Τι λένε οι ειδικοί για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Πονοκέφαλο προκαλεί στους επιστήμονες το «Πάσχα στο χωριό», με αρκετούς να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
Τι λένε οι ειδικοί για τις μετακινήσεις το Πάσχα
Όλοι μας περιμένουμε πώς και πώς το «ξεμπούκωμα» των μετακινήσεων εν όψει Πάσχα για να πάμε να σουβλίσουμε με τους συγγενείς στο χωριό, όμως οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί.

Για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, τις μετακινήσεις το Πάσχα αλλά και τα εμβόλια, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή σταθεροποιηθήκαν τα κρούσματα, η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει και φαίνεται να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση.

Ωστόσο, σημείωσε πως μετά από 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1. Επεσήμανε μάλιστα ότι η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται, ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα, είπε πως «θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα» και πως «πάνω απ' όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα».

Σχετικά με το τι πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει το Πάσχα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική το να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self-tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

Ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, από την πλευρά του εμφανίστηκε αρνητικός  αυτή τη στιγμή σε άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα αν δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων. «Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς», ανέφερε.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v