Εστιατόριο και cafe θα αποκτήσει το Τατόι

Σε έναν εντυπωσιακό πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων θα μετατραπεί το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.
Εστιατόριο και cafe θα αποκτήσει το Τατόι
Ξενοδοχείο πολυτελείας, εστιατόρια, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνει το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

«Θέλουμε το Κτήμα Τατοΐου να καταστεί ελκυστικός χώρος για όλες τις ηλικίες κατά τη διάρκεια όλου του έτους, μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων», δήλωσε η στο ΑΠΕ η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στη στρατηγική που έδωσε στους μελετητές το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει αναλάβει από τον Αύγουστο του 2019 την εντολή συντονισμού όλου του έργου.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας, η ανάπτυξη του κτήματος πρέπει να ακολουθεί δύο βασικές αρχές:

Σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την κοινωνία, που σημαίνει διάσωση των κτιρίων, ανάδειξη όλων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του κτήματος, προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος, ισορροπία μεταξύ Πάρνηθας και Κτήματος, προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για όλους.

Δεύτερη αρχή είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Δηλαδή, ισχυρός χαρακτήρας, ταυτότητα και συνοχή δραστηριοτήτων με στόχο τη δημιουργία μοναδικών σημείων αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης για επισκέπτες, αξιοποίηση του κτήματος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση, δυνατότητα εξασφάλισης πιθανών επιδοτήσεων & δωρεών για τη χρηματοδότηση κ.α.

Παράλληλα, επιλέχθηκαν πέντε θεματικές κατευθύνσεις και ισάριθμες οικονομικές δραστηριότητες. Οι θεματικές αυτές αφορούν την Ιστορία και Πολιτισμό, την Υπαίθρια 'Αθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και Γνώση, την Ευεξία και Ηρεμία. Αντίστοιχα, οι οικονομικές δραστηριότητες σχετίζονται με Παροχή υπηρεσιών, Καταστήματα/πωλήσεις αγαθών, Παραγωγή, Φιλοξενία, Ανάπτυξη και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.



Η μελέτη είναι χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, η υπουργός είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία συγκρότησης της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (που θα εποπτεύεται από το ΥΠΠΟΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). «Στόχος είναι το μάξιμουμ δυνατό των μελετών να έχουν ωριμάσει ως τον Αύγουστο του 2022 προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη από εκεί και πέρα η χρηματοδότησή τους. Αυτό δεν αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέρος του Ιστορικού Πυρήνα που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ και είναι ένα άλλο κεφάλαιο», σημείωσε η υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v