Πού θα βρεις μικρά σπίτια μέχρι 400 ευρώ;

Ψάχνεις οικονομικές γκαρσονιέρες; Δες τους αναλυτικούς πίνακες ανά περιοχή και διαθεσιμότητα για Αθήνα, Βόρεια, Νότια και Δυτικά Προάστια.
Πού θα βρεις μικρά σπίτια μέχρι 400 ευρώ;

του Νικόλα Γεωργιακώδη
Ψάχνεις εν μέσω πανδημίας να βρεις ένα επιπλωμένο σπιτάκι έχοντας λίγα ευρώ να διαθέσεις για ενοίκιο; Σκέφτεσαι να αγοράσεις σπίτι; Καλή τύχη με αυτό, μιας και τα πράγματα στην αγορά είναι αρκετά ζόρικα.

Όπως λέει στο In2life.gr ο κ. Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, έγκειται στο ότι τα περισσότερα διαμερίσματα που έχουν νοικιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και τα διαθέσιμα ακίνητα σήμερα, ανήκουν σε δύο «κατηγορίες». Είτε για ακίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες είχαν στοχεύσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε το ακίνητο ξενοικιάστηκε και οι ιδιοκτήτες για να αυξήσουν το ζητούμενο μίσθωμα και ταυτόχρονα να συντηρήσουν τη περιουσία τους, προέβησαν σε ανακαίνιση.

Οι ανακαινίσεις αυτές έγιναν είτε με ιδία κεφάλαια που σήμερα μέσω της ζητούμενης τιμής μίσθωσης ευελπιστούν στην απόδοσή τους, ή μέσω προγραμμάτων εξοικονομώ.

Παράλληλα, η επίσης μικρή διαθεσιμότητα νεότερων ακινήτων έως 15 ετών, οφείλεται στην ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα τα χρόνια των μνημονίων και ταυτόχρονα στο ότι οι κατασκευαστές νεόδμητων διαμερισμάτων, στοχεύουν στην πώληση του ακινήτου και όχι στην ενοικίασή του.

Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται κυρίως στην συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου, δηλαδή να αγοράσουν, για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Πού μπορείς λοιπόν να βρεις τα πιο οικονομικά ενοίκια; Και σε ποιες περιοχές υπάρχει διαθεσιμότητα σπιτιών προς ενοικίαση σε τιμές που δεν θα σου προκαλέσουν… σοκ;

Δήμος Αθηναίων

«Η διαθεσιμότητα επιπλωμένων ακινήτων έως 400 ευρώ στο Δήμο Αθηναίων και στις όμορες περιοχές, αγγίζει το 16,7% του συνόλου των προς μίσθωση επιπλωμένων ακινήτων βάση των αγγελιών. Aν παρατηρήσουμε τον πίνακα θα δούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων από 60τμ έως 80τμ, είναι είτε μερικώς ανακαινισμένα ή και όχι αλλά αφορούν ακίνητα σε ημιυπόγεια ή/και ισόγεια», επισημαίνει ο κ. Μπάκας.

Τα επιπλωμένα διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών, είναι κυρίως ακίνητα που ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, και διατίθενται πλέον στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις. Πρόκειται για ακίνητα έως 40 τ.μ. και το κόστος μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και τα 14 ευρώ/τμ, ενώ σε περιοχές όπως Κολωνάκι, Μακρυγιάννη, Χίλτον και Θησείο πρόκειται για ισόγεια ή/και ημιυπόγεια διαμερίσματα.

Κεντρικά και Νότια Προάστια

Η διαθεσιμότητα επιπλωμένων ακινήτων έως 400 ευρώ στα Κεντρικά και Νότια Προάστια και στις όμορες περιοχές, αγγίζει το 5,23% του συνόλου των προς μίσθωση επιπλωμένων ακινήτων βάση των αγγελιών.  Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα, ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων άνω των 50 τμ, είναι είτε μερικώς ανακαινισμένα ή και όχι διαμερίσματα ισογείου ή/και ημιυπόγειου.

Τα επιπλωμένα διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών, δηλαδή τα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεότερα ηλικιακά – είναι κυρίως ακίνητα που ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, και διατίθενται πλέον στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις. Πρόκειται για ακίνητα έως 40 τ.μ. και το κόστος μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και τα 15-20 ευρώ/τμ.

Κεντρικά και Δυτικά Προάστια

Η διαθεσιμότητα επιπλωμένων ακινήτων έως 400 ευρώ στα Κεντρικά και Δυτικά Προάστια και στις όμορες περιοχές, αγγίζει το 41% του συνόλου των προς μίσθωση ακινήτων βάσει των αγγελιών. Μπορεί το ποσοστό να είναι πολύ μεγάλο, αλλά η διαθεσιμότητα των επιπλωμένων διαμερισμάτων στο σύνολο των περιοχών των Κεντρικών-Δυτικών προαστίων δεν ξεπερνά τα 117 διαμερίσματα. Τα διαθέσιμα ακίνητα νεότερης ηλικίας είναι κυρίως διαμερίσματα από 20τμ έως 30 τμ που οι ιδιοκτήτες τους στοχεύουν σε φοιτητές ή/και άγαμους στρατιωτικούς που διαμένουν στην περιοχή.

Βόρεια και Ανατολικά Προάστια

Εδώ τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο. Η διαθεσιμότητα επιπλωμένων ακινήτων έως 400 ευρώ στα Κεντρικά και Δυτικά Προάστια και στις όμορες περιοχές, αγγίζει το 0,92% του συνόλου των προς μίσθωση ακινήτων βάση των αγγελιών. Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα, δηλαδή.

Πειραιάς

Η διαθεσιμότητα επιπλωμένων ακινήτων έως 400 ευρώ στο Δήμο Πειραιά και στις όμορες περιοχές, αγγίζει το 22,2% του συνόλου των προς μίσθωση επιπλωμένων ακινήτων βάση των αγγελιών. Μπορεί το ποσοστό να είναι πολύ μεγάλο, αλλά η διαθεσιμότητα των επιπλωμένων διαμερισμάτων στο σύνολο των περιοχών των Κεντρικών-Δυτικών προαστίων δεν ξεπερνά τα 234 διαμερίσματα.

Aν παρατηρήσουμε τον πίνακα, βλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων είναι κατασκευής 1970-1980 μερικώς ανακαινισμένα. Τα νεότερα ηλικιακά ακίνητα είναι κυρίως λιγότερων τετραγωνικών μέτρων από 25τμ έως 30τμ.

Δες παρακάτω τους αναλυτικούς πίνακες:

 

Πηγή : Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Οι ζητούμενες τιμές προκύπτουν από τα διαθέσιμα ακίνητα σε site αγγελιών. Ακίνητα έως 400€/ μήνα επιπλωμένα. *Ολικώς ανακαινισμένο. **Μερικώς ανακαινισμένο

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v