Ξεκινά αύριο η δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο

Τρία χρόνια μετά την βάναυση δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ξεκινά αύριο, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η δίκη της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Αθήνα.
Ξεκινά αύριο η δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο
Ακτιβιστής, drag queen και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ζακ Κωστόπουλος έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν δέχτηκε βίαιη επίθεση μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια.

Παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, ένας από τους δράστες της επίθεσης εναντίον του, προσπάθησε να τον κατηγορήσει ότι μπήκε στο μαγαζί για να τον κλέψει, κανένα δακτυλικό αποτύπωμα του Ζακ Κωστόπουλου δεν βρέθηκε πάνω στο μαχαίρι που υποτίθεται ότι κρατούσε. Και παρά τις κατηγορίες ότι ήταν επικίνδυνος, γιατί τελούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, οι τοξικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την δολοφονία του ήταν απολύτως καθαρές.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί».

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v