Οι γειτονιές της Αθήνας το 1920 και σήμερα

Περιδιαβαίνουμε μέσα από φωτογραφίες τις γειτονιές της Αθήνας το 1920, συγκρίνοντάς τες με τη μορφή που έχουν αποκτήσει σήμερα, έναν αιώνα μετά.
Οι γειτονιές της Αθήνας το 1920 και σήμερα

Είτε θέλεις να το παραδεχθείς είτε όχι, η Αθήνα παραμένει μια γοητευτική πόλη, με μπόλικες όμορφες γωνιές κι άλλες τόσες γειτονιές που άντεξαν το πέρασμα του χρόνου, παρά τις «ρυτίδες» που άφησε πάνω τους. Για αυτόν τον λόγο, με διάθεση νοσταλγική θα πάμε μια βόλτα πίσω στον χρόνο- έναν αιώνα σχεδόν- για να δούμε μέσα από φωτογραφίες την Αθήνα του 1920 και τις γειτονιές της. Στη συνέχεια κι αφού βάλουμε την απαιτούμενη μουσικούλα του Αττίκ για να μπούμε κατάλληλα στο κλίμα θα δούμε και την εικόνα όλων αυτών των αθηναϊκών γειτονιών σήμερα.


Κάτω από την Ακρόπολη, απλώνεται μα από τις πιο ωραίες γειτονιές της Αθήνας. Στο Θησείο, την Πλάκα και το Μοναστηράκι οι κάτοικοι ήταν πάντοτε ευλογημένοι, καθώς μπορούσαν να βλέπουν την σκιά του Ιερού Βράχου (η φωτογραφία είναι του Φρεντ Μπουασονά).


Οδός Αθηνάς, 1920. Αχνοφαίνονται οι γραμμές του τρένου, όσο άμαξες με γαιδουράκια μεταφέρουν την πραμάτεια των εμπόρων στα σπίτια των κατοίκων. Σήμερα παραμένει ένας από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της πόλης (η φωτογραφία είναι του Φρεντ Μπουασονά).


Κηφισιά, 1920. Ο τεράστιος πλάτανος δεσπόζει και καλύπτει τη συμβολή της σημερινής Λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Κασσαβέτα. Σήμερα περνά από εκεί μια από τις κεντρικότερες λεωφόρους του οδικού δικτύου της Πρωτεύουσας (η φωτογραφία είναι του Φρεντ Μπουασονά.


Η Ερμού όπως φαινόταν από την Πλατεία Συντάγματος το 1920, δεν είναι πολύβουη όπως σήμερα, ούτε περπατιέται από χιλιάδες καταναλωτές που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους στον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο των Αθηνών.


Η Σταδίου υπήρξε πάντα τόπος συνάντησης για τους κατοίκους του κέντρου των Αθηνών. Το 1920 τη διέσχιζαν άμαξες με γαϊδουράκια όσο τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια της περιοχής υψώνονταν κατά μήκους της ιστορικής οδού.


Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω στη δεκαετία του 1920, θα δεις την ερημιά πλάι στο ιστορικό κτίριο του Κολεγίου Αθηνών στο Ψυχικό. Σήμερα η περιοχή γύρω από το Κολέγιο είναι μια από τις πιο φημισμένες γειτονιές των Βορείων Προαστίων.


Ο τεράστιος πεζόδρομος που καλύπτει την Αιόλου υπήρξε ανέκαθεν ένα σημείο περιπάτου για τους Αθηναίους της περιοχής στη σκιά του επιβλητικού κτιρίου του Μεγάρου του Ταχυδρομείου.


Πλάκα, 1919. Κάποτε στην «Ωραία των αθηναϊκών γειτονιών» αράζανε άμαξες και ξυπόλητα παιδάκια παίζανε με μάλλινες κούκλες στα χέρια. Σήμερα, υπάρχουν κάποια από τα ακριβότερα σπίτια και ξενοδοχεία των Αθηνών όπου μένουν τουρίστες με γερό πορτοφόλι.


Ο σταθμός του Ηλεκτρικού στο Φάληρο, μοιάζει με σιδηροδρομικό σταθμό κάπου στο Μπράλο, τη στιγμή που σήμερα από τη μια μεριά δεσπόζει το κλειστό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το μόνο που δεν άλλαξε, είναι η αναμονή των επιβατών.


Πατριάρχου Ιωακείμ. Σε μια εκ των κεντρικότερων οδών στο Κολωνάκι, κάποτε ένα μικρό λεωφορείο όργωνε τον χωματόδρομο της. Σήμερα αν βρεις πάρκινγκ στους γύρω δρόμους, σε λιγότερο από μισάωρο, σε κερνάμε τσουρέκι γεμιστό.


Από τη μια μεριά κάποιο τρένο καρβουνιάρης κι από την άλλη άμαξες διέσχιζαν την Πανεπιστημίου, στη σκιά των ιστορικών της κτιρίων. Σήμερα ακούς κυρίως κόρνες και μπινελίκια από αγανακτισμένους οδηγούς που έχουν μπλέξει στην κίνηση.


Μια φωτογραφία με σέπια στον πιο γνωστό και θρυλικό λόφο των Αθηνών αποτυπώνει την άτακτη δομή των σπιτιών. Σήμερα, τα σπίτια πολλαπλασιάστηκαν κι η ανηφόρα ακόμη βάζει δύσκολα στα πνευμόνια των Αθηναίων.


Ιερά Οδός στο ύψος του Αγίου Σάββα. Στη δεκαετία του 1920 λίγο πριν την περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο σταθμός μετρό Ελαιώνας, υπήρχαν δεντράκια, καφενεία κι η θρυλική εκκλησία του Αγίου Σάββα. Σήμερα υπάρχει μια βιομηχανική περιοχή με άπειρα συνεργεία και μεγάλες μεταφορικές εταιρείες που εξυπηρετούν όλη την Ελλάδα.


Κάποτε στη λεωφόρο Συγγρού μπορούσες να βγεις και να παίξεις μπάλα ενώ δεν ήταν αδύνατο να συναντήσεις και κανένα προβατάκι. Σήμερα, αντίθετα, θα βρεθείς  στο κέντρο μιας πολυσύχναστης Λεωφόρου με τα περισσότερα κέντρα διασκέδασης του αθηναϊκού κέντρου.


Η Πλατεία Μεταξουργείου το 1920, είχε μικρά λεωφορεία και γαϊδουράκια φορτωμένα πραμάτεια, σε μια περιοχή που έναν χρόνο μετά ζει μια άνθιση μέσα από τα πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφέ που έχουν φέρει έναν hipster αέρα στα πέριξ.


Πατησίων και Ηπείρου. Σε μια περιοχή πολύ κοντινή στο Πολυτεχνείο ένας καλοντυμένος κύριος πίνει το καφεδάκι του όσο ένα μικρό παιδάκι αναζητεί συντροφιά στο παιχνίδι του, στην άδεια από αμάξια λεωφόρο. Σήμερα, μιλάμε για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του αθηναϊκού κέντρου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v