Έρχονται εμβόλια για παιδιά και εφήβους

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν τα εμβόλια τους κατά του κορωνοϊού και σε παιδιά.
Έρχονται εμβόλια για παιδιά και εφήβους
Στο ερώτημα πολλών γονιών «πότε θα εμβολιαστεί το παιδί μου», η σύντομη απάντηση είναι «όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού», καθώς οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν τα εμβόλια τους κατά του κορωνοϊού και σε παιδιά άνω των 12 ετών, ελπίζοντας ότι θα έχουν τα αποτελέσματα έως το καλοκαίρι.

Ανάλογα με το πώς «δουλεύουν» τα εμβόλια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μετά οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε δοκιμές και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

'Αλλες τρεις εταιρείες, οι Johnson & Johnson, AstraZeneca και Novavax, σχεδιάζουν επίσης να δοκιμάσουν τα δικά τους εμβόλια στα παιδιά, αλλά υστερούν χρονικά σε σχέση με τις Pfizer/BioNTech και Moderna.

Παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών και θανάτων λόγω Covid-19 αφορούν την τρίτη ηλικία, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που όταν μολύνονται από κορωνοϊό, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και σε ΜΕΘ. Από την άλλη, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική συλλογική ανοσία, πιθανώς θα χρειαστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών, εφόσον απαιτηθεί να καλυφθεί με ανοσία πάνω από το 70% του πληθυσμού.

Με δεδομένο ότι ορισμένοι ενήλικοι είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν ή αδυνατούν λόγω προβλήματος υγείας, ίσως καταστεί αναγκαίος ο εμβολιασμός και των παιδιών, σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο δρα Έμιλι Έρμπελντινγκ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Pfizer ανέφερε ότι τα αποτελέσματα στους εφήβους θα είναι γνωστά μέσα στο καλοκαίρι και διευκρίνισε ότι για τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα χρειαστεί μια νέα μελέτη και πιθανώς τροποποίηση του σχήματος των δόσεων. Αυτή η μελέτη στα μικρότερα παιδιά αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, αφότου βγουν τα αποτελέσματα για τα παιδιά 12-15 ετών.

Η Moderna από την άλλη, ξεκίνησε το Δεκέμβριο τις δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους 12 έως 17 ετών και σχεδιάζει να συμπεριλάβει περίπου 3.000 εθελοντές, αναμένοντας τα αποτελέσματα περίπου στα μέσα του έτους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Με βάση τα ευρήματα, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει και αυτή να ξεκινήσει μετά μελέτη σε παιδιά έξι μηνών έως 11 ετών.

Οι δοκιμές θα αξιολογήσουν επίσης την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά, ώστε να καθησυχαστούν και οι όποιες ανησυχίες των γονιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v