Μειώθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα το 2020

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ οι μισθοί στην Ελλάδα το 2020 πήραν την κατιούσα, βάζοντας λιγότερα χρήματα στις τσέπες των εργαζόμενων.
Μειώθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα το 2020
Πέρα από τις υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες που είχε η πανδημία στις ζωές μας, όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασε και τους μισθούς των Ελλήνων εργαζόμενων. Σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι μισθοί στη χώρα μας πήραν την κατιούσα, με τους μισθωτούς να βλέπουν μεγάλη μείωση στα εισοδήματά τους.

Την ώρα που το 27% των εργαζόμενων βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης το δελτίο του ΙΝΕ ΙΓΕΕ αναφέρει ότι ο μέσος ακαθάριστος μισθός το 2020 μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν συνυπολογίσουμε και την περιορισμένη μεταβολή της απασχόλησης, τότε καταλαβαίνουμε ότι η πτώση των αμοιβών προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη μείωση των ωρομισθίων.

Στο σύνολο οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 4,5% το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, ενώ, αν και μικρότερου μεγέθους, η μείωση συνεχίστηκε και το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο. Παράλληλα σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο Εργασίας οι κλάδοι στους οποίους η μείωση των μισθών ήταν εντονότερη είναι της γεωργίας, της μεταποίησης, των κατασκευών, του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος και των μεταφορών, καθώς και των τεχνών και της ψυχαγωγίας.

Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στον κλάδο της ψυχαγωγίας όπου η μείωση είναι εξακολουθητική λόγω της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 8% σε κάθε τρίμηνο.

Αντίστοιχα θεωρείται αναμενόμενη και η μεγάλη πτώση στον ευρύτερο κλάδο του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος και των μεταφορών, ειδικότερα το β΄ και το δ΄ τρίμηνο (-11,2% και -5,1%, αντίστοιχα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v