Σκόνη από τη Σαχάρα σκέπασε την Ευρώπη

Ο γαλλικός νότος καλύφθηκε από τεράστιο όγκο σκόνης από την άμμο της Σαχάρας, με τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο να είναι εντυπωσιακές.
Σκόνη από τη Σαχάρα σκέπασε την Ευρώπη
Το Σάββατο που μας πέρασε ο ουρανός της νότιας Γαλλίας καλύφθηκε από μια κίτρινη απόχρωση που οφειλόταν στη σκόνη από την άμμο της Σαχάρας που μεταφέρεται από τους ανέμους προς τον Βορρά. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που τις περισσότερες φορές κάνει την εμφάνισή του αργότερα μέσα στον χρόνο, ωστόσο αυτή τη φορά προκάλεσε κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Γαλλία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης της ατμόσφαιρας Copernicus.

«Αυτά τα σύννεφα σκόνης έφεραν μαζί τους υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σωματιδίων PM10» (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη ή ίση με 10 μικρά, σ.σ.), σχολίασε ο Μαρκ Πάρινγκτον, ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της επιστημονικής ομάδας της υπηρεσίας Copernicus.

«Είδαμε τις τιμές της ποιότητας του αέρα να πέφτουν σημαντικά στις πληγείσες περιοχές», τόνισε ακόμη για τη Βαρκελώνη και τη Μασσαλία που επλήγησαν περισσότερο.

Τα παραπάνω στοιχεία ανέβηκαν στον ιστότοπο της Copernicus δείχνοντας τις κορυφώσεις στη συγκέντρωση PM10 γύρω στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Μασσαλία ή στη Λιόν και πέραν των 60 μικρογραμμαρίων στη Βαρκελώνη.

Αλλού ο ουρανός κοκκίνισε, αλλού πάλι κιτρίνισε με τις φωτογραφίες που διακινούνται στο διαδίκτυο από τις προαναφερθείσες περιοχές να είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Οι μεγάλες ποσότητες σκόνης που εναποτέθηκαν στο έδαφος, «με τρόπο εντυπωσιακό σε χιονισμένες επιφάνειες στις Άλπεις και στα Πυρηναία», διευκρίνισαν επιστήμονες της Copernicus.

«Το νέφος της σκόνης, που ανέβηκε έως 5 χλμ. στον ουρανό, προκάλεσε την εναπόθεση αρκετών μικρογραμμαρίων σωματιδίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης μεταξύ της 4ης και της 8ης Φεβρουαρίου, δηλαδή ποσότητα αρκετές εκατοντάδες υψηλότερη από τον μέσο όρο», αναφέρθηκε παράλληλα στην ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη σκόνη που προήλθε από τις έντονες ανεμοθύελλες της Αλγερίας κατάφερε να «επιδεινώσει τα αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους, να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές και να μειώσει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών», σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία Copernicus
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v