Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη «μάχη» Δένδια – Τσαβούσογλου

Οι πληρωμένες απαντήσεις του Νίκου Δένδια στον τούρκο ομόλογό του σχολιάστηκαν έντονα από τα ξένα ΜΜΕ.
Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη «μάχη» Δένδια – Τσαβούσογλου
Μια τυπική συνέντευξη τύπου χθες, μετατράπηκε σε οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του Έλληνα Υπ. Εξ. Νίκου Δένδια και του τούρκου ομόλογού του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – δείτε εδώ αν χάσατε το… θερμό επεισόδιο. 

Σήμερα, τα διεθνή ΜΜΕ είχαν πράγματα να σχολιάσουν για την αντιπαράθεση.

«Εάν δεν ήταν κάτι σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει άνετα: οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα είναι πλέον φίλες. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό», σχολιάζει η Deutsche Welle προσθέτοντας:

«Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών».

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης συνάντησής τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει το δίκτυο Al Jazeera.

«Ανοιχτά συγκρούστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, που άρχισε με ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών και από τις δύο πλευρές», αναφέρει το Reuters.

«Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια. Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες», γράφει το AFP.

«Λεκτική σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα», ήταν ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, η οποία γράφει:

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσάβουσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες για τα θαλάσσια σύνορα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων».

Ο τουρκικός τύπος πάλι, κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» και «ασέβεια» που δε συνάδουν με τη διπλωματική οδό και το πνεύμα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, In.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v