Οι διασημότερες περιπτώσεις cancel σε celebrities

Η «κουλτούρα της ακύρωσης» δε συγχωρεί. Οι καλλιτέχνες την ένιωσαν ή την νιώθουν στο πετσί τους.
Οι διασημότερες περιπτώσεις cancel σε celebrities

Πιθανώς να έχεις ακούσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια τον όρο «cancel culture». Πρόκειται για έναν όρο που απέκτησε δημοφιλία μετά το σκάνδαλο με τον Harvey Weinstein και την επέλαση του #metoo κινήματος.

Ο όρος αναφέρεται στην μαζική απόσυρση της στήριξης του κοινού από δημόσιες φιγούρες ή διασημότητες, οι οποίες προχώρησαν σε κάποιες κοινωνικά καταδικαστέες πράξεις ή δηλώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις το φαινόμενο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην καριέρα των διάσημων, ενώ σε άλλες οι ίδιοι φρόντισαν να προλάβουν τα χειρότερα βγαίνοντας και ζητώντας ειλικρινή (;) συγγνώμη.

Ένα είναι σίγουρο πάντως. Ο δημόσιος λόγος των διασημοτήτων στην εποχή των social ελέγχεται όσο ποτέ άλλοτε και οι ίδιοι θα πρέπει να σκέφτονται σοβαρά τι και πώς θα το πουν, αλλά και τι θα κάνουν, για να μην «μπλέξουν» όπως οι παρακάτω.

Louis C.K

Λίγο αφότου είχε έρθει στην επιφάνεια το σκάνδαλο του Harvey Weinstein, ο διάσημος stand κωμικός ήταν από τους πρώτους που έφαγαν «άκυρο» το 2017, μετά από καταγγελίες γυναικών ότι αυνανιζόταν ενώ τους μιλούσε στο τηλέφωνο ή και μπροστά τους. Μετά τον ντόρο, ο καλλιτέχνης είδε δεκάδες εμφανίσεις του να ακυρώνονται, ενώ αφαιρέθηκαν και αρκετά stand up του από δημοφιλείς πλατφόρμες.

Σε επιστολή του απολογήθηκε για τις πράξεις του και δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει πίσω και να πάρει χρόνο για να ακούσει όσα έχουν να ειπωθούν. Αφού καταλάγιασε κάπως η φουρτούνα, ξεκίνησε εμφανίσεις το 2018, ενώ το καλοκαίρι του 2020 κατάφερε εν μέσω πανδημίας να κάνει αλλεπάλληλα sold out σε θέατρα των ΗΠΑ και του Καναδά. Το 2019 πέρασε και από την Αθήνα, όπου επίσης οι παραστάσεις του έγιναν ανάρπαστες.



DaBaby

Ο διάσημος αμερικανός ράπερ προκάλεσε σάλο όταν σε συναυλία του φέτος το καλοκαίρι προσέβαλε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τους ανθρώπους με HΙV και AIDS. «Αν δεν ήρθατε σήμερα εδώ με HIV, AIDS ή όποια από τις θανάσιμες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που θα σε κάνουν να πεθάνεις σε 2-3 εβδομάδες, σηκώστε τα κινητά σας», είπε κατά την διάρκεια της συναυλία τους στο Rolling Loud Miami, ενώ χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ζήτησε από όσους δεν είναι ομοφυλόφιλοι να σηκώσουν επίσης τα κινητά τους. Δεκάδες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Madonna, η Dua Lipa και ο Elton John καταδίκασαν τα σχόλιά του, ενώ το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza ακύρωσε την επερχόμενη συναυλία του.



Σε επόμενη εμφάνισή του σε φεστιβάλ στο Νιου Τζέρσεϊ, και μετά τον χαμό που προκάλεσαν τα σχόλιά του ο ράπερ ζήτησε δημόσια συγγνώμη, λέγοντας στο κοινό πως «ποτέ, μα ποτέ δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν».

Marilyn Manson

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο εκκεντρικός τραγουδιστής είχε απασχολήσει τα media με τις προκλητικές του δηλώσεις και πράξεις, όμως τα πράγματα σοβάρεψαν τον Φεβρουάριο του 2020 όταν αρκετές γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η πρώην αρραβωνιαστικιά του, Evan Rachel Wood μίλησαν δημόσια για την ψυχική και σωματική κακοποίηση που υπέστησαν από τον τραγουδιστή.

Αμέσως η δισκογραφική του και ο μάνατζερ ανακοίνωσαν πως παύουν τη συνεργασία μαζί του, ενώ τους επόμενους μήνες ήρθαν στο φως και άλλες καταγγελίες από γυναίκες για κακοποιητικές συμπεριφορές του παρελθόντος. 

Μετά το κύμα αρνητικών δημοσιεύσεων εναντίον του, ο Manson απάντησε πως πρόκειται για «φρικτές παραμορφώσεις της πραγματικότητας».



J.K. Rowling

Η δημιουργός του Harry Potter, προκάλεσε την αντίδραση της LGBTQ κοινότητας με αφορμή ένα tweet της όπου σχολίαζε άρθρο με τίτλο: «Δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μετά την COVID-19 για άτομα με εμμηνόρροια». Η συγγραφέας έγραψε: «Άτομα που έχουν περίοδο. Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Ας με βοηθήσει κάποιος. Wumben? Wimpund? Woomud?», σχολιάζοντας απαξιωτικά το ότι οι διεμφυλικοί άντρες και γυναίκες δεν είναι επί της ουσίας πραγματικοί άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Μετά το tweet της, ξέσπασε πόλεμος στους φαν της, οι οποίοι την αποκάλεσαν, μεταξύ άλλων, τρανσφοβική φεμινίστρια, (TERF - trans-exclusionary radical feminist), ενώ ακόμα και ο ίδιος ο… Potter Daniel Radcliffe, υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, στάθηκε εναντία στις δηλώσεις της τονίζοντας ότι «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες».

Παρόλο που η συγγραφέας αρνήθηκε κατηγορηματικά τις τρανσφοβικές κατηγορίες με ανακοίνωση 3.600 λέξεων που δημοσίευσε στη σελίδα της, η ζημιά έγινε. Αναγκάστηκε μάλιστα να επιστρέψει το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Robert F. Kennedy που έλαβε νωρίτερα, τη δεκαετία του 2000.

Ellen DeGeneres

Το καλοκαίρι του 2020 ήταν μια ζόρικη περίοδος για την Ellen DeGeneres, καθώς πολλοί πρώην εργαζόμενοι μίλησαν για το τοξικό περιβάλλον εργασίας στην εκπομπή της. Μετά τις κατηγορίες για ανάρμοστη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους της, η διάσημη παρουσιάστρια είδε την εκπομπή της να χάνει 1 εκατομμύριο τηλεθεατές, που σημαίνει 25 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, ενώ τρεις παραγωγοί αποχώρησαν από το σόου.



Η 63χρονη παρουσιάστρια, πήρε θέση στις καταγγελίες και τα σχόλια που προέκυψαν, ζητώντας δημόσια συγγνώμη. «Συνέβησαν πράγματα εδώ που δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί. Και γνωρίζω πως είμαι σε μια θέση εξουσίας και προνομίου από τα οποία, συνειδητοποιώ, πως εκπορεύεται και η ευθύνη. Και αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην εκπομπή μου» είχε πει τότε.

Το 2022 η εκπομπή της θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, μετά από 18 χρόνια άκρως επιτυχημένης πορείας, αφού όπως ανέφερε η ίδια σχεδίαζε να βάλει τέλος στο σόου της μετά τις 19 σεζόν και πολύ προτού έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες περί εργασιακού εκφοβισμού.

Justin Timberlake

Η σχέση αγάπης-μίσους του Justin με την Britney Spears αποτέλεσε θεματική σε όλα τα τραγούδια του, καθώς και σε αρκετές φυλλάδες ανά τα έτη, όμως το ντοκιμαντέρ Framing Britney Spears φέτος, έριξε επιπλέον φως στα κακώς κείμενα.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται διάφοροι μάρτυρες και αποκαλύπτουν πως χρησιμοποίησε τον χωρισμό του με την Britney για να δώσει ώθηση στη σόλο καριέρα του. Ο ίδιος επέτρεψε σε αμερικανικά ΜΜΕ να κατηγορήσουν την τραγουδίστρια ότι τον πρόδωσε, κατόπιν ότι τον χώρισε, διασύροντάς την επανειλημμένα.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο τραγουδιστής αντιμετώπισε σωρεία επικρίσεων από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Είκοσι χρόνια μετά λοιπόν, ο Justin για να προλάβει τα χειρότερα, απηύθυνε δημόσια συγγνώμη λέγοντας ««Θέλω συγκεκριμένα να ζητήσω συγγνώμη από την Britney Spears και την Janet Jackson, ατομικά στην κάθε μία, διότι νοιάζομαι και σέβομαι αυτές τις γυναίκες και γνωρίζω ότι έκανα λάθη».

Σημειώνεται πω, αναφορικά με την Jackson, κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισής τους στο διάλειμμα του Super Bowl το 2004, ο τραγουδιστής της είχε σκίσει το σουτιέν της, αποκαλύπτοντας το στήθος της και προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v