Θυμός: Γνωρίστε τον και… αφήστε τον πίσω

Πολλά πράγματα μπορούν να μας κάνουν να θυμώσουμε καθημερινά. Ποια είναι όμως εκείνα που μας χαρίζουν το… αντίδοτο; Η ειδικός δίνει τις κατάλληλες συμβουλές για να… σηκώσετε την άγκυρα του θυμού που σας κρατά δεμένους και να προχωρήσετε μπροστά. 
Θυμός: Γνωρίστε τον και… αφήστε τον πίσω
Ναι, είναι τρομερά άδικο… στο λένε όλοι. Είναι παράλογο. Δεν έφταιγες εσύ σε τίποτα και δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί συμβαίνει σε εσένα. Είτε κάποιος σου μίλησε άσχημα, είτε έπεσες θύμα απάτης, από μικρά έως και πολύ μεγάλα προβλήματα, το αποτέλεσμα είναι ένα: έχεις θυμώσει.
Ο θυμός, όσο και αν προσπαθούμε να τον θέσουμε υπό έλεγχο, είναι ορατός. Πόσες φορές σου έχει τύχει να δεις κάποιον άνθρωπο και να νιώσεις άβολα που κάθεται δίπλα σου ή να σε ενοχλήσει ο απότομος τρόπος του; Πόσες φορές έχεις μιλήσει στο τηλέφωνο και έχεις καταλάβει ότι ο συνομιλητής σου είναι καζάνι που βράζει; 

Έχοντας κακοποιηθεί ως παιδί, είχα μέσα μου πολύ θυμό και έτσι από μικρή έψαχνα τρόπους για να τον αποσυμφορώ. Μεγαλώνοντας και ερευνώντας έμαθα ότι κάθε φορά που θυμώνεις και δεν αποσυμφορείσαι, αυτό το κομμάτι θυμού μένει μέσα σου και λειτουργεί σαν άγκυρα. Όσο περισσότερο θυμό νιώθεις, τόσο μεγαλύτερη η άγκυρα που δημιουργείς και με αυτόν τον τρόπο περιορίζεις την ανάπτυξή σου ως άνθρωπος. Έρευνές λένε ότι οι ασθένειες, η κατάθλιψη και η κατακράτηση βάρους σχετίζονται με τον θυμό. Και φυσικά γνωρίζεις από πρώτο χέρι εκείνο το «υπέροχο» συναίσθημα που νιώθεις είτε στον λαιμό είτε στην πλάτη ή στο στομάχι όταν θυμώνεις. 

Καλά όλα αυτά όμως πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;

Πιάσε το μαξιλάρι. Ναι, καλά διάβασες! Πάρε ένα μαξιλάρι και άρχισε να χτυπάς. Οι πελάτες μου αγαπούν να χτυπάνε τον καναπέ ή το πάτωμα. Βάλε δυνατά μουσική (κατά προτίμηση rock ή metal) και χτύπα για 3 λεπτά. Πάρε βαθιές ανάσες και επανάλαβε. Στο τέλος πάρε 10 βαθιές εισπνοές. Αμέσως θα νιώσεις πάρα πολύ καλύτερα. 

Μίλα στην… καρέκλα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του θυμού μας είναι προς άλλους ανθρώπους. Βάλε μια καρέκλα απέναντί σου και προσποιήσου ότι εκεί κάθεται το άτομο που σε έχει θυμώσει. Μίλα δυνατά και πες ό,τι θέλεις να πεις. Προσοχή: Μην μιλάς από μέσα σου. Η δυναμική του να ακούς την φωνή σου είναι πολύ διαφορετική. Επίσης, στο μυαλό μας τείνουμε να διογκώνουμε ή να παραποιούμε την αλήθεια. Μόλις βγουν τα λόγια από το στόμα μας συνειδητοποιούμε καλύτερα την πραγματικότητα.

Αγκάλιασε τον θυμό. Όταν διδάχτηκα την Sedona method από τον Hale Dowskin, που ξεκίνησε να μας λέει ότι ένας τρόπος για να αφήσεις πίσω τον θυμό είναι να τον «αγκαλιάσεις» μου φάνηκε πολύ περίεργο. Τα αποτελέσματα όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακά -την Sedona method θα την διδάξουμε στο επόμενο σεμινάριο μας, για πληροφορίες δες εδώ.

Σε εργαστήρια, έχει βρεθεί ότι ακόμα και τα ζώα αποσυμφορούν τον θυμό τους! Δεν είναι δείγμα πολιτισμού το να «καταπίνεις» τα γεγονότα που σε θυμώνουν γιατί πολύ απλά, θα τα βρεις μπροστά σου. Και ναι, άσχημες και αρνητικές καταστάσεις θα σου συμβαίνουν πάντα, όπως συμβαίνουν σε όλους. 

Τελικά,  ό θυμός καταλήγει σε πόνο και όσο περισσότερο θυμό κρατάς μέσα σου τόσο περισσότερη αρνητικότητα και πόνο θα ελκύεις. Σου προτείνω να κάνεις κάθε μέρα για τις επόμενες 5 μέρες μια από τις παραπάνω ασκήσεις. Θέσε τώρα μια συγκεκριμένη ώρα για τις επόμενες 5 μέρες, βάλε το κινητό στο αθόρυβο και ενημέρωσε τους υπόλοιπους στο σπίτι ότι θέλεις 10 λεπτά για εσένα. Άσε τον θυμό να φύγει, νιώσε τα ευεργετικά αποτελέσματα αμέσως και άφησε την άγκυρα πίσω. Αξίζεις να ζεις μια ζωή χωρίς θυμό και μόνο εσύ μπορείς να το ελέγξεις αυτό! 

Be Unique, 
Τζιλ Δούκα, Life Coach, εισηγήτρια, συγγραφέας 
Ιδρύτρια  uniquenessdevelopmentgroup.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v