«Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν εμβολιασμοί των 25-29 με Moderna και Pfizer»

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν και τα εμβόλια των Pfizer και Μoderna για τις ηλικίες 25-29 ετών.
«Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν εμβολιασμοί των 25-29 με Moderna και Pfizer»
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς εμφανίστηκε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούν οι πολίτες ηλικίας 25-29 ετών να εμβολιαστούν με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna, τη στιγμή που ήδη έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με το  σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Επισήμανε ακόμη ότι μετά από λίγες μέρες θα ακολουθήσει και η κατηγορία των 19-24 για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε επίσης και για τα έγγραφα τα οποία θα χρειαστεί να έχουμε μαζί μας σε περίπτωση ταξιδιού, υπογραμμίζοντας ότι «το πράσινο πιστοποιητικό αφορά στους διασυνοριακούς ελέγχους και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό, είναι οχτώ οι χώρες που είναι σε ετοιμότητα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα». Παράλληλα δήλωσε ότι «μέσα στον Ιούνιο θα προστίθενται και άλλες χώρες, με στόχο από την 1η Ιουλίου η μετακίνηση από χώρα σε χώρα στην ΕΕ να γίνεται με το πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο περιέχει είτε τη δήλωση του πλήρως εμβολιασμένου πολίτη, είτε αυτού που έχει νοσήσει, είτε αυτού που έχει αρνητικό μοριακό τεστ».

Όσον αφορά τη μετακίνηση στα νησιά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε: «πώς υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, του αρνητικού μοριακού τεστ ή του αρνητικού self-test, ή της βεβαίωση νόσησης. Αυτό για όσο ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά. Νομίζω ότι προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζεται ένα μόνο έγγραφο. Για τα νησιά, αυτό που εκδίδεται από το gov.gr είναι η βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης».

Ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν βεβαίωση εμβολιασμού, δεν θα χρειαστεί να κάνουν self test, εφόσον θα έχουν συμπληρώσει και τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας.

«Όποιος μπει στη χώρα με αρνητικό μοριακό τεστ, και περάσει το τριήμερο, και θέλει να μετακινηθεί σε ένα νησί, θα πρέπει να έχει νέο αρνητικό μοριακό τεστ. Για την επιστροφή των τουριστών έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικού τύπου πιστοποιητικό που θα διευκολύνει όσους τουρίστες μπαίνουν στη χώρα με πράσινο πιστοποιητικό και αρνητικό τεστ. Για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα τεστ» δήλωσε σχετικά, τονίζοντας ότι αν βγει αρνητικό το τεστ «θα εκδίδουμε εμείς ένα green pass που μπορούν να το προσθέσουν στο PLF που έχουν».

«Για να πάει κάποιος Έλληνας σε ένα νησί πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τεστ. Από νησί σε νησί μετακινείσαι είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, ή βεβαίωση νόσησης», κατέληξε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v