Αύξηση 262% κατέγραψε ο ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ τη χρονιά της πανδημίας μιας και δεν μας έμειναν άλλες χαρές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το 2020 εκτός από χρονιά της πανδημίας ήταν δίχως άλλο και η χρονιά των σούπερ μάρκετ. Όλοι μας είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι περάσαμε πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτά, ενώ με κλειστή την εστίαση και το λιανεμπόριο για μεγάλες περιόδους δώσαμε μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού μας για αγορές. Αν προσθέσεις στα παραπάνω κι εκείνους που στόκαραν χαρτιά υγείας και μακαρόνια για δύο τετραετίες τότε μπορείς να αντιληφθείς γιατί εκτοξεύθηκε , ο ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο το eRetail Audit, η πλατφόρμα της Convert Group που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από εκατοντάδες λιανέμπορους και προμηθευτές καταναλωτικών αγαθών και φαρμάκων, η κατάσταση κορυφώθηκε το Δεκέμβριο όπου καταγράφηκε αύξηση 669% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Για πρώτη φορά στα στοιχεία της Convert Group προστέθηκαν και οι πλατφόρμες delivery που ξεκίνησαν εντός του 2020 να υποδέχονται παραγγελίες super market, οι οποίες κι ευθύνονται για την τρομακτική αύξηση που σημειώθηκε στο τέλος της χρονιάς. Μιλάμε προφανώς για το box.gr (συνεργάζεται με Κρητικό και Μασούτη), το delivery.gr (συνεργάζεται με ΑΒ Βασιλόπουλο) και το efood.gr (συνεργάζεται με τον Σκλαβενίτη) το οποίο μπήκε μάλιστα πρώτο στο κανάλι.
Συνολικά στην καινοτόμο ανταλλαγή στοιχείων μέσω του eRetail Audit συνεργάζονται όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή στο κανάλι του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ, εκτός των e-fresh.gr και Market In.
Το μερίδιο αγορών σε αξία που οι Έλληνες πραγματοποιούν στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ αντί των φυσικών καταστημάτων έφτασε το 2020 στο 1,8%, δηλαδή τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 0,4% του 2019. Τα στελέχη της Convert Group δήλωσαν ότι το ποσοστό αυτό είναι μεν μικρό, αλλά θα αναρριχηθεί πολύ γρήγορα τα επόμενα χρόνια στο 16%, ποσοστό το οποίο κατέγραψε η Μεγάλη Βρετανία το 2020.
Σε μια προσπάθεια ερμηνείας των στοιχείων που καταγράφηκαν μπορούμε να πούμε ότι παρατηρήθηκε και αλλαγή στο προφίλ του καταναλωτή. Οι καταναλωτές έδειξαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα online supermarket, προσθέτοντας στο καλάθι τους κατηγορίες πρώτης ανάγκης όπως φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα, που μέχρι και το 2019 δεν βρίσκονταν στις βασικές προτιμήσεις τους.
Η αλλαγή αυτή φαίνεται πως λειτούργησε, από τη μία γιατί οι καταναλωτές ήταν πιο εξοικειωμένοι πια κι από την άλλη γιατί τα online supermarket με τη σειρά τους ήταν πιο προετοιμασμένα μετά την πρώτη ειδικά καραντίνα, τόσο σε χρόνους παράδοσης όσο και σε υποδομές.
Για αυτόν τον λόγο τα φρέσκα τρόφιμα σημείωσαν αύξηση 486% κατά τους μήνες της πρώτης καραντίνας (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) και 658% κατά τους μήνες της δεύτερης καραντίνας (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος), συγκριτικά με τα αντίστοιχα διαστήματα του 2019. Η υποκατηγορία μάλιστα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν το τυρί με +565% στο δεύτερο τρίμηνο και +761% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Μελετώντας όλες τις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το 2020, παρατηρούμε τις παρακάτω μεταβολές σε σχέση με το 2019: +494% σε κατεψυγμένα τρόφιμα, +446% σε φρέσκα τρόφιμα, +420% σε προϊόντα αρτοποιίας, +397% σε συσκευασμένα τρόφιμα, +363% σε καλλυντικά και είδη περιποίησης, +337% σε ποτά και αναψυκτικά, +302% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +233% σε προϊόντα για κατοικίδια και +88% σε προϊόντα περιποίησης για παιδιά.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα του Report της Convert Group είναι και το γεγονός πως το μέσο ηλεκτρονικό «καλάθι του νοικοκυριού» μειώθηκε σε αξία από τα 100 ευρώ στην αρχή του χρόνου στα 80 ευρώ στο τέλος του χρόνου. Αυτό συνέβη κυρίως επειδή οι καταναλωτές είχαν σκοπό την άμεση κατανάλωση κι όχι το στοκάρισμα προϊόντων σε προσφορά που συνέβη στην αρχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν πιο συχνά οnline παραγγελίες.
Εκτός αυτού αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι online παραγγελίες από τις πλατφόρμες delivery έχουν αισθητά μικρότερη αξία. Παράλληλα, άξιο αναφοράς είναι ότι την μάχη του ηλεκτρονικού ραφιού κερδίζουν συνεχώς τα επώνυμα προϊόντα έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καθότι το μερίδιό αξίας των τελευταίων στο ηλεκτρονικό καλάθι έχει μειωθεί από το 14,2% το 2017 στο 12,1% το 2020.