«Θα πήξεις π***νεο!»: Η αργκό των φαντάρων

Από το φίδιασμα και το γόπινγκ μέχρι τον Γκοτζίλα, ιδού οι πιο χαρακτηριστικές λέξεις και φράσεις των τιμημένων ελληνικών στρατών.
«Θα πήξεις π***νεο!»: Η αργκό των φαντάρων

Αν πήγες στρατό ξέρεις. Αλλά και να ξέρεις σίγουρα δεν εντρύφησες εντελώς στον γλωσσικό πλούτο της στρατιωτικής αργό όπως καμώθηκε από χιλιάδες ΕΣΣΟ φαντάρων.

Για ρίξε μια ματιά, σου θυμίζουν κάτι οι παρακάτω λέξεις/φράσεις;

Αν ναι, τότε είναι σίγουρο ότι έπηξες και δεν ήσουν πολύμπριζο. Αν όχι, τότε είσαι κλασική περίπτωση γιωτά.

Αγγαριομάχος: Ο φαντάρος που κάνει συνήθως όλες τις δουλειές και τις αγγαρείες, από καλλιόπες δηλαδή τουαλέτες μέχρι γόπινγκ, δηλαδή περισυλλογή τσιγάρων. 

Αντικούκου: Μύθος μεταξύ των στρατεύσιμων, ένα υποτιθέμενο «φάρμακο» που λέγεται πως μπαίνει στο φαγητό των φαντάρων για να εμποδίζει τη στύση και τις όποιες σεξουαλικές ορέξεις.

Αλφαμίτης: Ο φαντάρος που είναι σε υπηρεσία Ασφάλειας Μονάδος και βρίσκεται στην πύλη του στρατοπέδου. Η ονομασία προέρχεται από το περιβραχιόνιο Α.Μ. Τα αρχικά αυτά δίνουν και τα «φανταρώνυμα» Άνοιξε Μαλάκα και Αυτού Μεγαλειότης.

Γιωτάς/Γιωτόμπαλο: Ο χαζός, ο βλάκας, ο ανίκανος στρατιώτης. Προκύπτει από το γράμμα Ι (γιώτα) στην ταξινόμηση Σωματικής Ικανότητας

Γκοτζίλα: Το κρέας που κανείς δεν γνωρίζει από πού έρχεται, συνήθως συσκευασμένο ή/και κατεψυγμένο. Η ονομασία από το ομώνυμο τέρας του κινηματογράφου.



Γκατζολία: Γενικά η Θράκη, αλλά κυρίως ο Νομός Έβρου, όπου υπηρετούν πολλοί φαντάροι. Η ετυμολογία φαίνεται να προέρχεται από τη λέξη «γκατζόλι» που είναι η τοπική ονομασία για το γαϊδούρι. Ο κάτοικος της Γκατζολίας λέγεται γκάτζος ή γκατζόλης.

ΔΕΑ: Ο Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός, αλλά και Δεν Είμαι Αξιωματικός ή Δες Ένα Αρχίδι, στο λεξικό των «φανταρώνυμων».

ΕΠΟΠ: Κανονικά ο Επαγγελματίας Οπλίτης, αλλά στην αργό ο ηλίθιος, ο χαζός. Επίσης ως φανταρώνυμο το ΕΠΟΠ δίνει τα Επειδή Πεινάω Ορκίστηκα Πάλι, Επικελευστής Όταν Πεθάνεις και Έφαγα Πόρτα Όπου Πήγα.

Μπιφτεκώνω: Χώνω άσχημα κάποιον ή του αναθέτω αγγαρεία. Αντίστοιχο και το δίνω ή τρώω μπιφτέκι.

Εμπλοκή: Περίοδος δύσκολη, με έλλειψη φαντάρων για υπηρεσίες που έχει σαν αποτέλεσμα συνεχόμενο πήξιμο με ελάχιστες εξόδους. Συνώνυμο του «πίπα κώλο εμπλοκή».



Λελεδόνια: Μυθικό είδος μεταναστευτικών πτηνών που ακούνε φαντάροι όταν είναι κοντά στην απόλυσή τους. Λέγεται πως αυτά τους μεταφέρουν από τη μέρα που παρουσιάζονται στη μέρα που απολύονται. Χαρακτηριστική η κραυγή τους «Λελε, λελε, λελε».

Ντι Τζει: Ο φαντάρος που κάνει αγγαρεία πλένοντας δίσκους φαγητού.

Π***ης με Κινέζο: Το κοτόπουλο με ρύζι, σύνηθες μενού των φαντάρων. Το πουλερικό αποκαλείται έτσι επειδή λέγεται πως περιέχει…. θηλυκές ορμόνες. Ξεκάθαρα ομοφοβική αντιμετώπιση βέβαια.

Πλοίο της αγάπης: Η σκουπιδιάρα. Τι υπηρεσία έχεις σήμερα; Το Πλοίο της Αγάπης.

Σειρά: Ο φαντάρος με τον οποίο παρουσιάστηκες την ίδια περίοδο (ΕΣΣΟ). Επίσης, η σειρά κατάταξης των φαντάρων, αριθμός που χαρακτηρίζει τον στρατεύσιμο για όλη του τη ζωή. Αντίστοιχα, παλιοσειρά είναι ο παλιός φαντάρος.

Πέρασε Σινούκ: Έκφραση που χρησιμοποιείται όταν κάποιος γυρνά από σκοπιά ή αγγαρεία και βρίσκει το κρεβάτι του ανακατεμένο, τις κουβέρτες και το μαξιλάρι πεταμένα, ακόμα και το στρώμα βγαλμένο. Σαν να πέρασε ένα Σινούκ (αεροπλάνο) μέσα από τον θάλαμο.

Φιδιάζω: Το άραγμα, η εξάσκηση της τεχνικής του φείδινγκ, δηλαδή της λούφας, της αποφυγής αγγαρειών. Όπως ακριβώς το φίδι, έτσι και ο λουφαδόρος βρίσκει μια γωνιά να λιαστεί, χωρίς να κάνει τίποτα.



Χωσέ Κουέρβο: Παραλλαγή του ονόματος γνωστής τεκίλας που υποδηλώνει ότι κάποιος έφαγε χώσιμο για να κάνει αγγαρεία.

Μποχαλία: Η νήσος Κως, επειδή εκεί το μπουκάλι το προφέρουν «μποχάλι». Που σε στείλανε; Άσ’τα φίλε, Μποχαλία. Άλλα νησιά με περίεργες στρατιωτικές ονομασίες λόγω πιθανής απέχθειας των φαντάρων, είναι η Μαυριτανία (Λήμνος), Ουργία (Χίος), Κασμαδία (Λήμνος και Μυτιλήνη) και Κουδρία (Κρήτη).

Καναδέζα: Το τζιπ του στρατού – συνήθως μάρκας Μερσεντές, αλλά και οποιοδήποτε όχημα από 3/4 μέχρι 1 1/4 τόνων, το οποίο χρησιμοποιείται για τις εξόδους των φαντάρων. Ως «καναδέζες» έχουν χαρακτηρισθεί μεταξύ άλλων τα μοντέλα Μ601, Μ37, Μ715, Μ/S 290 GD(-T).

Σαύρα: Φαντάρος που έχει γίνει εξπέρ στο να ανιχνεύει καβάτζες και «τρύπες» για να αποφύγει τυχόν αγγαρείες. Να κάνει φίδινγκ δηλαδή.

Με πληροφορίες από sarantakos.wordpress.com, http://kmas01.blogspot.com/

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v