Παναγιωτόπουλος: «Δεν γίνεται δημόσια υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή»

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δήλωσε πως η αστυνομική βία κι η επιβολή με πρόσχημα τα μέτρα δεν βοηθά τη δημόσιας υγεία.
Παναγιωτόπουλος: «Δεν γίνεται δημόσια υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή»
Ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κύριος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Ant1, Καλημέρα Ελλάδα και μίλησε για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών. Αναφέρθηκε στη μεγάλη πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις τελευταίες μέρες ειδικά στην περιοχή της Αττικής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο περιστατικό της Νέας Σμύρνης και την αστυνομική βία απέναντι σε πολίτες με το πρόσχημα των μέτρων τήρησης της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας ότι οι εστίες υπερμετάδοσης, είναι οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορωνοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πρώτον, τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν με πληρότητα. Δεύτερον, τα μέτρα δεν ήταν πάντοτε στοχευμένα όπως έπρεπε. Να σας πω ένα παράδειγμα, μου έκανε πάρα πολλή εντύπωση και πάω τώρα στη δική μου οπτική της υγείας, βεβαίως τα πιο τραγικά ήταν αυτά που συνέβησαν τελευταία με τις εγκληματικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών.

Όμως οι σκηνές βίας με πρόσχημα και στο όνομα της τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού είναι επίσης προβληματικές, όπως είδαμε στη Νέα Σμύρνη. Είναι εξαιρετικά προβληματικές και με λάθος στόχο. Το να είναι ο κόσμος έξω και με τη σωστή απόσταση, δεν είναι πρόβλημα. Και δεν είναι στο μέτρο των πραγμάτων, με το γκλομπ. Στο μέτρο των πραγμάτων είναι με την ντουντούκα, να καλείται ο κόσμος να τηρεί αποστάσεις. Ο κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορωνοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω. Δεν γίνεται δημόσια Υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v