Γιατί αυτοί που βρίζουν είναι οι καλύτεροι φίλοι;

Όλοι έχουμε έναν φίλο που μας κάνει να νιώθουμε λίγο άβολα όποτε νευριάζει και ανοίγει το στόμα του. Είναι όμως καλός φίλος.
Γιατί αυτοί που βρίζουν είναι οι καλύτεροι φίλοι;
Κάποιοι άνθρωποι είναι λιγάκι πιο ευερέθιστοι από τους υπόλοιπους. Ο απλός κόσμος θα βρίσει σπάνια∙ αν χτυπήσει το μικρό δάχτυλο του ποδιού στο έπιπλο, ή αν ξεχαστεί και κάψει το φαγητό που μαγειρεύει. Υπάρχουν όμως και εκείνα τα άτομα που θα βρίσουν αν δουν ότι η λεωφόρος Κηφισίας έχει κίνηση για εκατό μέτρα ή αν απλώς τους πέσει το πορτοφόλι από τα χέρια την ώρα που πάνε να πληρώσουν. 

Οκέι, αυτοί οι φίλοι μπορεί να μας μεταδίδουν λίγο από τον εκνευρισμό τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ καλά παιδιά. Και η επιστήμη το έχει αποδείξει.

Σύμφωνα με μία διεπιστημονική έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι βωμολόχοι τείνουν να εξαπατούν λιγότερο από εκείνους που προσέχουν τα λόγια τους, αλλά και να είναι πιο έντιμοι, και σε προσωπικό και σε επίπεδο κοινωνικού συνόλου.

Η έρευνα https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170117105107.htm στηρίχθηκε σε δύο σύνολα δεδομένων. Στο πρώτο, ζητήθηκε από 276 συμμετέχοντες να παραθέσουν τις βρισιές που χρησιμοποιούν συχνότερα κι αυτές που τους αρέσουν περισσότερο. Τους ζητήθηκε επίσης να αιτιολογήσουν γιατί χρησιμοποιούσαν αυτές τις λέξεις. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε ένα τεστ ανίχνευσης ψεύδους για να διαπιστωθεί αν ήταν ειλικρινείς ή αν απλώς απαντούσαν με τον τρόπο που θεωρούσαν κοινωνικά αποδεκτό. Όσοι παρέθεσαν περισσότερες βρισιές ήταν λιγότερο πιθανό να πουν ψέματα.

Το δεύτερο σκέλος περιλάμβανε τη συλλογή δεδομένων από 75.000 χρήστες του Facebook με σκοπό να γίνει καταγραφή του αριθμού λέξεων που θεωρούνται υβριστικές στις διαδικτυακές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν περισσότερες βωμολοχίες, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν γλωσσικά μοτίβα, που είχε αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι σχετίζονται με την ειλικρίνεια. 

Ο δρ. David Stillwell, λέκτορας στην Ανάλυση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων στο Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ λέει: «Η σχέση μεταξύ αθυροστομίας και ανειλικρίνειας είναι πολύπλοκη. Η βωμολοχία θεωρείται συχνά κάτι ανάρμοστο, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει απόδειξη ότι κάποιος λέει την ειλικρινή του γνώμη. Δε φιλτράρουν τα λόγια τους για να γίνουν αποδεκτοί, με ανάλογο τρόπο δεν φιλτράρουν τις απόψεις τους».

Κι αν νομίζεις ότι τα προτερήματα των ανθρώπων που βρίζουν σταματούν εκεί, πλανάσαι. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που αφήνονται και ρίχνουν την κατάρα τους, έχουν την τάση να ξεσπούν με αυτόν τον τρόπο και είναι λιγότερο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους ανθρώπους σε συνθήκες πίεσης. Βρίζουν περισσότερο για να χαλαρώσουν κι αυτό είναι που τους κάνει πιο ειλικρινείς από ένα άτομο που δεν βρίζει. 

Προφανώς, η έρευνα αυτή δεν είναι κάποιου είδους διαβατήριο που επιτρέπει στον καθέναν από εμάς να βρίζουμε όπως και όποτε θέλουμε. Οι καλοί φίλοι ξέρουν πού να ξεσπούν και σε καμία περίπτωση δε βρίζουν τους κοντινούς τους ανθρώπους. Χρησιμοποιούν βρισιές στην καθημερινότητά τους για να εκφραστούν, ή αν βρίσουν, βρίζουν έτσι αόριστα στον αέρα∙ καταλαβαίνεις τι εννοούμε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v