Καλοκαιρινές βόλτες στην παλιά Αθήνα

Τέσσερις σούπερ ιδέες για να το ρίξετε στις καλοκαιρινές βόλτες, σουλατσάροντας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Καλοκαιρινές βόλτες στην παλιά Αθήνα
Καλοκαίρι στην παλιά Αθήνα σημαίνει βόλτες με παγωτό στο χέρι, περιπάτους σε πεζοδρόμους ανάμεσα σε πλανόδιους, λατέρνες και μουσικούς του δρόμου. Σημαίνει καφεδάκι και μεζέδες σε νοσταλγικά καφενεδάκια, θερινό σινεμά με γλυκό του κουταλιού και θέα τον Παρθενώνα. Σημαίνει χάζι σε παλαιοπωλεία με vintage δίσκους, ρετρό περιοδικά και αντίκες άλλων εποχών. Σημαίνει… κάποια από τις τέσσερις προτάσεις μας για βόλτες με άρωμα καλοκαιρινής παλιάς Αθήνας.

Στο Θησείο για θερινό σινεμά

Ο περίπατος στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου. Οι πλανόδιοι με τα κοσμήματα και τα μικροαντικείμενα. Οι χαρούμενες φωνές από τους τουρίστες και οι νότες από τους μουσικούς του δρόμου. Η θέα της Ακρόπολης στο βάθος και τέλος… το Σινέ Θησείον, κατάληξη σχεδόν κάθε βόλτας στο Θησείο, εκεί που από το βραδάκι πιάνουμε θέση για ταινίες με θέα τον Παρθενώνα και με απόλυτη αίσθηση παλιάς Αθήνας: Λειτουργεί από το 1935, έχει τις πιο ρετρό πορτοκαλί καρεκλίτσες και η καντίνα του προσφέρει σπιτικό γλυκό του κουταλιού βύσσινο, βυσσινάδα, λικέρ αλλά και βιολογικό ελληνικό κρασί. Αυτή την περίοδο μάλιστα, για να μας θυμίσει ακόμα περισσότερο τι σημαίνει νοσταλγικό καλοκαίρι, προβάλλει σε επανέκδοση την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» (εισιτήριο 8€).

Στην Πλάκα για παγωτό και καφεδάκι

Πιο παλιά Αθήνα δε γίνεται. Και πιο όμορφη επίσης. Κάθε βόλτα στην Πλάκα περνά μπροστά από ιστορικά κτίρια, αρχοντικά αλλοτινών εποχών, λουλουδιασμένα σοκάκια που ανηφορίζουν ως τα υπέροχα Αναφιώτικα και ταβερνάκια που λειτουργούν πάνω από έναν αιώνα. Προτού ξεκινήσετε τη βόλτα, προμηθευτείτε χειροποίητο, εκλεκτό παγωτό από το Le Greche (Μητροπόλεως 16). Εδώ οι γεύσεις και τα υλικά «φωνάζουν» Ελλάδα: Πορτοκάλια από τη Λακωνία, σύκα από την Καλαμάτα, κορινθιακές σταφίδες, λεμόνια από το Άργος και κρεμώδη τυριά από την Κρήτη μεταμορφώνονται σε βελούδινο παγωτό. Προχωρήστε τα πιο γραφικά σοκάκια της Πλάκας, από την Κυδαθηναίων ως την Αδριανού και από την Τριπόδων ως τη Λυσίου. Στάση για καφεδάκι (ή και μεζέδες) στο Καφενείον, (Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, 210-3246916) με τα μαρμάρινα τραπεζάκια, την θέα στην περαντζάδα, τα πλεκτά κουρτινάκια και τον μερακλίδικο ελληνικό καφέ.

Στο Μοναστηράκι για αναμνήσεις

Υπάρχει πιο νοσταλγική διάθεση από αυτή που μας προκαλούν τα υπαίθρια παλαιοπωλεία στην αγορά της Ηφαίστου και στο Γιουσουρούμ της πλατείας Αβησσυνίας; Το Μοναστηράκι είναι γεμάτο παλιές αναμνήσεις, αλλά και café για τις απαραίτητες στάσεις για να ξαποστάσουμε. Αγαπημένη μας στάση όμως, όταν θέλουμε να νιώσουμε σαν στην παλιά Αθήνα, είναι με διαφορά η Ωραία Ελλάς (Μητροπόλεως 59, τηλ: 2103213023). Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στον πρώτο όροφο του κτιρίου που στεγάζει το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, η Ωραία Ελλάς είναι ένας χώρος καφενείου γεμάτος παλιές αφίσες, φωτογραφίες, πίνακες και ρετρό διακοσμητικά. Στα μαρμάρινα τραπεζάκια έρχονται ελληνικός καφές ή και ουζάκι συνοδεία κλασικών μεζέδων.

Στο Κολωνάκι για άραγμα στην πλατεία

Και όχι την πλατεία Κολωνακίου, αλλά την άλλη, την πιο χαλαρή και νοσταλγική: Στην πλατεία της Δεξαμενής, στη δροσιά της σκιάς του Φιλοπάππου, θα αράξετε στο καφενεδάκι που αποτελούσε λογοτεχνικό στέκι στις αρχές του περασμένου αιώνα – εκεί σύχναζαν από τον Παπαδιαμάντη και τον Καζαντζάκη ως τον Βάρναλη. Χωρίς μουσικές και φασαρίες, με φόντο τις φυλλωσιές της πλατείας, χορταίνουμε μεζεδάκια, παγωμένες μπύρες ή τσιπουράκι. Κι αν μας πάρει το βράδυ, περνάμε την αυλόπορτα του Σινέ Δεξαμενή ακριβώς δίπλα, για να δούμε διαλεχτές ταινίες και ενδιαφέροντα κινηματογραφικά αφιερώματα (εισιτήριο 8€).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v