Η Κομισιόν ζητάει τα ρέστα από 6 χώρες για περιορισμούς στην κυκλοφορία

Ότι παραβαίνουν τις αρχές της ΕΕ και υπερβάλλουν με τα μέτρα για τον κορωνοϊό κατηγορεί η Κομισιόν έξι χώρες.
Η Κομισιόν ζητάει τα ρέστα από 6 χώρες για περιορισμούς στην κυκλοφορία
Το αυτί έξι κυβερνήσεων αποφάσισε να τραβήξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για υπερβολικά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό, τα οποία πάνε κόντρα σε μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός των συνόρων της.

Έτσι, η Κομισιόν απηύθυνε επιστολές στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία, ζητώντας εξηγήσεις και δίνοντας στις κυβερνήσεις περιθώριο δέκα ημερών να απαντήσουν γιατί εφαρμόζουν περιορισμούς αυστηρότερους από εκείνους που συνιστά η ΕΕ, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως οι επιστολές έχουν σκοπό να υπενθυμίσουν στους κυβερνώντες «την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισαγάγουν διακρίσεις».

«Είναι προς το συμφέρον των ιδίων των χωρών, τις οποίες εμπιστευόμαστε ότι θα βρουν λύσεις χωρίς να αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε ένδικα μέσα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα μέτρα που εξόργισαν την Κομισιόν ήταν αυτό του Βελγίου, που απαγορεύει όλα τα μη αναγκαία ταξίδια από και προς την χώρα, από τις 27 Ιανουαρίου έως την 1η Απριλίου, χωρίς όπως σημειώνει η Επιτροπή να λαμβάνει υπόψιν την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής προέλευσης ή προορισμού του ταξιδιώτη.

Η δε Γερμανία φιλτράρει δραστικά από τα μέσα Φεβρουαρίου τις διελεύσεις από και προς την Τσεχία και το αυστριακό Τιρόλο, με αποτέλεσμα κάτοικοι των συνόρων και οδηγοί φορτηγών να μην μπορούν να περάσουν παρά μόνο με πολύ πρόσφατο τεστ PCR.

«Θεωρούμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας –προστασία της δημόσιας υγείας– θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα», αναφέρει η Κομισιόν στην επιστολή της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν είχε ζητήσει και πάλι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να αποφεύγουν το κλείσιμο συνόρων και τις γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ρότ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του, λέγοντας πως προτεραιότητα είναι η προστασία των πολιτών τους, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο δεν προκύπτει παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς η χώρα του τηρεί τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v