Να μερικοί καλοί λόγοι για να κόψεις το κάπνισμα

Προφανώς και θα είσαι υγιέστερος. Επειδή όμως προκοπή με αυτό το επιχείρημα δε βλέπουμε, σου μαζέψαμε μερικούς ακόμα λόγους.
Να μερικοί καλοί λόγοι για να κόψεις το κάπνισμα
της Ηρώς Κουνάδη

Θα κάνουμε την αυθαίρετη υπόθεση πως κάτι έχει πάρει το αυτί σου για τα οφέλη που θα έχει στην υγεία σου η διακοπή του καπνίσματος –πως μειώνει ας πούμε το ρίσκο καρκίνου των πνευμόνων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το τσιγάρο, πως αυξάνει τις αντοχές σου, σου επιτρέπει να αναπνέεις κανονικά, και άλλα τέτοια σημαντικά.

Επειδή όμως ψημένο δε σε βλέπουμε, και όλα αυτά τα infographics που λένε τι καλά που θα είναι το συκώτι σου 72 ώρες αφού κόψεις το κάπνισμα αν ήταν θα σε είχαν πείσει, σου μαζέψαμε παρακάτω μερικούς επιπλέον καλούς λόγους να το κόψεις το ρημάδι. Τα λέμε για να τα ακούμε κι εμείς, μη νομίζεις.

Θα βγαίνεις έξω χωρίς πρόβλημα: Από τότε που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, οι βραδινές μας έξοδοι γίνονται σταδιακά όλο και πιο δύσκολες. Πόσο κρύο θα κάνει; Τι ρούχα να φορέσω να μπαινοβγαίνουν εύκολα, να μη μου παίρνει μισή ώρα το ντύσου-γδύσου σε κάθε τσιγάρο; Θα έχουμε μη καπνιστές στην παρέα, ή θα πρέπει να ζαλωνόμαστε και τις τσάντες μας κάθε φορά που θα αφήνουμε το τραπεζάκι μας μόνο του να βγούμε στην παγωνιά να καπνίσουμε; Μήπως να κάτσουμε έξω κάτω από τις σόμπες να τελειώνουμε; Ναι, αλλά αν βρέξει; Μωρέ δε μαζευόμαστε σπίτι τελικά; Και κάπως έτσι, ποιο το νόημα να μένεις σε μια πόλη με τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας αν είναι να τη βγάζεις κάθε βράδυ σπίτι;

Θα κάνεις τρελή οικονομία: Ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα είναι 126€ τον μήνα. Εκατόν είκοσι έξι ευρώ τον μήνα είναι δύο αεροπορικά εισιτήρια πήγαινε-έλα για σένα και την αγάπη σου σε όποια πόλη της Ευρώπης πετάνε η Ryanair, η Wizz και η Volotea. Καμιά εικοσαριά διαφορετικές πόλεις δηλαδή, να ‘χετε να διαλέγετε.

Δεν θα μισείς τα αεροπλάνα από τα τρίσβαθα της ψυχής σου: Για ταξιδάκια είπαμε, και θυμηθήκαμε πόσο εφιάλτης είναι κάθε ταξιδάκι με αεροπλάνο που διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες, για τον εθισμένο καπνιστή (πλεονασμός, ναι) που μετά το 120ο λεπτό της πτήσης σκέφτεται σε λούπα τι πρόστιμο πληρώνω άραγε αν καπνίσω στην τουαλέτα, ελπίζω το αεροδρόμιο να έχει χώρο καπνιστών, μην περάσει άλλη μία ώρα μέχρι να βγούμε έξω, δε νομίζω να αντέχω άλλη μία ώρα, πώς είναι δυνατόν να μην έχουν προβλέψει μια εναλλακτική και για εμάς, υπάρχουν και πιο εθισμένοι από εμένα, αυτοί τι κάνουν, καπνίζουν στην τουαλέτα σίγουρα, άραγε τι πρόστιμο να πληρώνεις, πόση ώρα έχουμε ακόμα;

Θα έχεις εντυπωσιακά περισσότερο ελεύθερο χρόνο: Θα σου φανεί απίστευτο, αλλά οι έρευνες λένε συνολικά δύο ώρες έξτρα την ημέρα. Ναι, δεν τις αντιλαμβάνεσαι τώρα, αλλά είναι όλα αυτά τα δεκάλεπτα διαλείμματα για τσιγάρο μαζεμένα. Ρώτα όποιον πρώην καπνιστή ξέρεις να σου το επιβεβαιώσει: Ξαφνικά, βρίσκεσαι με χρόνο στα χέρια σου, που στην αρχή δεν ξέρεις τι ακριβώς να τον κάνεις. Μετά, θα γεμίσει με νέες ασχολίες και δραστηριότητες που ως τώρα πίστευες ότι δεν είχες τον χρόνο να κάνεις.

Δεν θα ξεσπιτώνεσαι μες στα άγρια Μεσάνυχτα επειδή ξέμεινες: Και θα έχεις έναν καθημερινό νταλκά μείον στο κεφάλι σου, πήρα τσιγάρα, δεν πήρα τσιγάρα, πού βολεύει να παρκάρω για να πάρω τσιγάρα, αν μου κάνουν πολλές τράκες θα ξεμείνω, και ποιος τρέχει τώρα από τη δουλειά να πάρει τσιγάρα, μήπως να το γράψω στην παραγγελία του delivery (όχι, μην το κάνεις, δεν είναι δουλειά τους και δεν είναι σωστό, όσο τιπ και αν δίνεις).

Δεν θα νιώθεις περίεργα στο εξωτερικό: Κακά τα ψέματα, υπάρχουν χώρες που έχουν κηρύξει τέτοιο πόλεμο στο τσιγάρο, που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα κάθε φορά που ψάχνεις κάπου να καπνίσεις. Όποιος έχει δει ταμπελίτσες «τσιγάρο στα 100 μέτρα από δω» έξω από κτίρια στη Νέα Υόρκη, ή του έχουν ζητήσει να φύγει από εξωτερικό χώρο (αν μπορούσαμε θα το γράφαμε με κεφαλαία αυτό το εξωτερικό χώρο) café επειδή κάπνιζε, καταλαβαίνει απόλυτα τι εννοούμε. Οι υπόλοιποι… μη σας τύχει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v