Εντοπίστηκαν 9 χρόνια μετά οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν

Ένας 49χρονος Έλληνας ομολόγησε την διαβόητη κλοπή των δύο σπουδαίων πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.
Εντοπίστηκαν 9 χρόνια μετά οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν
Χθες συνελήφθη από το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, ένας 49χρονος άνδρας, ο οποίος ομολόγησε ότι συμμετείχε στη διαβόητη κλοπή που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη με λεία έναν πίνακα του Πικάσο κι έναν του Μοντριάν.

Ο Έλληνας «Αρσέν Λουπέν» εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας κατόπιν συνδυαστικής μελέτης των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια και προσήχθη στην ΓΑΔΑ όπου ομολόγησε την συμμετοχή του στην κλοπή.

Εκτός αυτού υπέδειξε στους αστυνομικούς και το σημείο που έκρυβε τους δύο πίνακες, οδηγώντας τους στην Κερατέα, όπου και φυλάσσονταν μέσα σε ρεματιά με ειδική συσκευασία και έξτρα προστασία, προκειμένου να μην υποστούν καμία φθορά.

 Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πίνακας του Πικάσο με τίτλο «Γυναικείο κεφάλι» είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 και το 1949 ο μεγάλος ζωγράφος τον δώρισε στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή.

Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν, του 1905 που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στην Κερατέα, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια. Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών ότι έκοψε σε μικρά κομματάκια το συγκεκριμένο έργο και το πέταξε στην τουαλέτα σχεδόν την ίδια μέρα της κλοπής.

«Δεν ήθελα να πουλήσω τον πίνακα, ό,τι έκανα το έκανα γιατί είχα πάθος με την Τέχνη. Τους κρατούσα σε μία αποθήκη και μετά τους πέταξα στη ρεματιά για να μην τους βρουν οι αστυνομικοί πάνω μου» φέρεται να είπε ο δράστης στις αρχές.

Την ίδια ώρα ο δικηγόρος του δράστη Σάκης Κεχαγιόγλου τόνισε τα εξής: «Αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Διαρρηκτών η εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης και ως πολίτης εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανάκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ελληνικό Κράτος δύο ανεκτίμητων έργων τέχνης. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι στην ανεύρεση και ανάκτηση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντολέας μου, με την εξ αρχής πλήρη συνεργασία του με τις διωκτικές αρχές και την έμπρακτη μεταμέλεια που επέδειξε».

Θέση για το συμβάν πήρε μέσω δήλωσής της και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη λέγοντας ότι: «Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v