Τι άλλο περιμένουμε να δούμε στους Ολυμπιακούς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκίνησαν κι εμείς ξεχωρίζουμε όσους και όσα θα μας απασχολήσουν τις προσεχείς ημέρες.
Τι άλλο περιμένουμε να δούμε στους Ολυμπιακούς
Νέα αθλήματα, τεράστιοι πρωταθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς που αναμένεται να λάμψουν και δυνατές ελληνικές συμμετοχές που κάνουν όνειρα για μετάλλια.

Με τους Ολυμπιακούς του Τόκιο να έχουν ήδη ξεκινήσει, ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στα νέα αθλήματα που θα μας απασχολήσουν, αλλά και στους αθλητές που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη διοργάνωση.

Τα νέα αθλήματα

Στους φετινούς Ολυμπιακούς θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αθλήματα που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους, αλλά και κάποιες επιστροφές μετά από… διάλειμμα.

Το surf, με τους αθλητές του δημοφιλούς water sport να δοκιμάζονται στην παραλία Tsurigasaki, το skateboarding, όπου έγραψε ιστορία φέτος η Γιαπωνέζα Μομίγι Νισίγια και σε ηλικία 13 ετών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία street, η αναρρίχηση, με τους αθλητές και τις αθλήτριες να συμμετέχουν σε τρεις αγώνες ανά 20άδες, το καράτε, και τα baseball και softball, τα οποία επιστρέφουν μετά από μία διακοπή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μείνουν επίσης στην ιστορία καθώς είναι οι πρώτοι όπου λαμβάνει μέρος το άθλημα του μπάσκετ 3×3, ανδρικό και γυναικείο.

Τα αστέρια που θα λάμψουν

O Usain Bolt και o Michael Phelps μπορεί να έχουν αποσυρθεί, όμως φέτος υπάρχουν αρκετοί αθλητές που συμμετέχουν και μπορούν να γράψουν ιστορία.

Η κορυφαία αμερικανίδα αθλήτρια στην ενόργανη Simone Biles των τεσσάρων χρυσών μεταλλίων στο Ρίο, η οποία όμως αποχώρησε από τον ατομικό διαγωνισμό «για να επικεντρωθεί στην ψυχική της υγεία», σύμφωνα με την Ομοσπονδία των ΗΠΑ. Ευελπιστούμε να την απολαύσουμε στους τέσσερις ατομικούς της τελικούς, οι οποίοι πρόκειται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο γάλλος τζουντόκα Teddy Riner, δέκα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, στην κατηγορία των +100 κιλών μετά από τα δύο χρυσά μετάλλιά του, το 2012 και το 2016 και έχοντας 154 σερί νίκες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, πάει για το τρίτο χρυσό σε Ολυμπιακούς. Αν τα καταφέρει θα είναι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία με τρία ολυμπιακά χρυσά.

Η δεύτερη πιο γρήγορη γυναίκα του κόσμου, μετά από  την αείμνηστη Florence Griffith-Joyner, η Shelly-Ann Fraser-Pryce είναι το μεγάλο φαβορί για την κούρσα των 100 μέτρων. Η πρωταθλήτρια του 2008 και 2012, ίσως γίνει η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τρεις Ολυμπιακούς τίτλους.

Πριν από πέντε χρόνια, ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μαραθωνίου και ζωντανός μύθος Eliud Kipchoge, ήταν ο τελευταίος πρωταθλητής που στέφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Στόχος του είναι να επαναλάβει αυτό το επίτευγμα στο Σαπόρο στις 8 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών στο Τόκυο. Θα τα καταφέρει;

Ο αμερικάνος Caeleb Dressel, ο πρώτος άντρας που κολύμπησε κάτω από 40 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα ελεύθερο, κατέχει μέχρι στιγμής τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μέτρα πεταλούδα, 50 μέτρα ελεύθερο και 100 μέτρα ατομικό medley. Θα σπάσει άραγε αυτά τα ρεκόρ; Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, θα είναι οι πέμπτοι για την αμερικανίδα Allyson Felix, η οποία έχει στην συλλογή της έξι χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Κερδίζοντας ένα ακόμη, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Carl Lewis.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή της πρώτης transgender αθλήτριας σε Ολυμπιακούς. Η 43χρονη Laurel Hubbard, θα είναι ο τέταρτη μεγαλύτερη σε ηλικία αρσιβαρίστρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε αγωνιστεί παλαιότερα σε ανδρικές διοργανώσεις, και θα αγωνιστεί στην κατηγορία 87 κιλών γυναικών διεκδικώντας ένα από τα μετάλλια.

Οι ελπιδοφόρες ελληνικές συμμετοχές

Πρώτος και αγαπημένος του κοινού, ο Λευτέρης Πετρούνιας κυνηγά στους κρίκους το πρώτο Ολυμπιακό «ριπίτ» μετά το 1972, στον τελικό των κρίκων τη Δευτέρα 2 Αυγούστου. Η προσπάθειά της Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με τα προκριματικά, ενώ ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη 5 Αυγούστου.

Ο Μίλτος Τέντογλου στο μήκος αγωνίζεται στα προκριματικά στις 31 Ιουλίου, ενώ οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας στην ιστοπλοΐα, βρίσκονται στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Η πρωταθλήτρια Βασιλεία Καραχάλιου βρίσκεται στην 2η θέση της γενικής κατάταξης της κατηγορίας Laser Radial και βάζει πλώρη για μετάλλιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v