Οι προφητείες του Νοστράδαμου που… πραγματοποιήθηκαν

Κι αν βγουν αληθινές οι προφητείες, που λέει και το τραγούδι, θα μείνεις να αναρωτιέσαι αν επρόκειτο για σύμπτωση ή όχι. Και δεν θα μάθεις ποτέ.
Οι προφητείες του Νοστράδαμου που… πραγματοποιήθηκαν
της Ηρώς Κουνάδη

Μια ευρύτατα διαδεδομένη άποψη για τον Νοστράδαμο, και για τις προφητείες γενικότερα, λέει πως κι εσύ αν γράψεις 942 πράγματα και περιμένεις αρκετά (στην περίπτωση μας, γύρω στα πεντακόσια χρόνια) κάποια από αυτά θα πραγματοποιηθούν. Είναι ο νόμος των πιθανοτήτων.

Κάνει αυτό τις «προφητείες» λιγότερο ενδιαφέρουσες; Αν μας ρωτάς, εμείς λέμε ότι τις κάνει περισσότερο: Με τον τρόπο εκείνο που είναι ενδιαφέρουσες οι συμπτώσεις, και η αιώνια συζήτηση για το αν σημαίνουν κάτι ή όχι. Ιδού λοιπόν μερικές από τις προφητείες του Νοστράδαμου που το βρετανικό History Channel και ο Independent λένε ότι «βγήκαν αληθινές».

Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία

Από τα βάθη της Δυτικής Ευρώπης, λέει ο Νοστράδαμος, θα εμφανιστεί ένα παιδί, γεννημένο από φτωχούς ανθρώπους, που με την δύναμη της γλώσσας του θα ξελογιάσει ένα τεράστιο στράτευμα, και η φήμη του θα διαδοθεί προς το βασίλειο της Ανατολής. Σε άλλο τετράστιχο αναφέρονται και μάχες «απέναντι στον Χίστερ» που κάνουν τους οπαδούς της μελλοντολογίας να παραληρούν για την ομοιότητα με το όνομα του Χίτλερ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, Χίστερ ήταν το όνομα με το οποίο αναφέρονταν οι σύγχρονοι του Νοστράδαμου στον Δούναβη. Το τετράστιχο αυτό καταλήγει ότι «σε ένα κλουβί από σίδερο θα συρθεί ο μεγάλος, όταν το παιδί της Γερμανίας δεν θα παρατηρεί τίποτα» και οποιαδήποτε ομοιότητα κλουβιών με παραπετάσματα μπορεί να είναι ή να μην είναι συμπτωματική.

Η δολοφονία του Κέννεντι

«Από ψηλά το κακό θα πέσει πάνω στον μεγάλο άνδρα» (ο Κέννεντι πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή), «ένας νεκρός αθώος θα κατηγορηθεί για την πράξη» (ο Harvey Oswald που θεωρήθηκε ύποπτος δολοφονήθηκε με τη σειρά του λίγο αργότερα) ενώ ο πραγματικός ένοχος «θα παραμείνει στην ομίχλη» (δεν βρέθηκε ποτέ, σύμφωνα τουλάχιστον με την κοινή γνώμη).

Οι ανακαλύψεις του Λουί Παστέρ

«Το χαμένο αντικείμενο ανακαλύπτεται, κρυμμένο για πολλούς αιώνες. Ο Παστέρ θα τιμηθεί σχεδόν σαν θεός. Αυτό θα γίνει όταν η σελήνη ολοκληρώσει το μεγάλο της κύκλο, αλλά από άλλες φήμες θα ατιμαστεί». Από τις λίγες φορές που εμφανίζεται κανονικότατο όνομα σε προφητεία, που δεν χρειάζεται να το αναγραμματίσεις/ διαβάσεις ανάποδα/ κοιτάξεις σε καθρέφτη για να το αντιστοιχήσεις με κάποιο υπαρκτό. Ο πατέρας της μικροβιολογίας, και εφευρέτης της διαδικασίας που μέχρι σήμερα αποκαλούμε με το όνομά του (παστεριοποίηση, δεν είχες κάνει ποτέ τη σύνδεση, ε;) «ατιμάστηκε» τρόπον τινά το 1995, όταν ο ιστορικός Gerald L. Geison τον κατηγόρησε ότι συμπεριέλαβε ευρήματα ενός ανταγωνιστή του για να βελτιώσει το εμβόλιο που εφηύρε, χωρίς ποτέ να αναφέρει το όνομά του.

Η προεδρία του Ντε Γκωλ

Άλλη μια περίπτωση που όνομα αναφέρεται αυτούσιο: «Ένας άνδρας ονόματι De Gaulle είναι τρεις φορές ηγέτης». Τώρα βέβαια, ο Νοστράδαμος ήταν Γάλλος –λεγόταν Michel de Nostredame− κι ένα όνομα όπως το De Gaulle, δηλαδή «από τη Γαλατία» δεν είναι και δύσκολο να το φανταστείς. Το τρεις φορές ηγέτης, βέβαια, είναι από τις επιτυχίες που πρέπει να του καταλογίσουμε: Ο Σαρλ Ντε Γκωλ έγινε όντως τρεις φορές ηγέτης, πρώτα της εξόριστης κυβέρνησης στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, μετά πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στο Παρίσι αμέσως μετά τον πόλεμο, και τέλος το 1959 Πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η 11η Σεπτεμβρίου

Εδώ θέλει λίγη φαντασία, αλλά κοίτα: «Ο ουρανός θα καίει στους 45 βαθμούς. Φωτιά πλησιάζει την μεγάλη νέα πόλη». Τι είναι οι 45 βαθμοί, ρωτάς; Το γεωγραφικό πλάτος κοντά στο οποίο βρίσκεται η Νέα Υόρκη (η «μεγάλη νέα πόλη») σύμφωνα με τους οπαδούς του Νοστράδαμου. Στη συνέχεια του τετράστιχου γίνεται αναφορά σε έναν άνδρα με «κρύα, βάναυση καρδιά» που «θα καταστρέψει την πόλη τους με φωτιά». Αίμα, λέει στο τέλος, θα τρέξει, έλεος για κανέναν. Ναι, η μόνη χειροπιαστή σύνδεση που έχουμε είναι αυτή με το γεωγραφικό πλάτος. Σκέψου όμως ότι για κάποιον που δεν έχει δει ποτέ του αεροπλάνο ο «ουρανός που θα καίει καθώς φωτιά πλησιάζει την πόλη» είναι μια εντυπωσιακή περιγραφή ενός πράγματος που θα εφευρεθεί τέσσερις αιώνες αργότερα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v