Τα αστεία στερεότυπα της Ευρώπης

Οι Ιρλανδοί λένε βαρετούς τους Βρετανούς, και οι Βέλγοι τσιγκούνηδες τους Ολλανδούς, σε μια σπαρταριστή σειρά στερεότυπων που έγιναν ανέκδοτα.
Τα αστεία στερεότυπα της Ευρώπης
Στο απολαυστικό του βιβλίο «Ποιον κοροϊδεύουμε;» (De qui se moque-t-on?) ο Romain Seignovert συγκεντρώνει τα αστεία που λέμε οι Ευρωπαίοι ο ένας για τον άλλον. Για την ακρίβεια, έχει συγκεντρώσει 345 αστεία (ένα για κάθε μέρα της χρονιάς που δεν είναι δημόσια αργία, όπως λέει ο ίδιος) που λένε σε κάθε χώρα της Ευρώπης για τους γείτονές τους. Ιδού μερικά που βάζουμε στοίχημα πως θα σε κάνουν να χαμογελάσεις.

Οι Αυστριακοί για τους Γερμανούς: Ποιο είναι το μικρότερο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ; Το «500 χρόνια γερμανικού χιούμορ».

Οι Πορτογάλοι για τους Ισπανούς: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 11 στους 10 Ισπανούς νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους.

Οι Βέλγοι για τους Γάλλους: Όταν ο Θεός έπλασε τη Γαλλία, συνειδητοποίησε ότι ήταν η ομορφότερη χώρα στον κόσμο. Οι άλλοι άνθρωποι θα ζήλευαν, έτσι, για να είναι δίκαιος, έπλασε και τους Γάλλους.

Οι Εσθονοί για τους Φινλανδούς: Πώς θα ξεχωρίσεις έναν εσωστρεφή από έναν εξωστρεφή Φινλανδό; Ο εσωστρεφής όταν σου μιλάει κοιτάζει τα παπούτσια του. Ο εξωστρεφής κοιτάζει τα δικά σου.

Οι Ιρλανδοί για τους Βρετανούς: Ποιος είναι ο ορισμός της αδρεναλίνης για έναν Βρετανό; Να τρώει τα σοκολατάκια που λέγονται “After Eight” (μετά τις οκτώ) στις 7.30.

Οι Πολωνοί για τους Γερμανούς: Οι γερμανοί ποδοσφαιριστές είναι σαν το γερμανικό φαγητό: Οι καλοί έχουν έρθει από την Πολωνία.

Οι Βέλγοι για τους Ολλανδούς: Πώς ξεκινάει μια ολλανδική συνταγή; Δανειζόμαστε έξι αυγά.

Οι Βέλγοι για τους Ολλανδούς (ξανά): Γιατί οι Ολλανδοί κάνουν τόσο πολλά αστεία για τους Βέλγους; Επειδή είναι τζάμπα.

Οι Γάλλοι για τους Βέλγους: Γιατί οι Βέλγοι έχουν τηγανιτές πατάτες, ενώ οι Άραβες έχουν πετρέλαιο; Επειδή οι Βέλγοι διάλεξαν πρώτοι.

Οι Ιταλοί για… τους εαυτούς τους: Γιατί ο Πάπας φιλάει το έδαφος κάθε φορά που κατεβαίνει από αεροπλάνο; Όποιος έχει ταξιδέψει με την Alitalia, ξέρει.

Οι Σουηδοί για τους Δανούς: Γιατί οι Δανοί είναι τόσο καλοί στο κρυφτό; Γιατί κανείς ποτέ δεν θέλει να τους βρει.

Οι Φινλανδοί για τους Σουηδούς: Τι διαφορά έχουν οι Σουηδοί με τους Φινλανδούς; Οι Σουηδοί έχουν καλούς γείτονες.

Οι Ουκρανοί για τους Ρώσους: Ένας Ρώσος λέει στον φίλο του «κοίτα, αγόρασα αυτή τη γραβάτα για 3 χιλιάδες ρούβλια». Και εκείνος του απαντά «καλά, βλάκας είσαι; Στο διπλανό μαγαζί την βρήκα με 5 χιλιάδες ρούβλια».

Οι Ρουμάνοι για… τους εαυτούς τους: Τι είναι μικρό, μαύρο και χτυπάει την πόρτα; Το μέλλον.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v