«Μας κατηγορείτε ότι καλύπτουμε παιδεραστές;»

Να μην γίνει το ελληνικό #MeToo πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Βουλή.
«Μας κατηγορείτε ότι καλύπτουμε παιδεραστές;»
Την συζήτηση για το ελληνικό #MeToo και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ομιλία του στην Βουλή, λέγοντας πως η αντιμετώπιση των ειδεχθών εγκλημάτων των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες τις τελευταίες μέρες προϋποθέτει τη συνεργασία πολιτείας και πολιτών, τη δράση του κράτους δικαίου και την αντίδραση της κοινωνίας δικαίου.

«Εύχομαι και ελπίζω στο τέλος της συζήτησης να μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή μας γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος. Να εξετάσουμε από κοινού πώς το θεσμικό μας πλαίσιο θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα» ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Το κίνημα «#MeΤoo» ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια. Το «#ΜeΤoo είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης. Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης.

»Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού «#ΜeΤoo».

Οι τόνοι ανέβηκαν γρήγορα, καθώς ο Πρωθυπουργός συνέχισε ως εξής: «Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο. Δυσχεράνουν την ίδια λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πώς τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις; Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πατέρα τριών παιδιών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός. Πρακτικές που καταδικάστηκαν στην ΗΠΑ. Η δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση της κυβέρνησης και της κας Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα. Θεωρώ ότι η κα Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι στον πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετές συντεχνίες. Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το έργο της».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός είπε πως θα αλλάξει ο ποινικός κώδικας και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, θα εγκαινιαστεί διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat, και θα μπει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα σχολεία από την ερχόμενη χρονιά.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v