σε καμία περίπτωση δεν θα τα χαρακτηρίζαμε ευχάριστα. Οι ζωές μας άλλαξαν σοκαριστικά πολύ και επαναπροσδιορίσαμε πολλά από αυτά που ξέρουμε. Δύο χρόνια όμως μετά, ίσως ήρθε η ώρα να είμαστε λίγο πιο σίγουροι για το τι μας ξημερώνει, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό.

Η Ipsos ζήτησε από περισσότερους από 22.000 ενήλικες σε 33 χώρες να δώσουν τις προσωπικές τους προβλέψεις για το 2022. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την αύξηση των τιμών και για το περιβάλλον, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα τη νέα χρονιά.

«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», λέει η Antonia Lopez από το Ipsos. «Όπως είναι φυσιολογικό, τα τρία τέταρτα του δείγματος (77%) αναμένουν το 2022 να είναι καλύτερο σε σχέση με το 2021, με τους λιγότερο αισιόδοξους να είναι οι Ιάπωνες (το 54% αυτών απάντησαν πως το 2022 θα είναι καλύτερο) και οι πιο αισιόδοξοι να είναι οι Κινέζοι με το 94% να δηλώνει ότι το 2022 θα βελτιωθούν τα πράγματα».

Όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν στα τέλη του 2020 σχετικά με το πώς ήταν η χρονιά που πέρασε, το 90% δήλωσε ότι ήταν κακή χρονιά για τη χώρα τους. Απαντώντας στην ίδια ερώτηση στα τέλη του 2021, το ποσοστό είχε πέσει στο 77%. Το 2021, το 56% είπε ότι ήταν μια κακή χρονιά για αυτούς και τις οικογένειές τους, ενώ στην ίδια ερώτηση το ποσοστό είχε εκτοξευθεί στο 90% στο τέλος του 2020.

Οι στόχοι για τη νέα χρονιά παραμένουν δημοφιλείς, με τα τρία τέταρτα των ανθρώπων παγκοσμίως να έχουν βάλει στόχους για το 2022. Μόνο στην Ιαπωνία (44%) και στη Σουηδία (23%) το σύνολο των ανθρώπων που θέτει στόχους είναι μειοψηφία.

Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λένε ότι είναι αισιόδοξοι για τη ζωή το 2022.

1. Πρόοδος στον αγώνα κατά του Covid-19

Ο Covid-19 δεν είναι λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά η πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού δίνει στους ανθρώπους την ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πίστευαν ότι πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου το 2022.

Οι κάτοικοι της Λατινικής Αμερικής ήταν πιο θετικοί με το 81% των Περουβιανών, το 76% των Βραζιλιάνων και το 69% των Χιλιανών να αναμένουν επίτευξη των εμβολιαστικών στόχων το 2022. Οι Ευρωπαίοι ήταν πιο δύσπιστοι. Μόλις το 42% στη Γαλλία θεώρησε ότι ο στόχος του 80% ήταν εφικτός – αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά στο ίδιο ερώτημα είχε η Ελβετία (38%) και η Γερμανία (33%).

Κι αν τα εμβολιαστικά προγράμματα δεν πετύχουν, ο Bill Gates μας καθησυχάζει, θεωρώντας πως το 2022 θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο το προσφάτως εγκεκριμένο από τον FDA και φθηνό στην παραγωγή φάρμακο molnupiravir, το οποίο από ό,τι φαίνεται θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19. 

2. Το περιβάλλον

Αν και οι άνθρωποι παγκοσμίως αναμένουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα ενταθούν το 2022, ειδικά σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες το 2021, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ετοιμότητα των ανθρώπων να αναλάβουν δράση για να τις σταματήσουν.

Πάνω από τα δύο πέμπτα (45%) θεωρούν ότι το 2022 οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν λιγότερο τα αεροπλάνα σε σχέση με το 2019, με τους κατοίκους στην Ασία να εκφράζουν την ισχυρότερη άποψη ότι οι συνήθειες θα αλλάξουν – 68% στην Κίνα, 67% στη Σιγκαπούρη και 66% στη Μαλαισία.

Όσον αφορά τη δράση, σύμφωνα με τον Bill Gates, χάρις στην πρωτοβουλία των πολιτών και των ακτιβιστών να ανεβάσουν ψηλά στην ατζέντα το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, οι ηγέτες βιομηχανιών όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και οι χρηματικοοικονομικές υπηρεσίες, είναι περισσότερο από θετικοί στη στήριξη καινοτομιών που στοχεύουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

3. Κοινωνία

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναμένουν από μέλη της κοινωνίας τους, να δείχνουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση το ένα στο άλλο, ως αποτέλεσμα των γεγονότων των δύο τελευταίων ετών. Αυτό το συναίσθημα είναι ισχυρότερο στην Κίνα, όπου το 83% αναμένει αυξημένη «κατανόηση» το 2022, αν και μόνο το 9% των ανθρώπων στη Γαλλία συμφωνεί.

Περισσότεροι από επτά στους 10 (71%) πιστεύουν ότι τα κέντρα των πόλεων θα γίνουν πιο ζωντανά καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία στα γραφεία το 2022. Εννέα στα 10 (87%) άτομα στην Κίνα λένε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί, όπως και τέσσερις στους πέντε (78 %) στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κολομβία.

4. Η οικονομία

Η αισιοδοξία για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνεται. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για τη σταθερότητα της χρηματιστηριακής αγοράς το 2022 από ό,τι το 2021, όταν το 40% δήλωνε ότι τα μεγάλα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να καταρρεύσουν.

Αν και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναμένουν ότι οι τιμές στις χώρες τους θα αυξηθούν ταχύτερα από τα εισοδήματα, πάνω από τα δύο πέμπτα (42%) πιστεύουν ότι ένα κραχ στο χρηματιστήριο είναι απίθανο.

Ωστόσο, αν και ένα παγκόσμιο κραχ είναι σχετικά απίθανο, η Ευρώπη, ειδικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, δεν προβλέπει τόσο ευοίωνο το μέλλον της όσον αφορά τα οικονομικά. Με την αύξηση των κρουσμάτων Covid σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και τους αυξημένους περιορισμούς στις μετακινήσεις, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης έχουν γίνει πιο ζοφερές τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το FactSet Economic Estimates, η διάμεση εκτίμηση για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2021 είναι επί του παρόντος μόλις 0,6% ανά τρίμηνο. Κι ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη θα έφτανε το 0,8%, τελικά μείωσαν τις προσδοκίες τους στο 0,4%.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v