Το ήξερες ότι υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;

Άνθρωποι από 54 διαφορετικές χώρες εξηγούν… γιατί μαθαίνουν ελληνικά, σε ένα βιντεάκι που γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας όπως της αρμόζει.
Το ήξερες ότι υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;
Να και μια παγκόσμια ημέρα που μάλλον δεν είχες ακουστά. Τον Απρίλιο του 2017, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας θέσπισαν την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, και φέτος το Υπουργείο Εξωτερικών την γιόρτασε με ένα μισάωρο βιντεάκι στο οποίο άνθρωποι από 54 χώρες σε πέντε διαφορετικές ηπείρους εξηγούν… γιατί μαθαίνουν ελληνικά.

«Είμαι Αρχεντίνος αλλά έχω ελληνικό αίμα στις φλέβες μου» λέει ένας τέλειος πιτσιρίκος, «για να με καταλαβαίνουν όλοι στην Κύπρο» ένας άλλος από την Αυστρία, «γιατί ήταν η γλώσσα του παππού μου» μια έφηβη από την Αιθιοπία, «για να μπορώ να βλέπω ελληνικές ταινίες» μια γλυκύτατη πιτσιρίκα από την Αυστρία, «γιατί θέλω να καταλάβω πιο καλά τους προγόνους μου» ένας νεαρός στη Χιλή.

Η σύντομη εκδοχή του βίντεο (σε 2 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα):



Η 9η Φεβρουαρίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, επειδή συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης εξήγησε πώς φτιάχτηκε το βίντεο: «Εγώ και οι συνεργάτες μου από το υπουργείο είχαμε μια πολύ καλή ιδέα, πολύ νωρίς, πριν από τα Χριστούγεννα: να επικοινωνήσουμε με όλα τα προξενεία μας, με όλες τις πρεσβείες μας και τις αρχές μας και να ζητήσουμε –κυρίως από τα παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά στο εξωτερικό, αλλά και άλλους φιλέλληνες που σε μεγαλύτερη ηλικία θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα- να μας στείλουν λίγες λέξεις, να μας στείλουν ένα μικρό βίντεο, στο οποίο να μας δείχνουν πώς ακριβώς νιώθουν την ελληνική γλώσσα και γιατί τη μαθαίνουν. Και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Γύρω στα 500 βίντεο, από 54 χώρες, από 5 ηπείρους έφτασαν σε εμάς, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα μικρό βίντεο και ένα μεγαλύτερο (30 λεπτών) το οποίο θα παίξει στο YouTube κα θα μπορούνε όλοι, σε όλον τον κόσμο, να το παρακολουθούν και να βλέπουν τι συναισθήματα προκαλεί αυτή η εκπληκτική γλώσσα».

Και ολόκληρο το μισάωρο βίντεο:



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v