Σημάδια που σου λένε ότι πρέπει να κόψεις το κάπνισμα

Όσο κι αν αποφεύγεις ηθελημένα να τα δεις, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά σημάδια που σου λένε ότι πρέπει επειγόντως να σταματήσεις το κάπνισμα.
Σημάδια που σου λένε ότι πρέπει να κόψεις το κάπνισμα
Στη λίστα με τις κακές συνήθειες το κάπνισμα σκαρφαλώνει άνετα στις ψηλότερες θέσεις. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε ιδιαιτέρως, μια απλή επίσκεψη σε έναν οποιοδήποτε γιατρό θα σε πείσει για του λόγου το αληθές και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημάδια που άλλοτε στα δίνει το σώμα σου κι άλλοτε οι γύρω σου και σου χτυπούν το καμπάνακι που λέει ότι πρέπει να κόψεις επειγόντως το τσιγάρο. Κάποια εξ αυτών θα αναφέρουμε παρακάτω, χωρίς τρομολαγνική διάθεση, την ώρα που η ηχώ της μαμαδίσιας φωνής στο κεφάλι σου επαναλαμβάνει «κόφ’το το ρημάδι επιέλους».

Καούρες

Ο καπνός του τσιγάρου έχει την τάση να χαλαρώνει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο τμήμα του οισοφάγου, πριν το στομάχι. Αν μάλιστα έχεις γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το κάπνισμα γίνεται μεγάλο ζόρι κι οι καούρες ολοένα πιο συχνές κι ανυπόφορες.

Ο έρωτας κι ο τσιγαρόβηχας δεν κρύβονται

Αν κάθε πρωί ξυπνάς κι έχεις έναν εκνευριστικό τσιγαρόβηχα, τότε μάλλον ήρθε η πολυπόθητη ώρα να κόψεις το κάπνισμα. Ο οργανισμός σου μέσω του βήχα σε προειδοποιεί ότι τα πνευμόνια σου δεν πρόκειται να αντέξουν πολύ φούμα φούμα στα βοτσαλάκια ακόμη. Καλό είναι να βάλεις μπρος το κεφάλαιο απεξάρτησης από το τσιγάρο και να επισκεφθείς έναν ειδικό γιατρό.

Στυτική δυσλειτουργία

Αν είσαι άντρας και οι ερωτικές σου επιδόσεις το τελευταίο διάστημα δεν είναι οι δέουσες, πέρα από το άγχος, πρέπει να εξετάσεις και τον παράγοντα κάπνισμα. Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας λόγω του καπνίσματος έχει να κάνει με την επίδραση αυτών των χημικών στα αιμοφόρα αγγεία του πέους. Επομένως μην αγνοήσεις τα σημάδια που θα έρθουν από το «κρεβάτι» σου.

Οι φίλοι σου λένε συνέχεια πως έχεις ξεφύγει

Δεν θα αναφερθούμε στην κοινότητα των hardcore αντικαπνιστών, που θεωρούν μέγα αμάρτημα το να καπνίζεις. Οι φίλοι σου ωστόσο που σε αγαπούν με τα ελαττώματα σου, μπορούν να διακρίνουν πότε η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αν στις τελευταίες συναντήσεις/ συνομιλίες σας λοιπόν αναφέρονται συχνά στο ότι έχεις ξεφύγει με το κάπνισμα πια, καλό είναι να ακούσεις τα καμπανάκια που σου βαράνε.

Καταραμένες σκάλες

Αν κάθε φορά που ανεβαίνεις δέκα σκαλιά, φτάνεις ασθμαίνοντας στην πόρτα, τότε τα νέα δεν είναι και πολύ καλά. Είναι το πλέον σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές και τους οδηγεί στην απόφαση να το κόψουν το ρημάδι και να ησυχάσουν, βρίσκοντας και πάλι το φυσιολογικό ρυθμό της ανάσας τους.;

Κιτρινισμένα δόντια και χέρια

Κάποτε το χαμόγελο σου ήταν πάλλευκο και τα χεράκια σου αλαβάστρινα. Το τελευταία διάστημα, αποφεύγεις να χαμογελάς στις φωτογραφίες γιατί τα κιτρινισμένα δόντια προδίδουν τον εθισμό σου, ενώ το αποχρωματισμένο δέρμα σου σε κάνει κάποιες φορές να ντρέπεσαι. Αν κι αυτά τα σημάδια δεν σε ξεκουνήσουν ώστε να κόψεις το κάπνισμα, τότε μάλλον το πρόβλημα του εθισμού σου είναι μεγαλύτερο από όσο φαντάζεσαι.

Πονόλαιμος

Το κάπνισμα καταστρέφει την βλέννα που προστατεύει το λαιμό σου από τον καπνό. Χωρίς την προστατευτική βλέννα λοιπόν κάθε ρουφηξιά από το τσιγάρο σου γίνεται και πιο επώδυνη, σηματοδοτώντας ότι θα χρειαστεί σύντομα να κόψεις το κάπνισμα, για να μη σε βρουν τα χειρότερα.

Δύσπνοια

Αν το τελευταίο διάστημα εμφανίζεις συχνά δύσπνοια, δεν χρειάζεται να ψάξεις ιδιαίτερα να βρεις τον υπαίτιο, εφόσον καπνίζεις μανιωδώς. Το κάπνισμα ενεργοποιεί ένζυμα που ονομάζονται πρωτεάσες, απλά οι οποίες επιτίθενται και καταστρέφουν τους πνευμονικούς ιστούς, με αποτέλεσμα ο πάσχων  να εμφανίζει έντονα συμπτώματα δύσπνοιας. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να αμελήσεις αυτό το σημάδι που σου δίνει το σώμα σου.

Το τασάκι δεν ψεύδεται

Τέσταρε τον εαυτό σε περιόδους έντονου άγχους και στρες και θα δεις ότι το τασάκι δεν ψεύδεται. Παρατήρησε τον τρόπο που γεμίζει με μισοσβησμένες γόπες και θα αντιληφθείς ότι ίσως παράγεις περισσότερα αποτσίγαρα από όσα μπορεί να καταναλώσει ο οργανισμός σου. Αν αδειάζεις όλο και συχνότερα τα τασάκια του σπιτιού ή του καφέ που συχνάζεις, τότε μάλλον ήρθε η ώρα, να αποχαιρετήσεις τον νικοτινένιο φίλο σου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v