Αν έχεις νεύρα τότε διάβασε αυτό το κείμενο

Διαβάζεις τον τίτλο ενώ βγαίνουν καπνοί από τα αυτιά σου; Έχουμε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για να μην εκραγείς.
Αν έχεις νεύρα τότε διάβασε αυτό το κείμενο
Έχεις νεύρα; Έχεις πολλά νεύρα; Λογικό. Με όσα περνάς – και περνάμε – ο θυμός ενίοτε ξεχειλίζει και παίρνει τον έλεγχο.

Πριν τα σπάσεις όμως, δοκίμασε πρώτα κάτι από τα παρακάτω, πέρα από το να πάρεις βαθιές ανάσες που όλοι γνωρίζουμε ότι συνήθως δεν βοηθά και τόσο.

Αναρωτήσου «γιατί έχω νεύρα»;

Φταίει, για παράδειγμα, ότι έχεις πολλή δουλειά; Σε πείραξε κανείς; Μήπως τα νεύρα είναι θέμα ορμονών; Όταν ξέρεις την πραγματική αιτία του προβλήματος, είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις –ή έστω, να παρηγορηθείς με τη σκέψη ότι αύριο θα νιώθεις καλύτερα.

Γυμνάσου

Η άσκηση κάνει θαύματα στην εκτόνωση του συσσωρευμένου θυμού. Διαφορετικά είδη άσκησης δουλεύουν καλύτερα για διαφορετικούς ανθρώπους: Κάποιοι ξεσπάνε με «επιθετική» άσκηση, όπως το kick boxing ή η εντατική αερόβια άσκηση, άλλοι προτιμούν την ηρεμία που προσφέρουν μέθοδοι όπως η γιόγκα ή το pilates, άλλοι πάλι ηρεμούν με τις… δουλειές του σπιτιού –βρες τι σου ταιριάζει λοιπόν και δοκίμασέ το.

Δημιούργησε αντιπερισπασμούς

Δες βιντεάκια στο YouTube, βάλε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, διάβασε ένα βιβλίο. Προσοχή: Οι αντιπερισπασμοί πρέπει να είναι κάτι που απαιτεί την πλήρη προσοχή σου –το να χαζεύεις το newsfeed στο Facebook ή να μαγειρεύεις δεν θα πιάσει.

Συζήτα το

Κατά προτίμηση, όχι με τον άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά με κάποιον που εμπιστεύεσαι, που ξέρεις ότι δεν θα σε κρίνει για όποια βαριά κουβέντα ξεστομίσεις και που –ιδανικά– έχει την τάση να βλέπει την θετική πλευρά των πραγμάτων, ή έστω να τα διακωμωδεί. Αν γελάσεις, λογικά θα ηρεμήσεις. Εγγυημένα.

Άκου μουσική

Δεν έχει σημασία τι μουσική θα βάλεις, αρκεί να είναι η αγαπημένη σου. Το ότι η κλασική μουσική ηρεμεί τα πνεύματα δεν ισχύει για τους ανθρώπους που σιχαίνονται την κλασική μουσική (το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νευριάσεις περισσότερο) και το ότι υπάρχουν «επιθετικές» μουσικές που δημιουργούν από μόνες τους νεύρα στους ανθρώπους είναι μεγάλος μύθος –ρώτα τον φίλο/γνωστό μεταλλά, θα στο επιβεβαιώσει.

Ζήτα βοήθεια

Τέλος, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάνει και προσπαθείς πολύ να παραμείνεις ψύχραιμος αλλά… δεν, τότε δεν είναι κακό να απευθυνθείς σε κάποιον ψυχολόγο. Απεναντίας, θα σου ανοίξει τα μάτια στις βαθύτερες αιτίες του εκνευρισμού σου και θα σου δώσει διέξοδο για να τις εκμηδενίσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v