"Καβγάς" Δένδια - Τσαβούσογλου

Σε μια απρόσμενη αντιπαράθεση στα όρια του… τσακωμού εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου των Δένδια και Τσαβούσογλου.
Καβγάς Δένδια - Τσαβούσογλου
Σε «καυγά» on camera για Αιγαίο, προσφυγικό και μειονότητες μετατράπηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις.

Ορισμένα από τα βασικά σημεία της χθεσινής έντονης δημόσιας ανταλλαγής θέσεων, ήταν οι μειονότητες, για τις οποίες ο Τσαβούσογλου ανέφερε «Μιλήσαμε για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη», με τον Νίκο Δένδια να του απαντά: «Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης», καθώς και το Αιγαίο.

«Τετελεσμένα και προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα απευκταία», είπε ο Τσαβούσογλου για να λάβει την απάντηση του κ. Δένδια: «Ανέφερα ότι προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως είπατε η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε με τη σειρά του ο Τούρκος Υπ. Εξ. με τον διάλογο να πηγαίνει ως εξής:

Δένδιας: «Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει διάταξη διεθνούς δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα».

Τσαβούσογλου: «Αναφέρεστε σε αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Δένδιας: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».

Τσαβούσογλου: «Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».

Δένδιας: «Το casus belli αποτελεί στάση που αντίκειται και δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ύστερα η συζήτηση πήγε στο προσφυγικό, για το οποίο ο Τσαβούσογλου ανέφερε Ως προς την παράτυπη μετανάστευση η μεταξύ μας συνεργασία να γίνει με αντίληψη συνεργασίας» για να λάβει την απάντηση: «Εγινε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Εβρο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πηγές, η στάση του κ. Δένδια ήταν αποτέλεσμα πλήρους συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο».



Με πληροφορίες από Καθημερινή, Αυγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v